Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

5+1 αστέρια: μπακαλιάρος έτσι και αλλιώς

του Δημήτρη Μπούτου Μαγειρικές ιστορίεςμπακαλιάρος, σκορδαλιά, κουρκούτι, επιλογή συνταγών

Αύριο το ραντεβού με τον μπακαλιάρο, λίγο από παράδοση, λίγο από συνήθεια, λίγο σαν ωραία αφορμή για τραγανό ψάρι, αν περάσει από το τηγάνι, ή τρυφερές μπουκιές αν τον ετοιμάζουμε για κατσαρόλα. Για τους παραδοσιακούς έχουμε κουρκούτι νόστιμο και τηγανιτές κροκέτες, για τους νεωτεριστές ανάλαφρους ψαροκεφτέδες σχάρας, για τους εκλεκτικούς σκορδάτη μπραντάντ. Εν όψει 25ης Μαρτίου οι bostanistas συγκεντρώνουν τις συνταγές τους για να τους ευχαριστήσουν όλους.

Photo: racheleats.wordpress.com
Photo: racheleats.wordpress.com

Πριν ξεκινήσει το φαγοπότι, τα απαραίτητα: Πόσοι ξέρουμε να διαλέγουμε μπακαλιάρο; Φιλέτο ή με κόκκαλο; Παχουλό ή λεπτότερο κομμάτι; Και από ποιο μαγαζί; Η Αναστασία Λαμπρία κάνει διαφωτιστική βόλτα στο εμπειρότατο Παντοπωλείο της Στοάς και εξηγεί τα πάντα: ποιότητες, προέλευση και τιμές. Εξίσου κατατοπιστικό, σε ταξινομικά και ετυμολογικά ζητήματα, το σημείωμα του Δημήτρη Ψυχογιού.

Photo: ediblearia.com
Photo: ediblearia.com

Μετά το καλό ξαλμύρισμα, αρχίζουν τα ωραία και χορταστικά. Πρώτο έρχεται το τηγάνισμα του «φτωχογιάννη», με βήματα απλά και απαραβίαστα. Για μια ωραία στροφή, ένα έξτρα τρικάκι νοστιμάδας, ποντάρουμε στο κουρκούτι: παγωμένη μπίρα, άφθονα μυρωδικά και γλυκάνισο για μίγμα ευωδιαστό και ανάλαφρο.

Κουρκούτι ετοιμάζει και η Λεονί Σταφυλά για φουσκωτές και ελαφριές μπακαλιαροκροκέτες από τις Γαλλικές Αντίλες, τραγανές σαν λουκουμάδες. Από δίπλα κερκυραϊκή αλιάδα, εκείνη η κατάλευκη σκορδαλιά με αμύγδαλα. 

Εναλλακτική πρόταση η πρασινωπή αλιάδα του Δημήτρη Ποταμιάνου με φιστίκι Αιγίνης, που παντρεύει γλύκα και αψάδα

ενώ η μπακαλιαροσαλάτα του με ροζ αιγινήτικες γαριδούλες ζητάει ζεστό ψωμί για δοκιμές ξανά και ξανά.

Μεθυσμένες μπακαλιαρομπουκιές από τον Κώστα Τσαούση, με μπίρα και μυτιληνιό ούζο, που βάλθηκε να αποδείξει πως ο μπακαλιάρος μπορεί και χωρίς τη σκορδαλιά και τα κατάφερε: Τον ταιριάζει με ελαφρύ ζελέ από παντζάρι.

Photo: racheleats.wordpress.com
Photo: racheleats.wordpress.com

Η Αγλαΐα Κρεμέζη από την άλλη βάλθηκε να μας μάθει τον μπακαλιάρο αλλιώς. Στην αρχή τσιμπολόγημα με πρώτης τάξης σκορδάτη μπραντάντ, με πατάτες και άνηθο.

Photo: rogerio-coelho@Flickr
Photo: rogerio-coelho@Flickr

Με βάση την ιδέα της μπραντάντ φτιάχνει τούτην εδώ τη νοστιμιά με πουρέ πατάτας, ένα είδος «πίτας του βοσκού» με ζηλευτή κρούστα - Brandade Parmentier για τους διαβασμένους.

Κι άλλο κόλπο: με έμπνευση από Καταλονία μπλέκει τον μπακαλιάρο με κρεμμύδι, ντομάτα και λεμόνι σε ορεκτική σαλάτα που θα γεμίσει πολλές αχνιστές πιτούλες.

Photo: surfingtheworldcuisine.com
Photo: surfingtheworldcuisine.com

Αν βαρυγκομείτε με λάδια και τηγάνια, βρίσκει τη λύση σε ψαροκεφτέδες σχάρας, μυρωδάτους και ευρηματικούς, που αξιοποιούν όλα τα περισσεύματα του νοικοκυριού.

Photo: thebittenword.com
Photo: thebittenword.com

Πρώτη βάζει κατσαρόλα η Αναστασία Λαμπρία με την ασυναγώνιστη ζουμερή μεσσηνιακή τσιλαδιά. Κοπιάρει το θαυμάσιο Θάμα του Χολαργού και σερβίρει ψάρι νόστιμο και σαλτσερό.

Photo: cooktime.gr
Photo: cooktime.gr

Κατά πόδας η Στέλλα Αλαφούζου που μπερδεύει νόστιμα ό,τι αγαπά πιο πολύ, το ψάρι με τα χόρτα. Μπακαλιάρος με σταμναγκάθι και καυκαλήθρες, έτοιμος στο τσάκα-τσάκα.

Κι αν λίγος μπακαλιάρος μείνει παραπονεμένος στην άκρη, η Αγλαΐα Κρεμέζη εμπνεύστηκε από τις ονομαστές πίτες της Κεφαλονιάς μπακαλιαρόπιτα με ρύζι, σέκουλα, λαχανίδες, καρότα και μυριστικά, χορταστική και στα καλύτερά της την επομένη, να προλάβει να χλιαρέψει.

Απαραιτήτως σκορδαλιά: με καρύδια όπως την συνηθίζει η Μαρία Χούκλη ή με φρέσκο σκόρδο και αμύγδαλα σαν την Αγλαΐα Κρεμέζη;

ΥΓ: Αν πάλι αυτή η επιλογή δεν σας ήταν αρκετή δείτε εδώ όλες μας τι συνταγές με μπακαλιάρο. Και για επιδόρπιο ένας χαλβάς σιμιγδαλένιος είναι ότι πρέπει

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'