Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τα κρητικά: μακαρόνια σκιουφιχτά με απάκι

της Ευφροσύνης Κάτσουνα Συνταγέςμακαρόνια, απάκι, πιπεριές, μανιτάρια, κρητική κουζίνα

Μου αρέσει όταν έχω φιλοξενούμενους, εκτός από τα παραδοσιακά κρητικά πιάτα, να κάνω και τις δικές μου αλχημείες. Σκέφτομαι δηλαδή με τα υλικά που ήδη έχω, εκτός από ένα κλασικό πιάτο, πώς αλλιώς θα μπορούσα να τα συνδυάσω τις γεύσεις για να έχουν οι συνδαιτυμόνες μου την ευκαιρία να δουν την κρητική διατροφή με άλλο μάτι, λίγο «πειραγμένη», με σεβασμό πάντα στην παράδοση. Ένα από τα πολύ δυνατά κρητικά προϊόντα είναι τα σκιουφιχτά μακαρόνια. Πεντανόστιμα ζυμαρικά σε κυλινδρικό σχήμα που συνήθως τα σερβίρουμε σε ζωμό από αρνί με πάρα πολλή τριμμένη, ξερή μυζήθρα ή ανθότυρο. Σε πολλές περιοχές επίσης τα φτιάχνουμε με ζεματισμένο στακοβούτυρο και μπόλικο ξερό ανθότυρο. Ο συνδυασμός και των δύο πραγματικά «σκοτώνει», αισθάνεσαι ένα βήμα πιο κοντά στον παράδεισο! Εμείς θα τα παντρέψουμε με απάκι (αφού οι φιλοξενούμενοι και εγώ του έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία), κόκκινες πιπεριές, φρέσκα μανιτάρια και πράσινο κρεμμυδάκι. 

Σκιουφιχτά μακαρόνια με απάκι και λαχανικά

Υλικά

  • 500 γραμμ. μακαρόνια σκιουφιχτά
  • 1 κουταλιά στακοβούτυρο
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 2 πιπεριές κόκκινες, κομμένες σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια
  • 3 μεγάλα μανιτάρια Πολωνίας κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 250 γραμμ. απάκι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό, τα στραγγίζουμε, ρίχνουμε το στακοβούτυρο χωρίς να το ζεματίσουμε και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τις πιπεριές , τα μανιτάρια, τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο.

Μόλις μαραθούν, τα βάζουμε σε ένα πιάτο και ξαναβάζουμε το τηγάνι στη φωτιά με λίγο ακόμη ελαιόλαδο για να τσιγαρίζουμε το απάκι μόνο του, να ροδίσει και από τις δύο πλευρές. Ξαναρίχνουμε τα λαχανικά στο τηγάνι μαζί με το απάκι, να δέσουν οι γεύσεις, σε χαμηλή φωτιά και ολοκληρώνουμε με τα μακαρόνια.

Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ευφροσύνης Κάτσουνα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'