Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Περγαμόντο II: κουραμπιεδάκια αέρινα και άλλα

της Καλής Δοξιάδη Συνταγέςπεργαμόντο, μαρμελάδα, κουραμπιέδες

Στο προηγούμενο κομμάτι σας υποσχέθηκα συνταγές. Στο ίντερνετ ξετρύπωσα την ακόλουθη που έμοιαζε τέλεια. Επειδή η ζαχαροπλαστική δεν είναι το φόρτε μου (βαριέμαι τα πολλά ζυγίσματα και μετρήματα) και δεν έχω και μίξερ της προκοπής, παρακάλεσα τη χρυσοχέρα φίλη μου Ελένη να κάνει εκείνη την δοκιμή. Η επιτυχία μεγάλη... ελαφρά και αφράτα όσο δεν φαντάζεστε. Και για να μη μου πείτε ότι όλο σας λέω για δυσεύρετα υλικά, συμφωνήσαμε ότι η συνταγή ισχύει απόλυτα και για άλλα μυρωδάτα εσπεριδοειδή: λεμόνια, λάιμ, πορτοκάλια, μανταρίνια κλπ.

Υλικά

  • 1 ¾ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ φλιτζάνι κορνφλάουρ
  • ¼ κουταλάκι θαλασσινό αλάτι
  • 170 γρ. βούτυρο ανάλατο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
  • 2 κουταλιές σούπας ξύσμα από περγαμόντο
  • 2 κουταλιές σούπας χυμό από περγαμόντο

Οδηγίες

Ανακατέψτε το αλεύρι, το κορνφλάουρ και το αλάτι σ’ ένα μπολ μεσαίου μεγέθους. Χτυπήστε στο μίξερ σε μεσαία ταχύτητα το βούτυρο και 1/3 της ζάχαρης ώσπου να γίνουν κρέμα. Προσθέστε το ξύσμα και τον χυμό και ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέστε το μίγμα αλευριού και ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα, σταματώντας μια-δυo φορές να καθαρίσετε τα τοιχώματα με λαστιχένια σπάτουλα, μέχρι η ζύμη να σχηματίσει μια μάζα.

Σχηματίστε μπαλάκια από μια κουταλιά σούπας το καθένα τοποθετήστε σε ταψί καλυμμένο με χαρτί φούρνου αφήνοντας αποστάσεις 2 εκ. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών για 16-18 λεπτά μέχρι να ροδίσουν λίγο από κάτω. Βάλτε τα σε σχάρα να κρυώσουν λίγο για μισή ώρα. Όταν διατηρούν ακόμα λίγη θερμότητα, κυλήστε τα στην υπόλοιπη ζάχαρη για μια πολύ ελαφριά επικάλυψη.

Θα γίνουν περίπου 32-34 κουραμπιεδάκια που θα κρατήσουν αρκετές μέρες φυλαγμένα όταν κρυώσουν εντελώς σε κουτί που σφραγίζει καλά. Η Ελένη μου λέει ότι αξίζει να φαγωθούν την πρώτη μέρα που είναι ασύγκριτα πιο αφράτα και λιώνουν στο στόμα. Πάντως εγώ που τα δοκίμασα την επομένη τα βρήκα υπέροχα.

Μια άλλη ιδέα για το περγαμόντο (και άλλα εσπεριδοειδή) είναι η εξής: Αν κάνετε γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα, θα βρεθείτε με μεγάλη ποσότητα ξύσματος για πέταμα. Λοιπόν, απλώστε το σε χαρτί φούρνου και αφήστε το να στεγνώσει σε θερμοκρασία 50 βαθμών για μερικές ώρες. Όταν είναι τελείως στεγνό αποθηκεύστε το σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς (από καπνό, παστίλιες, κλπ). Προσθέτει άρωμα σε βοτανικά τσάγια, μαρινάδες, κέικ, κουλουράκια και ό,τι άλλο θέλετε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'