Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Περίσσεψαν αυγά; Τα κάναμε σαλάτα!

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςσαλάτα, ραπανάκια, αυγά, μαγιονέζα, εύκολη συνταγή, σπιτική μαγιονέζα

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Κάθε εβδομάδα θα στέλνει ο ένας στον άλλον μία συνταγή, ένα φαγητό με τα όλα του ή κάτι απλούστερο, μια σάλτσα, ένα γρήγορο γλύκισμα ψυγείου. Αυτή ήταν η συμφωνία.

Με τη Γαλλίδα φίλη που μου έμαθε να ετοιμάζω αέρινες κρέπες και την πιο φίνα μαγιονέζα, καθιερώσαμε τη μαγειρική αλληλογραφία. Τα νέα της εβδομάδας μας εν περιλήψει, ίσως φωτογραφίες αλλά απαραιτήτως μία συνταγή, τις οδηγίες και τα κόλπα της.

Το πρώτο σημείωμά της ήταν η σπιτική μαγιονέζα την οποία, όταν δεν εξαφανίζει με αλμυρά κρακεράκια, την ανακατεύει με δροσερά ραπανάκια, μερικά αγγουράκια τουρσί και αβγά, γιατί ποιος χορταίνει μόνο με λαχανικά; Ούτε καν οι κομψές Γαλλίδες. Σαλάτα πρόχειρη, λοιπόν, ιδεώδης για σάντουιτς και όχι μόνο.

Τώρα, μετά το Πάσχα, να πώς θα αξιοποιήσουμε τα παρατημένα βαμμένα αβγά, νικημένα και νικητήρια, που όλοι τσουγκρίζουν αλλά ελάχιστοι τρώνε μετά.

photo: Justine Laurent
photo: Justine Laurent

Υλικά

  • 3 αβγά
  • 3 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
  • 6 ραπανάκια
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι
  • 3 αγγουράκια τουρσί
  • λίγο μαϊντανό
  • αλάτι και πιπέρι

Γεμίζουμε μια μικρή κατσαρόλα με νερό τόσο που να καλύπτει τα αβγά  και τα βάζουμε να βράσουν. Με το καπάκι κλειστό, να γρηγορέψει το βράσιμο. Κρατάμε χρόνο: 10, το πολύ 12 λεπτά χρειάζονται για να σφίξουν.

Στο μεταξύ ψιλοκόβουμε ραπανάκια, αγγουράκια και το κρεμμύδι, τα αδειάζουμε σε ένα μπολ - μαζί με ό,τι άλλο μας κάνει κέφι: τυρί ή κάποιο αλλαντικό, αβοκάντο, πιπεριές, ίσως κάπαρη -, ρίχνουμε τη μαγιονέζα και ανακατεύουμε καλά, να ενωθούν όλα. Αλάτι, πιπέρι και μαϊντανό, ίσως και λίγη μαγιονέζα ακόμη αν η σαλάτα μας φαίνεται στεγνή. Στο ψυγείο τώρα.

Κάπου εδώ τα αβγά είναι έτοιμα ή σχεδόν έτοιμα, οπότε τα ξεπλένουμε κάτω από τη βρύση και τα αφήνουμε σε μπολ με κρύο νερό για 5 λεπτά, να κρυώσουν καλά. Τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε μικρά ή μεγαλύτερα κομμάτια, βγάζουμε το μπολ με τη σαλάτα από το ψυγείο, τα ρίχνουμε, ένα καλό ανακάτεμα και, αυτό ήταν, έτοιμη για όλα: γέμιση σε σάντουιτς, αλειμμένη σε φρυγανισμένο ψωμί, δίπλα σε ζεστή ομελέτα. Κι αν περισσέψει, μένει σε κλειστό βαζάκι στο ψυγείο ως και πέντε μέρες. 

photo: Justine Laurent
photo: Justine Laurent

Δροσερή και πολύ χορταστική, κάτι μου λέει πως αυτή η σαλάτα θα καθιερωθεί όταν ο καιρός ζεστάνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'