Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

To κρύο θέλει θερμαντικά ποτά

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςμηλίτης, κρασί, eggnog

Τι κι αν περάσαν οι γιορτές, το κρασί, το ρούμι, το μπράντι και ο μηλίτης, μαζί με ζάχαρη, ίσως και με πλούσια κρέμα, σίγουρα πάντως με κανέλα, μοσχοκάρυδο και τζίντζερ, ανακατώνονται στα κλασικά χειμωνιάτικα ποτά που ζεσταίνουν το σώμα και φτιάχνουν τη διάθεση της παρέας. Τα κοκτέιλ κάθε λογής είναι στην ημερήσια διάταξη απανταχού γης, με τα πιο απίθανα υλικά να τους προσθέτουν άρωμα, γεύση και να τα κάνουν πικάντικα. Βρήκα σε αμερικάνικα μπαρ κοκτέιλ με ζουμί από ξινολάχανο, με καπνιστή, καυτερή πιπεριά αλλά και με βότανα και λουλούδια όπως το χαμομήλι, το τίλιο, το θυμάρι ή το φασκόμηλο... Γλυκο-ξινο-αρωματικά κοκτέιλ, που βεβαίως το βασικό τους συσταττικό είναι το δυνατό αλκοόλ: βότκα, τζιν, μπράντι, τεκίλα κλπ.

Photo: cafezupas.com
Photo: cafezupas.com

Τα κάποτε πανάκριβα και εξωτικά για την Ευρώπη μυρωδικά – κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλα- δίνουν και σήμερα στα ποτά και φαγητά μια πολύ ξεχωριστή, σύνθετη γεύση, και κατά κάποιον τρόπο μας συνδέουν με το γευστικό μας παρελθόν. Εκτός από το ζεστό κρασί, σκέφτηκα να σας δώσω μια παραλλαγή για το ‘θρεπτικό’ και συνάμα μεθυστικό έγκνοκ, όπου τα αβγά, το γάλα και η κρέμα ανακατώνονται με γευστικά ποτά, όπως το μπέρμπον. Αλλά και κρέμα με καραμελωμένη κρούστα μπορείτε να φτιάξετε χρησιμοποιώντας σαν βάση την κλασική εκδοχή του έγκνοκ με τα εξωτικά μυρωδικά της.

Μηλίτης (cider)  με κόκκινο κρασί, καλβαντός και αρωματικά (Για 8-10 άτομα)

  • 2 φλιτζ. μηλίτη (cider)
  • 2 φλιτζάνια κρασί Cabernet 
  • 4 κουτ. σούπας ξανθή ζάχαρη
  • 6 κόκκοι μπαχάρι
  • 1-2 κομμάτια γλυκάνισο αστεροειδή
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
  • 8 γαρίφαλα ολόκληρα
  • 4 ξύλα κανέλλα μέτρια, σπασμένα σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 μήλο (Γκράνι Σμιθ) με το φλούδι, καθαρισμένο από τα κουκούτσια και κομμένο σε λεπτές φέτες (προαιρετικά)
  • 1 φλιτζ., ή όσο θέλετε, μπράντι από μήλα (Calvados) ή καλό κονιάκ

Σε μικρή κατσαρόλα αναμείξτε τα κρασιά, τη ζάχαρη, το μπαχάρι, τον γλυκάνισο, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλο, την κανέλα και το μήλο, αν το χρησιμοποιείτε, και σιγοβράστε σκεπασμένα, για 10 λεπτά.  Προσθέστε το Calvados και ανακατέψτε. Αφήστε το ποτό σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι το μείγμα να ζεσταθεί, και αφαιρέστε το μπαχάρι, την κανέλα και το γαρίφαλο. Σερβίρετε σε ζεσταμένες κούπες, φροντίζοντας να υπάρχουν σε κάθε μία κομμάτια από το μήλο, αν το έχετε χρησιμοποιήσει.

Photo: food52.com
Photo: food52.com

Eggnog με μπέρμπον, από το Κεντάκι (μείγμα ποτών για 25-30 άτομα)

  • 4 φλιτζ. μπέρμπον
  • 1 ½ φλιτζ. σκούρο ρούμι
  • 1 ½ φλιτζ. μπράντι
  • 2 φασόλια βανίλια κομμένα καταμήκος στη μέση με ψαλίδι
  • 2 μοσχοκάρυδα ολόκληρα
  • 4 ξύλα κανέλα
  • 10-12 γαρίφαλα ολόκληρα
  • 8-10 αβγά, κρόκοι και ασπράδια, χωριστά
  • 1 ½ φλιτζ. ζάχαρη άχνη
  • 5 φλιτζ. γάλα
  • 1 ½ φλιτζ. κρέμα γάλακτος

Σε μεγάλη γαβάθα βάλτε το μπέρμπον, το ρούμι και το μπράντι.  Με μαχαίρι αφαιρέστε τους σπόρους από τα φασόλια της βανίλιας και βάλτε τους στο μείγμα με τα ποτά.  Προσθέστε και ολόκληρο το φασόλι. 
Στο γουδί σπάστε το μοσχοκάρυδο σε 4-5 κομμάτια, και προσθέστε τα και αυτά στο μείγμα, μαζί με την κανέλα και τα γαρίφαλα. Μεταφέρετε το μίγμα σε μπουκάλια, κλείστε τα ερμητικά, και αφήστε τα σε σκοτεινό μέρος για 2-3 μέρες ή καλύτερα 1 εβδομάδα τουλάχιστον ή και μέχρι 3 μήνες. 

Για να φτιάξετε το eggnog:
Χτυπήστε κρόκους και ζάχαρη μαζί, να ενσωματωθούν. Σιγά σιγά προσθέστε ανακατεύοντας τα ποτά το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Χτυπήστε τα ασπράδια την τελευταία ώρα, να γίνουν σφιχτή μαρέγγα, και προσεκτικά ενσωματώστε τα στο μείγμα με τους κρόκους. Από πάνω τρίψτε μοσχοκάρυδο. Σερβίρετε με κουτάλα σε ποτήρια απλωτά.

Eggnog Crème brûlée (Για 8 άτομα)

  • 4 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
  • 2/3 φλιτζ. ζάχαρη
  • 8 κρόκους μεγάλους
  • ¼ φλιτζ. ρούμι σκούρο
  • 1 κουτ. σούπας μπράντι
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
  • 1 καλή πρέζα αλάτι
  • 1/3 φλιτζ. ζάχαρη ξανθή

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.  Σε βαθιά λαμαρίνα ψησίματος ακουμπήστε κεραμικό πυρίμαχο ταψί περίπου 28 x 20 εκ. Σε μέτρια κατσαρόλα αναμείξτε την κρέμα με τη ζάχαρη και βάλτε να πάρει βράση ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί. Σε μέτριο μπολ χτυπήστε τους κρόκους και, σιγά σιγά, χτυπώντας διαρκώς, προσθέστε πρώτα το μείγμα της κρέμας και κατόπιν τα ποτά, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι.  Μεταφέρετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο κεραμικό ταψί και γεμίστε τη λαμαρίνα με καυτό νερό, να έρθει στα μισά περίπου του κεραμεικού. Προσεκτικά βάλτε τα ταψιά στον φούρνο.

Ψήστε μέχρι η κρέμα να πήξει στα τοιχώματα του ταψιού αλλά να τρέμει ελαφρά στο κέντρο όταν κουνάτε το ταψί, περίπου 40 λεπτά. Βγάλτε το ταψί από το νερό και αφήστε το σε σχάρα να κρυώσει, 3 ώρες τουλάχιστον. (Μέχρι το σημείο αυτό, μπορείτε να ετοιμάσετε την κρέμα από την προηγούμενη και να τη διατηρήσετε στο ψυγείο).

Προθερμάνετε το γκριλ. Πασπαλίστε την κρέμα παντού με την ξανθή ζάχαρη, πιέζοντάς την να περάσει μέσα από χοντρή σίτα και να πέσει ομοιόμορφα. Ελέγχοντας διαρκώς, τοποθετήστε το ταψί 10-15 εκ. κάτω από το γκριλ και ψήστε μέχρι η ζάχαρη να βγάλει φουσκάλες και να καραμελώσει, 2 λεπτά περίπου. Βγάλτε από τον φούρνο και αφήστε να κρυώσει η κρέμα τουλάχιστον 1 και μέχρι 3 ώρες πριν από το σερβίρισμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'