Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Ήρθε μπουγιουρντί ξεγυρισμένο!

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςμπουγιουρντί, τυριά, φέτα, κασέρι, πιπεριές, μπουγιουρντί στον φούρνο, μεζές

Κάντε ένα πείραμα: Μοιράστε σε όλους ποτηράκια για ούζο, τσίπουρο ή κρασί - λευκό ταιριάζει εδώ - και από δυο φέτες φρέσκο ψωμί. Από την ώρα που το μπουγιουρντί θα φτάσει στο τραπέζι, ζήτημα να περάσουν 10 λεπτά ώσπου ο τελευταίος να σκουπίζει το κεσεδάκι με τη μπουκιά του. Για την ιστορία, η τουρκικής προέλευσης λέξη (bujurdí) σήμαινε την έγγραφη διαταγή από αξιωματούχο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, με δυσάρεστο περιεχόμενο συνήθως, εξ ου και σήμερα την χρησιμοποιούμε για όχι και πολύ χαρμόσυνα νέα (ναι, όπως για εκείνους τους ωραίους λευκούς φακέλους, γεμάτους λογαριασμούς και ειδοποιήσεις, ριγμένους από νωρίς το πρωί κάτω από την εξώπορτα). Ο μεζές όμως τι μας φταίει, μόνο δυσάρεστος δεν είναι - τυριά λιωμένα ανακατεμένα με λαχανικά, πιπεριές και ντομάτα συνήθως, είθισται να έχει και μπόλικο μπούκοβο ή άλλα πικάντικα. Νοστιμιά απλή στην εκτέλεση, μεγαλειώδης στη σύλληψη.

photo: Δημήτρης Μπούτος
photo: Δημήτρης Μπούτος

Αν θέλουμε να φτάσει για 4 άτομα, χρειαζόμαστε:

  • 200 γραμμάρια αλμυρή φέτα τριμμένη με το χέρι
  • 1 κόκκινη ή πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη - καυτερή ή όποιο άλλο είδος προτιμάτε
  • 1 κρεμμυδάκι πράσινο ψιλοκομμένο
  • μπούκοβο
  • ρίγανη
  • μισό φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 150 γραμμ. κασέρι, κατά προτίμηση πικάντικο
  • λίγο δυόσμο

Απλούστερο δεν γίνεται: διαλέγουμε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ένα πήλινο κεσεδάκι από αυτά που κρατάμε όταν τελειώνει το γιαούρτι. Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Στο σκεύος ρίχνουμε τη φέτα, από πάνω την πιπεριά και το κρεμμύδι, κομμένα σε πολύ μικρά κομμάτια, και το μπούκοβο, όσο θέλουμε και αντέχουμε.

Από πάνω το κασέρι, σε πλατιά κομμάτια ή φλοίδες. Φουρνίζουμε μέχρι να λιώσουν τα τυριά, το πολύ 15 λεπτά. Το βγάζουμε, σιγουρευόμαστε πως τα τυριά έχουν υφή κρέμας (αν όχι, ξαναφουρνίζουμε για λίγο), πασπαλίζουμε με ρίγανη, περιχύνουμε με ελαιόλαδο, τρίβουμε τον δυόσμο και ανακατεύουμε να γίνουν όλα ένα άλειμμα.

Οι παραλλαγές πολλές - όρεξη να υπάρχει: παίξτε με τα τυριά, αλμυρά, πικάντικα, κρεμώδη και πιο σκληρά. Στο κόλπο όσο θα καλοκαιριάζει μπαίνουν ταιριαστά και οι ντομάτες, τριμμένες ή σε κομμάτια, στρωμένες πάνω από τη φέτα. Αν η παρέα πεινάει λίγο παραπάνω, ένα χοντροκομμένο λουκάνικο θα κάνει θαύματα.

Εμείς, όπως προδίδει η φωτογραφία, προτιμήσαμε μετά το ξεφούρνισμα να συμπληρώσουμε μερικά επιπλέον κομμάτια κεφαλοτύρι για να το κάνουν ακόμα πιο αλμυρό, που μαλάκωσαν αλλά δεν έλιωσαν τελείως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'