Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Κουραμπιέδες λαδένιοι και λαμπιόνια μαργαρίτες

της Μαρίας Τσέκου Συνταγέςκουραμπιέδες, ελαιόλαδο, λεμόνι, ούζο, Χριστούγεννα

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Κάθε φορά που σκέφτομαι Χριστούγεννα, η ίδια εικόνα έρχεται στο μυαλό μου: τη μάνα μου να φτιάχνει κουραμπιέδες λαδένιους κι εμένα ξαπλωμένη στο πάτωμα, πάνω στο πολύχρωμο χαλί που είχε στρωθεί για τις γιορτινές αυτές μέρες, να χαζεύω το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Τι χάζευα στο δέντρο; Μα τα λαμπιόνια - μαργαρίτες! Από τη μια ήταν τα πρώτα φωτάκια που είχαν κάνει την εμφάνισή τους στο σπίτι και από την άλλη ήταν τόσο ωραία, που νομίζω πως δεν θα τα ξεχάσω ποτέ. Στο μεταξύ η μαμά έφτιαχνε ατελείωτα ταψιά με κουραμπιέδες και στη συνέχεια τα έψηνε στον ξυλόφουρνο της αυλής σε χρόνο ρεκόρ.

Αυτούς, λοιπόν, τους κουραμπιέδες θα σας περιγράψω πιο κάτω, αφού έχω πάρει και τις απαραίτητες οδηγίες, εκτός από αυτές της μαμάς, και από τη φιλενάδα μου το Ριτάκι (ειδικός στον κουραμπιέ, αλλά και στις δίπλες δεν πάει πίσω). Τα υλικά απλά και μάλλον τα έχετε όλα… ο χρόνος που χρειάζεστε λίγος, το αποτέλεσμα απλά τέλειο!

Υλικά και οδηγίες

  • ½ κιλό ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου ίσως και 900 γρ.)
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • 1 κ.τ.γ. κοφτό σόδα
  • ½ ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
  • 2 βανίλιες
  • 200 γρ. ζάχαρη ψιλή

Για τη διακόσμηση

  • λιγο ούζο
  • ζάχαρη άχνη

Σε μια λεκάνη ρίχνετε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, τη βανίλια, τον χυμό λεμονιού ανακατεμένο με τη σόδα (προσοχή, αφρίζει!) και το κονιάκ. Ανακατεύετε καλά να λιώσει η ζάχαρη και να ενωθούν τα υλικά. Τώρα προσθέτετε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας κυκλικά μέχρι να απορροφήσει το ελαιόλαδο, να σχηματιστεί μια ζύμη σχετικά μαλακή τόσο ώστε να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης (συνήθως η ποσότητα αλευριού που χρειάζεται είναι πάνω - κάτω 1 κιλό).

Ξεκινάμε, λοιπόν, να πλάσουμε τους κουραμπιέδες - το σχέδιο είναι δική σας υπόθεση. Εμείς στο σπίτι μας τα φτιάχνουμε σαν μισοφέγγαρα ή σαν σίγμα τελικό. Χρειάζονται περίπου 30 λεπτά ψήσιμο στους 180 βαθμούς και είναι έτοιμοι (να πάρουν και λίγο χρωματάκι!). Τους βγάζετε και αμέσως τους ραντίζετε ελαφρώς με λίγο ούζο, αν θέλετε, αν όχι, τους αφήνετε λίγο να κρυώσουν και περνάτε στη διαδικασία “άχνη”.

Ζαχαρώνετε, λοιπόν, αφήνετε να κρυώσουν καλά, τοποθετείτε σε σωστή πιατέλα ανάλογη της περίστασης και ξαναζαχαρώνετε.

Σημείωση
Αν θέλετε, στη ζύμη μπορείτε να προσθέσετε και λίγο αμύγδαλο τριμμένο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίας Τσέκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'