Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Σαλάτα χαμηλού ΦΠΑ

του Κώστα Τσαούση Συνταγέςμαυρομάτικα, φασόλια, σέσκουλο, μάραθο

Από το σημερινό φαγάκι μπορεί να απουσιάζει το glamour αλλά αποτελεί μια τίμια, οικονομική πρόταση για χορταστικό και πρωτίστως θρεπτικό γεύμα. Άλλωστε μου έδωσε και την αφορμή να θυμηθώ ξανά τη γιαγιά Φωτεινή που ενθάρρυνε τις κόρες τις να... μπερδεύουν τα όσπρια με κάθε λογής χορταρικά σε δημιουργικές συνθέσεις που πρώτα απ' όλα να χορταίνει το μάτι. Από όσπρια προτίμησα τα μαυρομάτικα φασόλια και από χορταρικά τα σέσκουλα μαζί με άφθονο άνηθο και μάραθο.

Η πρώτη και η βασική συμβουλή αφορά το βράσιμο των φασολιών. Θέλουμε, λοιπόν, τα μαυρομάτικά μας Αl dente – όρος δανεισμένος από τη γείτονα που χρησιμοποιείται κυρίως για το βράσιμο ζυμαρικών και σημαίνει «στο δόντι». Με άλλα λόγια, τα μαυρομάτικα θέλουμε «να κρατάνε» και αυτό γιατί θα πρέπει να έχουν περιθώριο όταν σμίξουν με τα χορταρικά. 

Τα ίδια ισχύουν και για τα χόρτα. Γιαχνίζουμε το ξερό κρεμμύδι αλλά και φρέσκο κρεμμυδάκι. Προσθέτουμε στη συνέχεια τα σέσκουλα και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μειωθεί ο όγκος τους. Τότε ακριβώς είναι και η ώρας της συνάντησης των μαυρομάτικων με τα σέσκουλα. Το φαγητό μας ολοκληρώνεται με άφθονο μάραθο και άνηθο – τα αρωματικά δεν έχουν ανάγκη τίποτα περισσότερο από ένα ανακάτεμα μιας και χρειάζεται να είναι και να φαίνονται ζωντανά.

Τέλος, μερικές κουταλιές καλό ελαιόλαδο κάνει τη διαφορά. Το αλάτι και το πιπέρι με δική σας ευθύνη μιας και το φαγητό μας έχει μια γλυκάδα άλλο πράγμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Τσαούση

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'