Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τα κρητικά: μπουτάκι κατσικίσιο στη γάστρα

της Ευφροσύνης Κάτσουνα Συνταγέςκρητική κουζίνα, κατσικάκι, στακοβούτυρο

Λοιπόν ναι, είμαι η γκρινιάρα των Χριστουγέννων, ή η πιο «ξενέρωτη» αν θέλετε, διότι απλά δεν μου αρέσουν τα Χριστούγεννα. Η αλήθεια είναι ότι από παιδί δεν μου άρεσαν (το μοναδικό ίσως πράγμα που απολάμβανα ήταν τα κάλαντα αλλά τα σταμάτησα από νωρίς επειδή πήρα μπόι) χωρίς να ξέρω τον λόγο. Μεγαλώνοντας νομίζω ότι συνειδητοποίησα γιατί δεν μου αρέσουν και θα το μοιραστώ μαζί σας: Με ενοχλεί που τα Χριστούγεννα είναι ξαφνικά μέρες αγάπης και προσφοράς ενώ τις υπόλοιπες μέρες δεν γυρνάμε να κοιτάξουμε τον διπλανό μας. Η αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπό μας, καλό θα ήταν να υπάρχει μόνιμα στο μυαλό και την καρδιά μας και όχι μόνο κατά τη διάρκεια των γιορτών. Με ενοχλεί η υπερκατανάλωση και που, αντί για καραβάκι, στολίζουμε δέντρο. Με ενοχλεί που ξαφνικά βάλαμε στη διατροφή μας τη γαλοπούλα ενώ πριν, στα χωριά της Κρήτης τουλάχιστον, έσφαζαν το γουρούνι που μεγάλωναν όλο τον χρόνο για να κάνουν απάκι, σύγγλινο, ομαθιές και φυσικά χοιρινό με το σέλινο ή με κυδώνια για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Φυσικά για εμάς, που δεν έχουμε τη δυνατότητα αυτή, η αμέσως επόμενη επιλογή κρέατος είναι το αρνί ή το κατσίκι εδώ στο νησί και η συνταγή που θα διαβάσετε είναι, θα έλεγα, μαζί με το πιλάφι, ένα κλασσικό χριστουγεννιάτικο έδεσμα στο σπίτι μας. 

Μπούτι κατσικίσιο στη γάστρα με δεντρολίβανο, σκόρδο και στακοβούτυρο

Υλικά

  • 1 μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα για να τυλίξουμε το μπούτι
  • 1 μπούτι κατσικίσιο περίπου 2 κιλά
  • 5-6 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
  • 2 κ.σ. στακοβούτυρο
  • 4 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
  • αλάτι, πιπέρι

Απλώνουμε τη λαδόκολλα και τοποθετούμε στη μέση τα δυο κλωνάρια από το δεντρολίβανο και το μπούτι από πάνω. Με ένα μυτερό μαχαίρι κάνουμε μικρές οπές σε διαφορετικά σημεία και τις γεμίζουμε με το σκόρδο και λίγο αλάτι. Με τα χέρια μας το αλείφουμε με το στακοβούτυρο και αλατοπιπερώνουμε παντού. Τοποθετούμε τα άλλα δυο κλωνάρια δεντρολίβανο από πάνω, το σφραγίζουμε καλά με τη λαδόκολλα και το ασφαλίζουμε τυλίγοντάς το με αλουμινόχαρτο.

Βάζουμε το μπουτάκι μας σε μια μεγάλη γάστρα και το ψήνουμε αρχικά στους 250 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για ένα μισάωρο και μετά χαμηλώνουμε στους 160 βαθμούς για δύο με δυόμιση ώρες. Συνοδεύεται άριστα με πατάτες φούρνου και μια πράσινη σαλάτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ευφροσύνης Κάτσουνα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'