Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Tσίλι κον κάρνε με φασόλια απ' όλον τον κόσμο

της Αλέκας Κυφιώτη Συνταγέςφασόλια, chili con carne, τσίλι κον κάρνε, κιμάς

Πρωτοφάγαμε αυτή τη συνταγή με όλων των ειδών τα φασόλια στο σπίτι της κοσμοπολίτισσας θείας μας. Η Φανή μόλις είχε επιστρέψει από τη Μοντάνα, όπου είχε συνδυάσει συνέδριο με εξορμήσεις για σκι, φέρνοντας στις αποσκευές της αυτή τη «Beans recipe» που την είχε γοητεύσει. Μας την έφτιαξε στο επόμενο οικογενειακό τραπέζι και έκτοτε την φτιάχνουμε τουλάχιστον δυο-τρεις φορές τον χρόνο. Θυμίζει chili con carne αλλά, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ πιο νόστιμη. Ίσως εξαιτίας των άπειρων υλικών που έχει. Μαζί με το αλάτι και το πιπέρι, μέτρησα δεκαεπτά υλικά προσπαθώντας να μη ξεχάσω κανένα. Νομίζω, όμως, ότι αξίζει τον κόπο. Οι ποσότητες των υλικών είναι για μια πιατέλα σε έναν μπουφέ 10-12 περίπου ατόμων, όπου όλοι θα πάρουν δυο-τρεις κουταλιές και κάποιοι θα ξαναπάρουν επειδή τους άρεσε πολύ. Μπορεί να μείνει και λίγο για την επομένη, για εκείνη την ώρα την αμαρτωλή, που ανοίγουμε το τάπερ και τρώμε κρυφά, έτσι όπως είναι κρύο, από το ψυγείο.

Photo: justgeorge2@Flickr
Photo: justgeorge2@Flickr

Φασόλια σαν τσίλι κον κάρνε

  • 850 γραμμ. άσπρα φασόλια χάντρες
  • αλάτι
  • ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μεγάλο χωριάτικο λουκάνικο, γύρω στα 30 εκατοστά
  • 250 γραμμ. μπέικον
  • 1 κουταλιά της σούπας σκόνη τσίλι
  • 1 κουταλιά της σούπας φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κονσέρβες φασόλια kidney
  • 1 κονσέρβα μεξικάνικα ξανθά φασόλια
  • 1 κονσέρβα μεξικάνικα μαύρα φασόλια
  • ¼ του φλιτζανιού μαύρη ζάχαρη
  • 3 κουταλιές της σούπας μελάσα
  • 3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
  • ½ φλιτζάνι μπάρμπεκιου σος
  • ½ φλιτζάνι κέτσαπ

Μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα άσπρα φασόλια σε κρύο νερό. Το πρωί τα βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό για περίπου μία ώρα, ανάλογα με το πόσο βραστερά είναι.

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες, τα σκόρδα στα τέσσερα, το λουκάνικο σε κύβους και το μπέικον σε λωρίδες. Σε ένα μεγάλο τηγάνι - καλύτερα ακόμα αν είναι βαρύ μαντεμένιο - σωτάρουμε τα κρεμμύδια, τον κιμά, λουκάνικο και το μπέικον. Τα πασπαλίζουμε με το τσίλι και το πιπέρι.

Τα μεταφέρουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα, για να μη πάρουμε και το λίπος μαζί, όπου προσθέτουμε τα φασόλια με το ζουμί τους και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 1 ½ περίπου ώρα ανακατεύοντας κάθε τόσο. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αλέκας Κυφιώτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'