Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Ινδία: Φτηνές, λαχταριστές, μυρωδάτες φτερούγες

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςκοτόπουλο, φτερούγες, Κεντρική Αγορά Αθηνών

Τους τελευταίους μήνες ψωνίζω κυρίως από την κεντρική Αγορά. Πρώτος λόγος: βρίσκεις ό,τι μα ό,τι θες στην ποιότητα που θες. Δεύτερος: η διαφορά των τιμών είναι εντυπωσιακή. Τρίτος: για να ενισχύσω τα σπλάχνα της Αθήνας (παραφράζοντας τον Ζολά) και τέταρτος και έσχατος για το χάζι το δικό μου. Να ικανοποιηθεί αργότερα το τραπέζι αλλά και να χορτάσουν νωρίτερα τα μάτια.

Photo: thecozyapron.com
Photo: thecozyapron.com

Από τα φθηνότερα είδη στην κρεαταγορά είναι οι φτερούγες των κοτόπουλων. Τις σνόμπαραν μέχρι πρόσφατα όσοι δεν είχαν γονατίσει από έκσταση στα κινέζικα και τα ινδικά της αλλοδαπής. Τώρα, τις καταδέχονται. Όσοι γνωρίζουν όμως, ταξιδεμένοι και αταξίδευτοι, ξέρουν να εκτιμούν αυτό το παιχνιδιάρικο σημείο, τη μπουκίτσα ανάμεσα στα δύο κοκκαλάκια, την πετσούλα, το τόσο όσο. (Στο κυριακάτικο κοτόπουλο ψητό στο φούρνο με πατάτες, είναι το πρώτο σημείο που απαιτεί την προσοχή μου). 

Δίπλα στους λοφίσκους με τις φτερούγες στην Αγορά συνωθούνται κυρίως Ασιάτες. Λιγοστά τα λεφτά στην τσέπη, με λίγα ευρώ γεμίζεις σακκούλες. Και μετά, τρως μαγικά.

Για 4

  • 12-14 φτερούγες κοτόπουλου
  • 1 φλιτζάνι φυσικό αλάτι
  • 2 φλιτζ. νερό
  • 1-2 κουταλιές σησαμέλαιο
  • 1 ½ κουταλιά garam masala (ινδικό μίγμα μπαχαρικών, βρίσκεται πανεύκολα στα μπακάλικα, η χαρά της μύτης!)

Για τη σάλτσα γιαουρτιού:

  • 2 φλιτζάνια πλήρες καλό γιαούρτι
  • 2 κουταλιές της σούπας κίμινο
  • 2 καρότα
  • μισό φλιτζάνι δυόσμο ψιλοκομμένο

Το γιαούρτι παγώνει στο ψυγείο και στο βαρύ τηγάνι μου το κύμινο ζεσταίνεται πάνω από μέτρια φωτιά, ίσα να αλλάξει λίγο χρώμα και να αρχίσει να μου σπάει τη μύτη. Ρίχνω τους κόκκους σε ένα γουδάκι, αφήνω να κρυώσουν και τους κοπανάω. Ψιλοκόβω τον δυόσμο. Τρίβω το καρότο. Όλα μαζί και αλατοπίπερο αναμειγνύονται με το γιαούρτι. Μπαίνουν στο ψυγείο σκεπασμένα και αναμένουν. Μπορούν να αναμείνουν μέχρι και 6-7 ώρες.

Καθαρίζω τις φτερούγες και κόβω τις άκρες που κάνουν μια χαρά για προετοιμασία ζωμού, άλλη μέρα (μην πετάξεις τίποτα!). Σε ένα μεγάλο μπολ διαλύω σε κρύο νερό το αλάτι και σ’ αυτή την άρμη μαρινάρω τις φτερούγες, σκεπασμένες στο ψυγείο, για διάστημα από 2 ώρες μέχρι μία μέρα. Ξεπλένω, στραγγίζω, σκουπίζω με χαρτί κουζίνας καλά. Τις αλείφω με το σησαμέλαιο και το γκαράμ μασάλα και τις ψήνω στο καυτό μου γκριλ (οι τυχεροί που 'χουν κάρβουνα σίγουρα θα περάσουν καλύτερα).

Δεν θέλει πολύ, 10 περίπου λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν δελεαστικό χρώμα. Η σάλτσα στο κέντρο, οι φτερούγες ολόγυρα. Επιστρατεύστε τα επιδέξια δάχτυλά σας (α, κι ένα ρυζάκι από δίπλα πολύ θα του πήγαινε!).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'