Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Με τα φύκια του Βασίλη: ο παράδεισος του Umami

της Θάλειας Τσιχλάκη Συνταγέςdelicatessen, φύκια, πάστα ελιάς, tapenade, Umami Tales

Είναι μερικές φορές που αναρωτιέμαι πού χάθηκε εκείνη η γυναίκα που της άρεσε να τριγυρνάει στην αγορά αναζητώντας παράξενα υλικά για να μαγειρέψει. Δεν είναι θέμα ηλικίας, δεν φταίει που μεγαλώνω, φταίει που, σταδιακά, χάνω τη διάθεσή μου καθώς δεν βρίσκω πια παρέα να μοιραστώ τον ενθουσιασμό για τις ανακαλύψεις μου.

Είχα μόλις βγει στην Αθηνάς αλλά το μυαλό μου ήταν ακόμα κολλημένο σε όσα είχα ανακαλύψει στο Umami tales, το νέο μαγαζί με παράξενα προϊόντα ντελί που άνοιξε ο Βασίλης Ακρίβος, παλιός μου γνώριμος από την ψαροταβέρνα του, Ψάριστον, στο Νέο Ηράκλειο, ένα μαγαζί που σε κερδίζει με τα νόστιμα υλικά του και τα τρελά κέφια των πελατών και του ιδιοκτήτη του.

Το μαγαζάκι στη Σοφοκλέους είναι σκέτος παράδεισος όλων αυτών των γκουρμέ προϊόντων που οι «κανονικοί» καταναλωτές χαρακτηρίζουν «εξτραβαγκάντσες». Αν όμως βγάλω τα εισαγωγικά δεν θα μπορέσω να πω, στ’ αλήθεια, τι είναι κανονικό και τι όχι, καθώς τα φύκια που με μαγέψανε, για παράδειγμα, ανήκουν στη γευστική καθημερινότητα αρκετών λαών. Διάλεξα ένα μείγμα που έρχεται από το Κάντιθ της Ισπανίας και έφτιαξα αυτή την κάπως διαφορετική «πάστα» που κινείται στη λογική της ταπενάντ.

Πάστα με φύκια, χωρίς μεταξωτές κορδέλες
Υλικά

  • 6 αγγουράκια τουρσί
  • 1 κ.σ. κάπαρη σε άλμη, ελαφρά ξαρμυρισμένη
  • 2 κ.σ. μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 πράσινο κρεμμυδάκι, πολύ ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. σόγια σος
  • 3 κ.σ. μείγμα από αποξηραμένων φυκιών σε σκόνη (χρησιμοποίησα ένα της Suralgae, που περιέχει δύο είδη, πράσινο και κόκκινο, νόρι (Porphyra umbilicalis) και μαρούλι της θάλασσας (Ulva Lactuca)
Photo: strawberryplum.com
Photo: strawberryplum.com

Ψιλόκοψα τα αγγουράκια, την κάπαρη και τις ελιές στο μίξερ, τα ανακάτεψα με το πράσινο κρεμμυδάκι, τη σόγια σος και το ελαιόλαδο και άφησα το μίξερ να δουλεύει για μερικά λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Το μετέφερα σε ένα μπολάκι, πρόσθεσα τη σκόνη από τα φύκια, ανακάτεψα και άφησα την αλοιφή μου να σταθεί στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

Στη συνέχεια δοκίμασα να δω τι χρειαζόταν, πρόσθεσα λίγο πιπέρι - λόγω συνήθειας - και την σέρβιρα μαζί με κάτι κρακεράκια από αλεύρι φυκιών που είχα αγοράσει από το ίδιο μαγαζί. Δοκιμάζοντάς την ευχαρίστησα τον Βασίλη που είχε το μεράκι να τα αναζητήσει και την υπομονή να με μυήσει στον μαγικό κόσμο με τα τόσα καλούδια του μαγαζιού του.

Umami Tales, Σοφοκλέους 18, Αθήνα, τηλ. 2103314824

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Θάλειας Τσιχλάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'