Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Το Τέξας στην Κέρκυρα: χοιρινό με σάλτσα μπάρμπεκιου

της Καλής Δοξιάδη Συνταγέςχοιρινό, σάλτσα, σάλτσα barbecue, φούρνος

Ευτυχώς στο σπίτι μας δεν νηστεύουμε σοβαρά. Τι θα πει αυτό; Ενώ θεωρητικά προσπαθούμε να περιορίσουμε την, έτσι κι αλλιώς χαμηλή, κατανάλωση κρέατος τις μέρες της Σαρακοστής και ενώ είμαστε ενθουσιώδεις θιασώτες των ελληνικών νηστίσιμων φαγητών, μπορούμε άνετα να απολαύσουμε μια μπριζόλα, ας πούμε, χωρίς τύψεις και χωρίς την υποβόσκουσα υποψία ότι ενδέχεται να πέσει κεραυνός να μας κάψει.

Σας έχω ξαναπεί ότι ο λιχούδης άντρας μου μεγάλωσε στην Αμερική και ότι γενικά, αλλά ιδιαίτερα τελευταία που έχει προβλήματα υγείας, εφόσον περνάει απ' το χέρι μου, δεν του χαλάω χατίρι. Έτσι, λοιπόν, όταν πριν λίγες μέρες ξύπνησε λέγοντας ότι ονειρεύτηκε barbecued spare ribs, δηλαδή χοιρινά πλευρά μαγειρεμένα στη σχάρα, λουσμένα με διάφορες παραλλαγές της ειδικής σάλτσας μπάρμπεκιου που είναι σπεσιαλιτέ των νότιων πολιτειών της Αμερικής, ήξερα ότι θα πρέπει να τα επιχειρήσω. Είναι από τα φαγητά που δεν κάνει κανείς ποτέ στο σπίτι γιατί είναι πολύ καλύτερα στα μέρη που ειδικεύονται και έχουν τον σωστό εξοπλισμό. Αυτό ισχύει για την πίτσα, ας πούμε, για το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι, για το κινέζικο φαγητό κλπ.

Τώρα όμως, η ανάγκη με ώθησε να πειραματιστώ και να αυτοσχεδιάσω με πολύ καλά αποτελέσματα. Τα περίφημα αυτά πλευρά του Τέξας γίνονται στη σχάρα και ίσως το καλοκαίρι το δοκιμάσω κι αυτό. Αυτή τη φορά τα έκανα στον φούρνο.

Πλευρά χοιρινά μπάρμπεκιου
(4 μερίδες)

Υλικά

  • 12 πλευρά χοιρινά κομμένα ανά τρία

Σάλτσα μπάρμπεκιου:
Ελαιόλαδο, σάλτσα σόγια, ντομάτα πελτέ λίγο αραιωμένο, ξύδι, μέλι ή καστανή ζάχαρη, πάπρικα γλυκιά ή καυτερή (προαιρετικό), σάλτσα ταμπάσκο (προαιρετικό), λιωμένο σκόρδο.

(Δεν δίνω ποσότητες για τη σάλτσα, θα την κάνετε μπόλικη, με το μάτι, υπολογίζοντας να καλύψει πολύ καλά το κρέας. Η βάση θα είναι το λάδι, η σόγια και η ντομάτα.)

Οδηγίες

Ανακατεύετε καλά τη σάλτσα με γδάρτη αυγών και μαρινάρετε με αυτήν το κρέας για τουλάχιστον μία ώρα αλλά και όλη νύχτα αν θέλετε. Το απλώνετε σε ένα στρώμα σε ταψί, αλείφετε την απάνω μεριά καλά με τη σάλτσα και βάζετε στο απάνω ράφι προθερμασμένου φούρνου 210 βαθμών. Στα 25 περίπου λεπτά γυρίζετε απ' την άλλη και ξαναλείφετε καλά με τη σάλτσα.

Τη σάλτσα που περισσεύει βάλτε την σ’ ένα κατσαρολάκι να βράσει ώσπου να γίνει το κρέας. Όταν είναι έτοιμο, το λούζετε με τη σάλτσα και το σερβίρετε αμέσως.

Εγώ το συνόδεψα με πατάτες τηγανητές και μπόλικη σαλάτα. (Επειδή τα πλευρά τρώγονται με τα χέρια, προμηθεύστε μπόλικες χαρτοπετσέτες και νοτισμένα μαντηλάκια για μετά.)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'