Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Κέικ φιστικάτο

του Δημήτρη Ποταμιάνου Συνταγέςφιστίκια, φιστίκια Αιγίνης, κέικ, κακάο

Μια επίμονη και επώδυνη κακοδιαθεσία δεν μου επέτρεψε να τιμήσω, συντροφιά με τους φίλους Bostanistas, την ετήσια - πέμπτη στη σειρά φέτος - γιορτή του φιστικιού της Αίγινας (Fistiki Fest) που συμπίπτει με τη συλλογή του ευλογημένου αυτού καρπού, τέλη Σεπτεμβρίου.

Η προσοχή όλων μας είναι τώρα στραμμένη στο μάζεμα της ελιάς και στο φρέσκο λάδι από τα σκόρπια πιεστήριά μας - αλήθεια, πότε και στα λημέρια μας μια τοπική ή περιφερειακή γιορτή για την προβολή του λαδιού νέας εσοδείας, κατά το πρότυπο ενδεχομένως του ξύπνιου, διεθνούς εμβέλειας, marketing του Beaujolais Nouveau;

Παρ' ολ΄αυτά, καθώς συνέρχομαι πλέον σταθερά από την πρόσφατη προσωπική δοκιμασία μου, από τις πρώτες μου έγνιες είναι να τιμήσω - έστω και καθυστερημένα - το φιστίκι μας. Έχουν γίνει αξιόλογα βήματα τελευταίως - πρωτοστατούσας της Ντόνας Ελένης Κυπραίου - προς την ευρύτερη αξιοποίηση της παραγωγής των πληθωρικών ακόμα φιστικόδεντρων του νησιού μας: πολτός και σκόνη/”γύρη” φιστικιού, αιθέρια έλαια από φιστίκι κ.ά. (Έχω προτείνει κι εγώ παλιότερα εδώ τη σκορδαλιά και το pesto με φιστίκι). Υστερεί όμως ακόμα η ντόπια εκμετάλλευση του χαρισματικού αυτού προϊόντος (με ονομασία προέλευσης, θυμίζω: Φιστίκι Αιγίνης) σε αλμυρές και γλυκιές νοστιμιές και λιχουδιές. Ενώ στα “ξένα” ολοένα και πιο διαδεδομένη και ευρηματική είναι η χρήση του.

Ξεπατικώνω λοιπόν κι εγώ σήμερα ένα δελεαστικό γλύκισμα από το αγαπημένο μου περιοδικό Cuisines et Vins de France.

Κέικ marbre με κακάο και φιστίκι

Χρειαζόμαστε

  • 4 αβγά
  • 180 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. αλεύρι
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 150 γρ. βούτυρο (πολύ μαλακό)
  • 129 γρ, ανάλατη ψίχα φιστικιού
  • 3 κουταλιές της σούπας λάδι
  • 1 ξέχειλη κουταλιά της σούπας σκόνης κακάο

Πολτοποιούμε πρώτα τα φιστίκια, προσθέτοντας το λάδι ώστε να έχουμε την κατά το δυνατόν πιο κρεμώδη υφή. Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά και τη ζάχαρη, ώσπου ν’ ασπρίσει και ν’ αβγατέψει το μίγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το μαλακό βούτυρο και συνεχίζουμε σε πιο αργές στροφές το ανακάτεμα.

Χωρίζουμε τώρα σε δύο ίσα μέρη τη ζύμη του μπολ του μίξερ. Η κρέμα του φιστικιού στο ένα και η σκόνη του κακάο στο άλλο μέρος. Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί τον πάτο του μακρόστενου ταψιού μας για κέικ. Απλώνουμε μέσα τη μισή ζύμη με το φιστίκι. Από πάνω η μισή ζύμη με το κακάο. Άλλη μια στρώση φιστικιού τώρα και, στην κορυφή πλέον, το υπόλοιπο της σοκολατένιας ζύμης. Στο ψυγείο το στολισμένο σκεύος μας για δύο ώρες.

Φουρνίζουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο (160 βαθμοί) για είκοσι λεπτά. Χαράζουμε ελαφριά κατά μήκος το γλύκισμα με ένα μαχαίρι. Ξαναφουρνίζουμε γι’ άλλη μισή ώρα περίπου. Ελέγχουμε με τον γνωστό τρόπο αν το κείκ είναι καλά ψημένο. Το βγάζουμε από το ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει, πριν το σερβίρουμε.

Είμαστε τώρα ελεύθεροι να πανηγυρίσουμε τις άλλες «λαδιές» μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Ποταμιάνου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'