Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Της τελευταίας στιγμής: μία ζύμη, τέσσερις ιδέες

της Λεονί Σταφυλά Συνταγέςμπισκότα, sugar cookies, γλάσο, Χριστούγεννα

Ξεφυλλίζω περιοδικά, σερφάρω στα αγαπημένα μου μαγειρικά sites. Το D(o) I(t) Y(ourself) τα Χριστούγεννα είναι στα καλύτερα του. Αν πιστέψουμε όλα αυτά που διαβάζουμε, τα πάντα μπορούμε να τα κάνουμε μόνοι μας. Εγώ, πάντως, θα περιοριστώ στα πιο απλά – δραπανοκατσάβιδα και τα λοιπά μου είναι σχεδόν άγνωστες λέξεις! Παίρνω ιδέες και τις μεταφέρω εδώ. Η βάση τους τα περίφημα sugar cookies που γράφαμε πέρυσι, τα πολύχρωμα γλάσα και η φαντασία. Φτιάξτε λοιπόν μια δόση ζύμης κι αρχίστε να κόβετε μπισκότα σε διαφορετικά σχέδια.

Photo: shelterness.com
Photo: shelterness.com

Κόψτε μακρόστενα κομμάτια ζύμης για να κάνετε ταμπελάκια που θα δέσετε στις κορδέλες των δώρων που θα προσφέρετε. Με ένα χοντρό καλαμάκι, από αυτά που πίνουμε τα κοκτέιλ, θα κάνετε μια τρύπα στη μέση της μιας πλευράς πριν τα ψήσετε, για να περάσει μετά η κορδέλα. Όταν ψηθούν και κρυώσουν, θα τα χρωματίσετε με όποιο χρώμα θέλετε και με ένα πολύ λεπτό κορνέ και μαύρη σοκολάτα λιωμένη, ή γλάσο σε άλλο χρώμα, θα γράψετε το όνομα εκείνου που θα παραλάβει το δώρο. Όταν στεγνώσουν, θα τα τυλίξετε σε ζελατίνα και με μια λεπτή κορδέλα θα τα δέσετε πάνω στο δώρο.

Photo: onedayinmay.typepad.com
Photo: onedayinmay.typepad.com

Κόψτε τη ζύμη σε μεγάλα αστέρια και μικρότερα αστέρια για να κάνετε ένα μπισκοτένιο δεντράκι που θα στολίσει το τραπέζι. Ψήστε τα, αφήστε τα να κρυώσουν και βάψτε τα πράσινα με λεπτή άσπρη μπορντούρα ή όπως αλλιώς θέλετε. Όταν στεγνώσουν, τοποθετήστε τα το ένα πάνω στο άλλο με τέτοιο τρόπο ώστε οι μύτες του ενός να πέφτουν στα κενά του άλλου και στερεώστε τα μεταξύ τους με λίγο νωπό γλάσο.

Photo: lickthatspoon.blogspot.gr
Photo: lickthatspoon.blogspot.gr

Για τα πιο νόστιμα κουτιά κόψτε τη ζύμη σε μεγάλα ισομεγέθη τετράγωνα. Ψήστε τα, αφήστε τα να στεγνώσουν και στολίστε τα όπως θέλετε. Κρατήστε μερικά χωρίς στόλισμα για να κάνετε τη βάση του κουτιού. Βάλτε στην επιφάνεια εργασίας ένα σκέτο μπισκότο και με ένα λεπτό κορνέ απλώστε γύρω-γύρω λίγη λιωμένη σοκολάτα ή γλάσο. Πάνω εκεί θα στερεώσετε (και θα κρατήσετε για λίγο μέχρι να σταθεροποιηθούν) τα τέσσερα στολισμένα μπισκότα που θα αποτελέσουν τις πλευρές. Με το κορνέ ενισχύστε λίγο ακόμη τις ενώσεις εσωτερικά με σοκολάτα ή γλάσο. Το κουτί είναι έτοιμο για να δεχτεί μικρά σοκολατάκια ή καραμέλες.

Photo: blovedblog.com
Photo: blovedblog.com

Και αν θέλετε να φτιάξετε τα πιο πρωτότυπα ταμπελάκια με τα ονόματα των καλεσμένων στο τραπέζι, κόψτε τη ζύμη σε τετράγωνα, μακρόστενα ή στρογγυλά σχήματα, ψήστε τα και, αφού κρυώσουν, γράψτε με λεπτό κορνέ και γλάσο το κάθε όνομα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Λεονί Σταφυλά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'