Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μακαρονάδα με χταπόδι του Μπέλλου

της Καλής Δοξιάδη Συνταγέςχταπόδι, μακαρόνια, Μπέλλος, Κέρκυρα

Το καλοκαίρι, το μαγειρευτό χταπόδι του Μπέλλου το τρώμε ως μεζέ με το τσίπουρο ή το ούζο μας και τελειώνουμε σκουπίζοντας το πιατάκι με φρέσκο ψωμί και γλείφοντας και τα δάχτυλά μας μη τυχόν και μας ξεφύγει σταγόνα από τη νόστιμη σάλτσα. Μόλις αρχίσει να φθινοπωριάζει όμως, το ίδιο αυτό χταπόδι γίνεται χορταστική μακαρονάδα, με λεπτό μακαρόνι και συνοδεία καλό κόκκινο κρασί. Τώρα που η απαγορευτική μόδα που επέβαλε σώνει και καλά άσπρο κρασί με θαλασσινά έχει περάσει, έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε τέτοιες προτάσεις χωρίς να μας θεωρούν αγροίκους.

Το φαγητό αυτό γίνεται με χταπόδι μεσαίου μεγέθους... τα μεγάλα τα φυλάμε για τον φούρνο ή γιαχνί με πατάτες. Ο Μπέλλος το κάνει λίγο καυτερό, κατά την κορφιάτικη συνήθεια, με κόκκινο πιπέρι. Εμείς το προτιμάμε με γλυκιά πάπρικα ή πιμεντόν ντούλθε (pimenton dulce) που γλυκαίνει τη ντομάτα και προσθέτει ένα ίχνος καπνού. Εσείς, αν θέλετε, το κάνετε ακόμα πιο καυτερό με μπούκοβο ή ψιλοκομμένες καυτερές πιπερίτσες. Με συμπλήρωμα μια φρέσκια πράσινη σαλάτα είναι το τέλειο χειμωνιάτικο φαγητό. Μη σας τρομάξει η ποσότητα του κρεμμυδιού - θα αποτελέσει το κύριο σώμα της σάλτσας. (Μην υποκύψετε στον πειρασμό να προσθέσετε μυρωδικά ή μπαχαρικά όπως θα κάνατε στο αντίστοιχο μαγειρευτό κρέας, το μυρωδικό του είναι η θάλασσα.)

Υλικά (για 4-6 μερίδες)

  • 1 μέτριο χταπόδι (1 ως 2 κιλά) πλυμένο, με τα πλοκάμια χωρισμένα και την κουκούλα σε δυo καθαρά κομμάτια
  • 1 φλιτζάνι λάδι εξαιρετικής ποιότητας
  • 2-3 κρεμμύδια ξερά
  • 4 κουταλιές ντομάτα πελτέ
  • κόκκινο πιπέρι της προτίμησής σας ή και μπούκοβο ή πιπερίτσες καυτερές
  • 1 πακέτο σπαγκετίνι
  • μερικές κουταλιές λάδι ακόμα πιο εξαιρετικής ποιότητας

Οδηγίες

Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζετε το χταπόδι σκέτο, το σκεπάζετε και το ψήνετε με τα ζουμιά του σε χαμηλή σχετικά φωτιά. Εν τω μεταξύ καθαρίζετε τα κρεμμύδια, τα κόβετε σε κομμάτια και τα αλέθετε με παλμούς σε μηχάνημα κουζίνας, προσέχοντας να μην πολτοποιηθούν.

Όταν το χταπόδι έχει μαλακώσει αρκετά αλλά μένει ακόμα λίγο ζουμί στην κατσαρόλα, προσθέτετε το λάδι και το κρεμμύδι και ανακατεύετε λίγα λεπτά με ξύλινη κουτάλα ώσπου να μυρίσει το κρεμμύδι. Προσθέτετε τον πελτέ και το πιπέρι (αλάτι έχει το χταπόδι το δικό του), ανακατεύετε πάλι καλά, χαμηλώνετε πολύ τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοψήνετε ώσπου να μαλακώσει τελείως το χταπόδι - μισή ώρα περίπου.

Κανονικά, με τα ζουμιά του χταποδιού και του κρεμμυδιού, δεν πρέπει να στεγνώσει αλλά αν σας φανεί στεγνό, προσθέστε μερικές κουταλιές βραστό νερό στο τελικό μαγείρεμα. Στο τέλος κόβετε το χταπόδι σε μπουκιές και το ξαναβάζετε στη σάλτσα.

Βράζετε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, και τα σουρώνετε κρατώντας λίγο απ' το νερό τους που χρησιμοποιείτε για να αραιώσετε τη σάλτσα, αν σας φαίνεται πολύ πηχτή. Σε ζεσταμένη γαβάθα ανακατεύετε τα μακαρόνια με το ωμό λάδι και ρίχνετε από πάνω το χταπόδι με τη σάλτσα του. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'