Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Με λεμόνι και νεράντζι: ο βασιλιάς της μαρμελάδας

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςνεράντζι, λεμόνια, μαρμελάδα

Κλασική μαρμελάδα που θα την φτιάξετε με τα μυρωδάτα εσπεριδοειδή της εποχής. Η συνταγή μου είναι εμπνευσμένη από την αγγλική παραδοσιακή marmalade, που την λένε και «μαρμελάδα Χριστουγεννιάτικη», μια και τα παλιά χρόνια λεμόνια και νεράντζια ήταν πολύτιμοι εισαγόμενοι καρποί στα Βρετανικά νησιά και τούτη είναι η κορωνίδα της μαρμελάδας. Aποκαλείται “marmalade” στα αγγλικά ενώ όλες οι άλλες λέγονται “jam”. Αν έχετε μυρωδάτες φλούδες από μανταρίνι ή κουμκουάτ, μπορείτε να τις προσθέσετε και αυτές.

Μαρμελάδα νεράντζι-λεμόνι
Διασκευή από την κλασική αγγλική συνταγή για marmalade.

Για περίπου 7 βαζάκια (250 ml):

  • 10 - 12 φρούτα (6 νεράντζια και 4 - 6 λεμόνια) πολύ φρέσκα, κατά προτίμηση βιολογικά, δείτε σημείωση
  • 1 ½ λίτρα νερό
  • 1 ½ - 2 κιλά ζάχαρη (ανάλογα με το γούστο σας)

Πλύντε τα φρούτα σε τρεχούμενο νερό και τοποθετήστε τα σε κατσαρόλα που να τα χωράει στριμωχτά - βάλτε 10, 12 ή περισσότερα, όσα ακριβώς χωράνε σε μια στρώση. Περιχύστε με το νερό και βάλτε να πάρουν βράση. Τοποθετήστε πάνω ένα πυρίμαχο πιάτο για να τα κρατάει βυθισμένα στο νερό και βράστε 15 λεπτά, να αρχίσουν να μαλακώνουν. Με πηρούνι ή σουβλί κάντε 2-3 τρύπες σε κάθε νεράντζι και λεμόνι και συνεχίστε να βράζετε 5-10 λεπτά ακόμα, μέχρι να είναι μαλακά. Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρετε τα φρούτα σε τρυπητό και αφήστε να κρυώσουν ελαφρά, για να μπορείτε να τα πιάσετε.

Αδειάστε τη ζάχαρη - περισσότερη ή λιγότερη, όση θέλετε - στην κατσαρόλα με το ζουμί από τα εσπεριδοειδή, ανακατώστε με ξύλινο κουτάλι και χαμηλώστε πολύ τη φωτιά, μόλις να σιγοβράζει, ίσα που να διαλυθεί η ζάχαρη. Μεταφέρετε ένα νεράντζι ή λεμόνι σε βαθύ πιάτο, κόψτε το στη μέση και με κουτάλι βγάλτε τη σάρκα.

Απλώστε τουλπάνι σε σίτα και βάλτε μέσα τη σάρκα, κουκούτσια κλπ. από τα φρούτα. Κρατήστε μόνο το φλούδι με το λευκό τμήμα.

Ανάλογα με το γούστο σας, κόψτε το σε λεπτότερα ή πιο χοντρά κομματάκια - εγώ κόβω μικρές λουρίδες.

Αφού τελειώσετε με όλα τα φρούτα, δέστε χαλαρά το τουλπάνι με τη σάρκα. Μεταφέρετε στην κατσαρόλα με το ζαχαρωμένο ζουμί την κομμένη φλούδα των φρούτων καθώς και το τουλπάνι με τη σάρκα, που θα το δέσετε στην άκρη της κατσαρόλας, να βρέχεται καλά από το ζουμί.

Δυναμώστε τη φωτιά και βράζετε ζωηρά τη μαρμελάδα, ανακατώνοντας πού και πού, για 15-20 λεπτά ή περισσότερο. Οταν αρχίσει να σιροπιάζει - οι φυσσαλίδες γίνονται μεγαλύτερες -, βάλτε ένα κουταλάκι σε μεγάλο πιάτο και αφήστε το να κρυώσει. Η μαρμελάδα είναι έτοιμη αν η κρύα κουταλιά ζαρώνει καθώς την σπρώχνετε με το δάχτυλο. Πιέστε να βγεί το ζουμί και πετάξτε το περιεχόμενο από το τουλπάνι.

Αμέσως μεταφέρετε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα στεγνά βαζάκια κλείνοντας το καπάκι. Μπορεί να μοιάζει νερουλή αλλά μόλις κρυώσει θα πήξει πολύ.

Σημείωση:
Προτείνω να μαζέψετε τα νεράντζια από τα δέντρα στα πεζοδρόμια της Αθήνας και των προαστίων. Πλύντε τα καλά όμως, με σαπούνι, γιατί τραβάνε το μαύρο καυσαέριο κυρίως στο κέντρο της πόλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'