Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Φέρε μια κούπα με (ζεστό) κρασί

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςκρασί, πορτοκάλι, κανέλα, Χριστούγεννα

Μπορεί να ξεκίνησε αιώνες πριν σαν τεχνική για να μη χαλάει το κρασί (μπόλικα μπαχαρικά έσωζαν την κατάσταση λόγω κακής εμφιάλωσης), το ζεστό κρασί των Χριστουγέννων (mulled wine για τους Βρετανούς, glühwein για τους Γερμανούς) το βρίσκεις παντού: σε υπαίθρια πανηγυράκια, μπαρ και στολισμένα καφέ, όμως το καλύτερο και περισσότερο το βρίσκεις σπίτι μας. Η αρχή έγινε με τον στολισμό του δέντρου και επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε βράδυ. Τα βασικά: κρασί (ακόμα κι αν δεν είναι άριστης ποιότητας, η ζάχαρη και μπαχαρικά βελτιώνουν τη γεύση), πορτοκάλι, ζάχαρη και κανέλα. Για τα υπόλοιπα, παίξτε με ό,τι υπάρχει στα ντουλάπια και σας φαίνεται ταιριαστό, μόνο μια δοκιμή θα σας πείσει:

Photo: thelawstudentswife.com
Photo: thelawstudentswife.com

Για περίπου 8 κούπες:

  • 2 πορτοκάλια - φλούδα και χυμός
  • 2 μπουκάλια κόκκινο κρασί (κατά προτίμηση ξηρό)
  • 3 ξύλα κανέλας
  • μερικά γαριφαλόκαρφα
  • 2 φλιτζ. καστανή ζάχαρη
  • 1/4 φλιτζ. κονιάκ (προαιρετικά)

Ζέστανα την εστία ενώ στα γρήγορα καθάρισα τα πορτοκάλια, κρατώντας τις φλούδες, που τις έκοψα σε λωρίδες με όσο το δυνατόν λιγότερη σάρκα επάνω τους. Έστυψα τα πορτοκάλια και άδειασα τον χυμό μαζί με το κρασί σε μια βαθιά, βαριά κατσαρόλα (μια μαντεμένια είναι ό,τι καλύτερο αλλά και εκείνη για τις σούπες μας κάνει).

Περίμενα ώσπου να ζεσταθούν κάπως και έριξα τις φλούδες, τα ξύλα της κανέλας, τα γαριφαλόκαρφα και τη ζάχαρη μέσα ξεκινώντας το ανακάτεμα απευθείας για να λιώσει η ζάχαρη. Βρήκα και λίγο τζίντζερ - μέσα και αυτό, τριμμένο.

Σκέπασα την κατσαρόλα για 20 λεπτά σε μεσαία φωτιά - δεν πρέπει να βράσει - και, μόλις άρχισε να ζεσταίνεται αρκετά, χαμήλωσα τη φωτιά κατά πολύ, στην πρώτη σκάλα, και το άφησα ήσυχο για περίπου μία ώρα. Άνοιξα βέβαια το καπάκι για 10 λεπτά πρώτα, να μοσχομυρίσει το σπίτι από κουζίνα μέχρι μπαλκόνι.

Δοκιμάζοντας αργότερα πρόσθεσα λίγη ζάχαρη ακόμη (θα χρειαστεί αν το κρασί είναι ξηρό). Προς το τέλος και λίγο κονιάκ, μου φάνηκε πως ταίριαξε πολύ.

Στην κούπα: μία φλούδα πορτοκάλι, κρασί μπόλικο και λίγη κανέλα σε σκόνη. Στη δική μου και λίγο τζίντζερ παραπάνω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'