Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Η τηγανιά του δάσους

του Κώστα Τσαούση Συνταγέςτηγανιά, χορτοφαγία, μανιτάρια

Στη διατροφική δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Γνωστό και αποδεκτό από τα παλιά. Έτσι, για όσους δεν ασκούνται στην κρεατοφαγία, υπάρχουν και τα μανιτάρια. Αντί για μαγειρίτσα επιλέξαμε την πράσινη εκδοχή της που έχουμε περιγράψει εδώ. Η νέα μου ανακάλυψη είναι η χορτοφαγική τηγανιά.

Η συνταγή είναι εύκολη και σχετικά γρήγορη. Μικρές, αθώες αλλά intellectual τσαχπινιές! Η πρώτη ύλη των μανιταριών αγοράζεται από τα ράφια των φιλικών νεο-μπακάλικων της περιφερείας μου. Προτιμώ τα συσκευασμένα και επώνυμα αποξηραμένα μανιτάρια. Ας είναι καλά ο Λεφτέρης από την ευβοιώτικη Δίρφυς. Αυτή τη φορά χρησιμοποίησα δύο συσκευασίες, τις κανθαρέλλες αλλά και την ποικιλία του δάσους.

Τα αποξηραμένα μανιτάρια χρειάζονται μούλιασμα σε χλιαρό νερό. Ένα δεκαπεντάλεπτο μπάνιο αρκεί και περισσεύει. Σε ένα καλά ζεσταμένο τηγάνι ρίχνουμε τα μανιτάρια που έχουν στο μεταξύ στεγνώσει πάνω σε χαρτί κουζίνας. Όταν αρχίσει το έντονο τσιτσίρισμα, ρίχνουμε λίγες σταγόνες ελαιολάδου, ίσα-ίσα για να βοηθηθεί το καλό ανακάτεμα. Μετά το ανακάτεμα απαιτούνται λίγα λεπτά για να αναδειχθούν όλες οι μυρωδιές του δάσους στην κουζίνα μας. Σβήνω έχοντας ψεκάσει επισταμένως τα μανιτάρια με ένα έξοχο μίγμα που φτιάχνει ο Λεφτέρης της Δίρφυς: ξίδι βαλσαμικό με μαύρη τρούφα και πετιμέζι. Μετά το ακριβό ψέκασμα λίγα λεπτά και το φαγητό μας - η τηγανιά του δάσους - είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

Δεν τελειώσαμε όμως, υπάρχει και συνοδευτικό για τα μανιτάρια μας. Σε ένα καλά ζεσταμένο τηγάνι ρίχνουμε κρεμμυδάκια για στιφάδο και φρέσκα κρεμμυδάκια – όσο το δυνατόν ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρια της επιλογής μας όπως και μίγμα αρωματικών και μπαχαρικών που πηγαίνουν μαζί με κυνήγια. Η επιδίωξή μας είναι να μαραθούν δίχως άγχος. Κάτι που γίνεται πριν περάσουν 5 ολόκληρα λεπτά. Βοηθάμε με λίγες σταγόνες καλού ελαιολάδου και στο λιγοστό ζουμάκι που βγάζουν τα κρεμμυδάκια προσθέτουμε λίγο από ένα ικαριώτικο προϊόν, ένα κουταλάκι από άλειμμα κούμαρο με μέλι που φτιάχνει η φίλη Έρση-Ηλέκτρα Ξενάκη της Icaria Pure που συμπράττει με τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Ραχών.

Στο ζεστό μίγμα προσθέτουμε ψιλοκομμένα μυρώνια, ίσα να ανακατευτούν και να δέσουν με τα υπόλοιπα υλικά. Σερβίρουμε φτιάχνοντας δύο διακριτές ενότητες: η τηγανιά από τη μια, η συνοδευτική σάλτσα από την άλλη. Στη συνέχεια η ανάμιξη επιβάλλεται για τις ανάγκες του ουρανίσκου!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Τσαούση

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'