Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Ποντάρω στους συνδυασμούς: καλαμάρι με μαυρομάτικα

του Κώστα Τσαούση Συνταγέςκαλαμάρια, μαυρομάτικα, σαλάτα

Οι συνδυασμοί νομίζω πως είναι ή θα έπρεπε να γίνουν το must των ημερών. Σε αυτή τη συνταγή που προέκυψε από ανάγκη ο συνδυασμός αφορά τα καλαμαράκια – τηγανητά ή ψητά αδιάφορο - με τα μαυρομάτικα φασόλια. Αν τα ταπεινά φασόλια εκπροσωπούν τη σχολή του λιτού βίου, τα καλαμαράκια είναι η αναγκαία και απαραίτητη τσαχπινιά. Ένα χαμόγελο για το κάτι παραπάνω, για τη λελογισμένη πολυτέλεια.

Δύο υλικά – τα μαυρομάτικα, τα καλαμαράκια - που δένουν μεταξύ τους και δημιουργούν ένα χορταστικό φαγητό για την περίοδο της νηστείας που δεν χρειάζονται και πολλά πολλά, ένα καλό ελαιόλαδο τους φτάνει...

Τα μαυρομάτικα φτιάχνονται εύκολα - το πόσο θα βράσουν είναι στο χέρι σας και ανάλογα τη διάθεσή σας. Στη συνταγή μας καλό θα ήταν να βράσουν τόσο όσο θα κρατάνε και δεν θα χυλώσουν. Τα θέλουμε στητά στη ιδιότυπη σαλάτα μας.

Τα καλαμαράκια μπορείτε, αντί να τηγανίσετε, να τα ψήσετε στη σχάρα. Ο χρόνος ψησίματος λίγα λεπτά της ώρας. Στη συνέχεια, ψιλοκόβουμε τα καλαμαράκια και τα εναποθέτουμε στην κορυφή του «βουνού» από φασόλια. Ένα καλό ανακάτεμα βοηθάει όπως και μια καλή συνεισφορά σε ελαιόλαδο. Το φαγητό μας είναι έτοιμο!

Αλλά αυτή τη φορά η συνταγή μας έχει και μπόνους έξτρα. Ένα επιδόρπιο και στα... γρήγορα. Θα χρειαστούμε πληγούρι αλλά και ξηρούς καρπούς και ρόδι και…

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Μουσκεύουμε το πληγούρι σε ζεστό νερό για λίγα λεπτά της ώρας και το αφήνουμε στη συνέχεια να ηρεμήσει σε ένα μεγάλο, ευρύχωρο μπολ. Στη συνέχεια ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς (ό,τι έχουμε διαθέσιμο), το ρόδι αλλά και τις σταφίδες. Προσθέτουμε τη στέβια και ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να διαλυθεί η γλυκαντική ουσία. Πασπαλίζουμε με άφθονη μυρωδάτη κανέλα και το γλυκάκι μας είναι έτοιμο να σερβιριστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Τσαούση

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'