Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τα ρεβίθια της Μάρως

της Αλέκας Κυφιώτη Συνταγέςρεβίθια, δεντρολίβανο, κρασί

Εδώ και χρόνια έχω διαπιστώσει ότι το δεκάλεπτο που χρειάζεται το εναέριο καρεκλάκι για να σε ανεβάσει στην κορυφή της πίστας κι από εκεί να απολαύσεις μια κατάβαση με τα σκι, είναι εποικοδομητικός χρόνος από κάθε άποψη. Σ' αυτό το απαθές δεκάλεπτο κάνεις γνωριμίες, μαθαίνεις νέα, εκτονώνεσαι γκρινιάζοντας, αναλύεις οικονομικοπολιτικά θέματα, μέχρι και δουλειές κλείνεις. Αυτό που εμένα μου αρέσει περισσότερο, και το συνηθίζω με τη φίλη μου τη Μάρω, είναι οι μίνι συνεδρίες και η ανταλλαγή συνταγών. Ξεκινάμε την κουβέντα, φτάνουμε στην κορυφή κι έχουμε περίπου ένα επτάλεπτο (δύο λεπτά η κατάβαση και πέντε λεπτά - κατά μέσο όρο - η ουρά μέχρι να φτάσει η σειρά μας να καθίσουμε στο καρεκλάκι) για να σκεφτούμε αυτά που είπαμε και να συνεχίσουμε την ανάλυση στο επόμενο καρεκλάκι. Η ανάλυση μπορεί να αφορά συμπεριφορές, σκέψεις, αναζητήσεις αλλά και μαγειρικές απορίες κατά την ανταλλαγή συνταγών. Το λαμπερό προηγούμενο διήμερο απέφερε αυτή την καταπληκτική συνταγή με ρεβίθια και δεντρολίβανο, το αγαπημένο πιάτο του κατά τα άλλα σούπερ φλεγματικού Εγγλέζου Μάρτιν, αγαπημένου συζύγου της Μάρως. Έτσι, επιστρέφοντας στην Αθήνα, εκτός από κούραση και άπλυτα, είχα και μια τέλεια συνταγή. Έβαλα, λοιπόν, τα ρεβίθια να μουλιάσουν με ένα ποτήρι κρασί εκτός από το νερό, όπως με έχει συμβουλεύσει η αγαπημένη μου κυρία Σούλα, και την επομένη τα έφτιαξα.

Photo: kalisasorexi.com
Photo: kalisasorexi.com

Υλικά

  • ½ κιλό ρεβίθια
  • 3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • τον χυμό από 1½ λεμόνι
  • 3-4 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο
  • 4 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
  • αλάτι, πιπέρι και προαιρετικά λίγη κόκκινη καυτερή πιπερίτσα* 

*Η Μάρω βάζει μισή γιατί στον Μάρτιν δεν αρέσουν τα καυτερά. Εγώ πάλι την έβαλα ολόκληρη και μου άρεσε πολύ.

Εκτέλεση

Μουσκεύουμε τα ρεβίθια στο νερό από το προηγούμενο βράδυ. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, την πιπερίτσα και το δεντρολίβανο στο μισό ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα ρεβίθια, αλάτι, πιπέρι και βραστό νερό μέχρι να τα σκεπάσει. Αφού πάρουν μια βράση, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.

Τα βάζουμε σε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για δύο - τρεις ώρες, ανάλογα πόσο μαλακά τα θέλουμε. Στη μία ώρα προσθέτουμε λίγο επιπλέον βραστό νερό για να έχουν λίγο ζουμί, ανακατερύουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Είναι ωραία να αρπάξουν και λίγο από πάνω για να κριτσανίσουν. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αλέκας Κυφιώτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'