Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Χοιρινό με πρασοσέλινο, των ημερών

της Στέλλας Αλαφούζου Συνταγέςχοιρινό, σέλινο, σελινόριζα, πράσο

Το χοιρινό δεν είναι αγαπημένο μου κρέας. Το κρέας γενικά δεν είναι αγαπημένη μου τροφή. Ωστόσο από όταν δοκίμασα το χοιρινό με πρασοσέλινο της Αντιγόνης, αποφάσισα ότι αυτήν την συνταγή πρέπει να την κατακτήσω. Βαρύ φαγητό, χειμωνιάτικο και σχετικά χρονοβόρο. Ό,τι πρέπει για τα εορταστικά τραπέζια των ημερών, στα οποία έτσι κι αλλιώς η παράδοση θέλει να αφιερώνουμε λίγο παραπάνω απ’ τον χρόνο μας. Οι φίλοι μου το αποκαλούν «Χοιρινό με πρασοστέλινο», απόδειξη ότι η συνταγή καταχωρήθηκε στις σπεσιαλιτέ μου.

Photo: demideli.com
Photo: demideli.com

Χοιρινό με πράσο και σέλινο

Υλικά:

  • 1 κιλό χοιρινό κομμένο σε μερίδες
  • 2  κιλά σέλινο
  • 1 σελινόριζα
  • 2 κιλά πράσο
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 κρεμμύδι ξερό ολόκληρο
  • 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • αλάτι-πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • 4 αβγά
  • 3 λεμόνια

Βράζουμε το χοιρινό κομμένο σε μερίδες σε νερό που βράζει καλά, παρέα με ένα ξερό κρεμμύδι ολόκληρο. Στα πρώτα στάδια του βρασμού αφαιρούμε τους αφρούς και τους πετάμε. Όταν αρχίσει να μαλακώνει το κρέας, προσθέτουμε αλάτι. Όχι νωρίτερα, γιατί το κρέας θα γίνει σκληρό.

Παράλληλα, τρίβουμε τη σελινόριζα. Αν θέλουμε, την έχουμε λιγάκι ζεματίσει νωρίτερα. Κόβουμε σε μικρά κομματάκια τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα σέλινα και τα πράσα - υπόψιν ότι τα ματάκια θα δακρύσουν. Πολλά πράσα, πολλή αψάδα. Αν σας ρωτήσουν τι έχετε και κλαίτε... απαντήστε τους μ' ένα χαμόγελο.

Όταν το κρέας βράσει, το βγάζουμε από την κατσαρόλα αλλά κρατάμε τον ζωμό. Σε άλλο σκεύος, τσιγαρίζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τη σελινόριζα και ροδίζουμε το κρέας μας. Σβήνουμε με ένα ποτήρι λευκό κρασί. Ξαναβγάζουμε το κρέας από το σκεύος και προσθέτουμε πρώτα το σέλινο που θέλει περισσότερο χρόνο για να βράσει. Φροντίστε ώστε το σκεύος να είναι αρκετά μεγάλο, διότι ο όγκος των λαχανικών πριν τον βρασμό είναι τέτοιος που δεν θα σας χωρέσουν. Σκεπάζουμε για λίγο το σκεύος μέχρι να μαραθούν.

Ανακατεύουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και μια κουταλιά σούπας (σερβιρίσματος) από τον ζωμό του χοιρινού που βράσαμε νωρίτερα. Κάπου εκεί προσθέτουμε τα πράσα. Λίγο ζωμό ακόμα, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε τα λαχανικά να βράσουν για δέκα λεπτάκια και, αφού τα ανακατέψουμε, προσθέτουμε το κρέας το οποίο σκεπάζουμε με τα λαχανικά.

Τα λαχανικά έχουν ήδη βγάλει τα υγρά τους. Προτιμότερο, λοιπόν, είναι να μην ανακατεύουμε κάθε τόσο με την κουτάλα, καθώς κινδυνεύουμε να διαλύσουμε το χοιρινό μας. Πιάνουμε κάθε τόσο την κατσαρόλα και την κάνουμε ρυθμικές κυκλικές κινήσεις όπως το χούλα-χουπ που κάναμε μικρές. Είκοσι λεπτά αργότερα το φαγητό είναι έτοιμο. Το βγάζουμε απ’ τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αβγολέμονο. Αφού έχει κάπως κρυώσει, περιχύνουμε και το ανακατεύουμε με τον ίδιο «κοριτσίστικο» τρόπο που είπαμε νωρίτερα.

Λίγη ώρα μετά, ξαναβάζουμε σε σιγανή φωτιά για να ζεσταθεί καλά και σερβίρουμε... Γιαμ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Στέλλας Αλαφούζου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'