Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τα κρητικά: στάκα με αυγά

της Ευφροσύνης Κάτσουνα Συνταγέςστάκα, στακοβούτυρο, αυγά, κρητική κουζίνα

Η νέα χρονιά μπήκε με αρκετά χειμωνιάτικη διάθεση στο νησί και με το κρύο κυριολεκτικά να τρυπάει τα κόκκαλα σε συνδυασμό με την υγρασία. Δεν γκρινιάζω, αλήθεια, άλλωστε χειμώνας είναι και έχει και τα όμορφά του, όπως τα Λευκά Όρη που είχαμε πολλά χρόνια να τα δούμε τόσο χιονισμένα. Ο καιρός φυσικά επηρεάζει άμεσα τη διατροφή μας και δεν θα μπορούσα να σκεφτώ κάτι καλύτερο από μια στάκα με αυγά.

Ειλικρινά δεν ξέρω ποιες λέξεις θα μπορούσαν να περιγράψουν την υπέροχη γεύση του συγκεκριμένου φαγητού. Προσωπικά αποφεύγω να το φτιάχνω σπίτι διότι οι αντιστάσεις μου εκμηδενίζονται μπροστά στη θέα της στάκας και επειδή έχει και τις θερμιδούλες της... δεν είναι πράγματα αυτά να τα έχουμε στο ψυγείο μας εμείς, που είμαστε λίγο επιρρεπείς στο φαγητό. Όταν όμως προκύψει καμιά κυριακάτικη εξόρμηση σε παραδοσιακές ταβέρνες, δεν υπάρχει περίπτωση να λείπει από το τραπέζι. Στάκα στην πρωτεύουσα θα βρείτε σε καταστήματα που πουλάνε κρητικά προϊόντα. Η ιδιαιτερότητά της είναι στον τρόπο μαγειρέματος, που θέλει συνεχή προσοχή και ανακάτεμα για να μην κολλήσει. Όσο πιο πολύ ψήνετε τη στάκα, τόσο περισσότερο βούτυρο κατεβάζει, το γνωστό στακοβούτυρο, που δίνει πολύ ιδιαίτερο άρωμα στο κρέας ή στο πιλάφι.

Στάκα με αυγά

Υλικά

  • 5-6 κουταλιές στάκα
  • 1-2 κουταλιές αλεύρι
  • λίγο νερό
  • 2 αυγά
  • λίγο αλάτι
  • λίγο πιπέρι

Κατ' αρχάς σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τη στάκα σε χαμηλή φωτιά να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς, και μόλις αρχίσει να «κόβει» ρίχνουμε λίγο νερό ανακατεύοντας για να γίνει κρεμώδης.

Υπάρχουν δυο τρόποι για να ολοκληρώσουμε αυτή τη συνταγή. Ο εύκολος είναι να τηγανίσουμε από πριν τα αυγά μάτια και να τα προσθέσουμε στη στάκα αφού ψηθεί και λίγο πριν σερβίρουμε. Ο δύσκολος τρόπος είναι να αφήσουμε τη στάκα να βγάλει λίγο βούτυρο και μέσα εκεί να ρίξουμε τα αυγά και να τα τηγανίσουμε με το στακοβούτυρο.

Στο τέλος προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Συνοδεύεται με αμέτρητες φέτες από φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί για ονειρεμένες βουτιές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ευφροσύνης Κάτσουνα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'