Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τίποτα δεν πάει χαμένο: αμυγδαλωτά με μανταρίνι

της Λεονί Σταφυλά Συνταγέςαμυγδαλωτά, μανταρίνια, φλούδες

Ήταν το αγαπημένο μου γλυκό όταν ήμουν μικρή. Και μεγάλη, δηλαδή, το ίδιο μ’ αρέσει. Τα έφτιαχνε η μητέρα μου με τις φλούδες των πορτοκαλιών που τρώγαμε και μύριζε ολόκληρο το σπίτι. Τότε δεν είχα αναρωτηθεί πώς και της ήρθε να φτιάξει γλυκό με τα φλούδια, τώρα που το σκέφτομαι μάλλον ήταν η ανάγκη να μη πεταχτεί τίποτα και από αυτό το τίποτα να προκύψει κάτι εξαιρετικό. 

Για μένα ήταν το γλυκό που έφτιαχνε η, Πολίτισσα στην καταγωγή, μαμά μου. Αργότερα έμαθα ότι φτιάχνονται ανάλογα αμυγδαλωτά στην Κέρκυρα (τα «μπιανκέτα») και στην Χίο. Μεγαλώνοντας και φεύγοντας από το πατρικό, τα ξέχασα. Μέχρι που πριν λίγα χρόνια τα ξαναδοκίμασα, αυτή τη φορά με μανταρίνι από τα χέρια της αγαπημένη κυρίας Ασπασίας Αλιντζόγλου. Έτσι, ξαναμπήκαν στη ζωή μου και την κουζίνα μου. (Από χτες που τα έφτιαξα το σπίτι μυρίζει ακόμη μανταρίνι και αμύγδαλο)

Αμυγδαλωτά με μανταρίνι

  • 300 γρ. φλούδες από μανταρίνια ή πορτοκάλια ή και από τα δυο – γύρω στα 6-8 μανταρίνια
  • 1 μανταρίνι τον χυμό του
  • 200 γραμμάρια αμύγδαλα ασπρισμένα και τριμμένα στο μούλτι
  • 150 γρ. ζάχαρη ή και περισσότερο – γούστα είναι αυτά
  • 1 σφηνάκι κονιάκ

Μαζεύουμε τις φλούδες από τα μανταρίνια και τις βάζουμε για ένα βράδυ σε νερό. Αν τα καταφέρουμε, αλλάζουμε και μια-δυο φορές το νερό. Την άλλη μέρα τις βάζουμε με φρέσκο νερό σε κατσαρόλα και μόλις αρχίσουν να βράζουν τις αδειάζουμε σε σουρωτήρι, τις ξαναγυρίζουμε στην κατσαρόλα, τις ξανασκεπάζουμε με νερό και τις αφήνουμε να βράσουν τόσο όσο χρειάζεται για να μαλακώσουν: 10 με 15 λεπτά. Ξανά στο σουρωτήρι να στραγγίξουν από τα πολλά νερά. Τις πολτοποιούμε στο μούλτι με τον χυμό από ένα μανταρίνι και τις βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη, σε μέτρια φωτιά.

Με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να στεγνώσουν. Προσθέτουμε το κονιάκ, αφήνουμε να εξατμιστεί και ρίχνουμε τα αμύγδαλα σκόνη. Συνεχίζουμε να γυρίζουμε με την κουτάλα να ανακατευτεί καλά και να ψηθεί λίγο και το αμύγδαλο. Όλη η ορθοστασία και το ανακάτεμα δεν θα πάρει πάνω από ένα τέταρτο. Βγάζουμε από την φωτιά τον πολτό του μανταρινιού που μοσχοβολάει και τον αφήνουμε να κρυώσει, λίγο. 

Πλάθουμε μικρά μπαλάκια, τα τυλίγουμε σε ζάχαρη και τα βάζουμε σε καραμελόχαρτα. Δεν τα σκεπάζουμε. Τα φυλάμε στο ψυγείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Λεονί Σταφυλά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'