Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Η πάβλοβα της απάτης

της Λεονί Σταφυλά Συνταγέςπάβλοβα, μαρέγκα, φράουλες, σαντιγί

Ήταν ο πιο όμορφος πάγκος, προχτές, στη λαϊκή της Καλλιδρομίου, με τακτοποιημένα τα κεσεδάκια του να ξεχειλίζουν από φράουλες. Όχι όμως αυτές τις τεράστιες που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Ήταν μικρούλες κι όταν πλησίασα η μυρωδιά τους με τράβηξε σαν υπνωτισμένη. Εντάξει, είναι πολύ ακριβές ακόμη, πέντε ευρώ και κάτι το κιλό, πράγμα που τις κάνει ακατάλληλες για περιόδους λιτού βίου. Πήγα να φύγω αλλά τελικά παρασύρθηκα. Άλλωστε, σκέφτηκα, μ’ αυτές τις φράουλες μπορώ να φτιάξω το πιο εύκολο homemade ετοιματζίδικο γλυκό. Να μου κοστίσει λιγότερο από ένα γλυκό στο ζαχαροπλαστείο και να κλείσω το τραπέζι με φίλους με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο.

Photo: blissfullyscrumptious.com
Photo: blissfullyscrumptious.com

Χρόνια τώρα την κάνω αυτή τη μικρή απάτη. Αγοράζω έτοιμους δίσκους μαρέγκας από καλό ζαχαροπλαστείο (προτιμώ αυτούς από το Desire στη Δημοκρίτου, στο Κολωνάκι, αλλά οι φίλοι μου από τα βόρεια προάστια ορκίζονται στις μαρέγκες του Βάρσου), χτυπάω μια παγωμένη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί, στολίζω με τις φράουλες και τέλος.

Πάβλοβα χωρίς κόπο

  • έναν μεγάλο δίσκο μαρέγκας από το ζαχαροπλαστείο
  • 1 κουτί κρέμα γάλακτος (ή, για ακόμη πιο τεμπέλικη λύση, 300 γραμμάρια άγλυκη σαντιγί από το ζαχαροπλαστείο)
  • ½ κιλό φράουλες
  • 1 κουταλιά ζάχαρη για τη σάλτσα

Βάζω στην κατάψυξη για μισή ώρα την κρέμα, τα χτυπητήρια του μίξερ και το μπολ στο οποίο θα χτυπήσω τη σαντιγί (όσο πιο κρύα σκεύη και υλικά, τόσο πιο εύκολη η σαντιγί). Όταν παγώσουν, χτυπάω την κρέμα για λίγα λεπτά σε δυνατή ταχύτητα στο μίξερ. Σταματάω και δοκιμάζω την υφή, να είναι σαν παχύ γιαούρτι. Είναι το σημείο που θέλει προσοχή γιατί πολύ εύκολα η κρέμα ξεπερνάει το στάδιο της σαντιγί και γίνεται βούτυρο. (Εννοείται ότι όταν αγοράζω έτοιμη την σαντιγί, τίποτα από όλα αυτά δεν με απασχολεί!)

Πλένω καλά τις φράουλες και βγάζω τα κοτσανάκια τους. Κρατάω περίπου το 1/3 στην άκρη, τις πιο ώριμες και ταλαιπωρημένες, για να φτιάξω τη σάλτσα που θα συνοδεύει την πάβλοβα και στήνω το γλυκό. Σε μια όμορφη μεγάλη πιατέλα ρίχνω μια κουταλιά από τη σαντιγί και πάνω εκεί «κολλάω» τη βάση της μαρέγκας. Από πάνω ρίχνω την σαντιγί να καλύψει ολόκληρη την μαρέγκα. Και από πάνω σκορπίζω τις υπόλοιπες φράουλες, ολόκληρες αν είναι μικρούλες, σαν αυτές που βρήκα στη λαϊκή, κομμένες στη μέση αν είναι μεγαλύτερες. Δεν θέλω να μπουν τακτικά, μ’ αρέσει να είναι λίγο «χύμα».

Για τη σάλτσα απλώς χτυπάω στο μπλεντεράκι τις φράουλες που έχω κρατήσει με 1 κουταλιά ζάχαρη να πολτοποιηθούν. Την ώρα που βγάζω στο τραπέζι την πάβλοβα, την περιχύνω με τη σάλτσα φράουλας. Το γλυκό αντέχει να ετοιμαστεί 2-3 ώρες πριν το τραπέζι στο οποίο θα παρουσιαστεί. Η σάλτσα όμως πρέπει να πέσει την τελευταία στιγμή!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Λεονί Σταφυλά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'