Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τα πικάντικα: νοστιμίστε το ελαιόλαδο

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςελαιόλαδο, πιπερόκαμμα, μαράς, κοκκινοπίπερο, πιπεριές, αντζούγιες

Μαζί με το αλάτι και το ελαιόλαδο το Maras - το λιαστό μεσογειακό κοκκινοπίπερο ή pul biber - είναι το τρίτο βασικό και απόλυτα απαραίτητο υλικό που χρησιμοποιώ στα φαγητά μου. Εκτός από αψάδα, η φρουτώδης και αρωματική γεύση που προσθέτει στα φαγητά είναι μοναδική. Με αυτό φτιάχνω συχνά και καυτερό ελαιόλαδο με πιπεριά και αντζούγιες. Το καυτερό αυτό ελαιόλαδο ταιριάζει με σαλάτα ντομάτα και με λαχανικά ψητά ή βρασμένα στον ατμό. Είναι υπέροχο με κουνουπίδι και μπρόκολο και νοστιμίζει μοναδικά τα ζυμαρικά, μαζί με λίγο σκόρδο και ό,τι αρωματικά χορταράκια διαλέξετε.

Ελαιόλαδο με καυτερή πιπεριά και αντζούγιες
Από το βιβλίο μου "Της Μεσογείου τα Πικάντικα" (εκδόσεις Πατάκης).

Για 2 φλιτζάνια:

  • 5-10 καλής ποιότητας φιλέτα αντζούγιες σε ελαιόλαδο, στραγγισμένα σε χαρτί κουζίνας
  • 2-3 κ. γλυκού πιπέρι χαλέπικο ή μπούκοβο ή 2-4 πιπεριές κόκκινες καυτερές ξερές, κομμένες με ψαλίδι κατά μήκος μέχρι το κοτσάνι, να μείνουν ολόκληρες
  • 2 φλιτζάνια έξτρα παρθένο φρουτώδες ελαιόλαδο

Ψιλοκόψτε ή λιώστε με πιρούνι 5-6 από τις αντζούγιες και βάλτε σε ανοξείδωτο τηγάνι και χαμηλή φωτιά. Προσθέστε 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και 2 ή περισσότερες πιπεριές. Όταν το λάδι ζεσταθεί κάμποσο, αλλά να μη κάψει, βγάλτε από τη φωτιά, αφήστε να κρυώσει και μεταφέρετε σε καθαρό και τελείως στεγνό μπουκάλι. Προσθέστε τις υπόλοιπες αντζούγιες και, αν θέλετε, και ολόκληρες πιπεριές, απογεμίστε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αφήστε 2-3 μέρες, ανακινώντας πότε πότε, προτού να το χρησιμοποιήσετε.

Κρατάει 3 μήνες περίπου σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'