Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Πέντε αστέρια: διαλέξτε τυρόπιτα

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςτυρί, φέτα, τυρόπιτα, τυροπιτάκια

Γιαγιάδες, μαμάδες, θείες, όλες τους έχουν φροντίσει μεγαλώνοντας να συνηθίσουμε την καλόβολη νοστιμιά της τυρόπιτας, της αρχόντισσας των πιτών (ξοπίσω της η σπανακόπιτα). Ακόμα και οι πλέον ανοργάνωτοι στα της κουζίνας έχουν έστω μία συνταγή για τυρόπιτα που ετοιμάζουν από μνήμης - άσε που όσες και να δοκιμάσεις πάντα υπάρχει μια παραλλαγή της που θα σε κάνει να πεις «ναι» και να βάλεις στο πιάτο δεύτερο κομμάτι. Οι τυρόπιτες των bostanistas κάνουν για όλους, από τεμπέληδες ως και τους πιο ορεξάτους και πρόθυμους να πλάσουν και να ζυμώσουν. Ξεβράκωτες έχουμε, χλιδάτες έχουμε και νησιώτικες στριφογυριστές έχουμε. Εμπρός, διαλέξτε!

Η Αμαλία Λογαρά δίνει τέλος στη μάχη για κομμάτι-γωνία πάνω από το ταψί: χειροποίητο φύλλο για στρογγυλή, στριφτή τυρόπιτα που, αν καλοδιαβάσετε τις οδηγίες της, δεν είναι δα και τόσο δύσκολο.

Photo: sidagi.gr
Photo: sidagi.gr

Στριφογυριστή και η σκοπελίτικη της Μαρίας Τσέκου, σήμα κατατεθέν ενός ολόκληρου νησιού, επίσης χειροποίητη. Στο τηγάνι ή στον φούρνο, ο μάγειρας και οι πεινασμένοι θα αποφασίσουν. 

Κι ύστερα ήρθαν οι κατά περίσταση ακαμάτρες μεν, πάντοτε ευρηματικές δε Ευφροσύνη Κάτσουνα και Μαρία Πετρίδη. Η πρώτη έψησε τυρόπιτα τεμπέλικη με κάτι από Κρήτη: ξινομυζήθρα, λιαστή ντομάτα και θυμάρι, πανεύκολη στην προετοιμασία.

Η δεύτερη αρνήθηκε τον μπελά του φύλλου και των σούρτα - φέρτα στην κουζίνα και ξεφούρνισε τυρόπιτα ξεβράκωτη για τσιμπολόγημα από το πρωί ως αργά τη νύχτα, πάντα και παντού, τετρανόστιμη.

Photo: sintagespareas.gr
Photo: sintagespareas.gr

Τον τίτλο της ευκολότερης διεκδικεί επάξια η τυρόπιτα της Σοφίας Βαστάκη: μόνο 7 λεπτά προετοιμασίας - ναι, με έτοιμο φύλλο αν δεν «το έχετε» - που τσαλακώνεται, ποτίζει από το τυρένιο μίγμα και σε λιγότερο από ώρα είναι στο πιάτο.

Photo: sevensistersinn.org
Photo: sevensistersinn.org

Κρατούν τη βασική συνταγή, προσθέτουν ένα - δυο υλικά ακόμα και μετατρέπουν την προβλέψιμη τυρόπιτα σε ευχάριστη έκπληξη. Η Στέλλα Αλαφούζου επιμένει στο μέλι και το ούζο, όπως της έδειξε η πολίτισσα φιλενάδα της. Η Μαρία Τσέκου επανέρχεται με τυρόπιτα πληθωρική, με μπεσαμέλ που γαληνεύει το στομάχι από τις πρώτες κιόλας μπουκιές.

Στο ίδιο πνεύμα και ο Φιλάρετος Ψημμένος που σαν σωστός τροφοσυλλέκτης ζευγαρώνει ένα μάτσο καυκαλήθρες με φέτα ή κατσικίσιο τυρί, φύλλο χωριάτικο και το απαραίτητο σουσάμι.

Photo: athoughtforfood.net
Photo: athoughtforfood.net

Τέλος τα νόστιμα παιδιά της, τυροπιτάκια παντός τύπου: Πρώτος ο εργένης με τα τυροπιτάκια του λεπτού που γρήγορα τα πλάθει, γρήγορα τα ψήνει, ακόμα πιο γρήγορα τα καταβροχθίζει.

Σειρά έχουν εκείνα της γιαγιάς μου, κολατσιό χρόνων και χρόνων, με μπόλικο τυρί στη γέμιση και περασμένα από το καυτό λάδι στο τηγάνι.

Και ασφαλώς τα μεταμφιεσμένα της Αλέκας Κυφιώτη. «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε», λέει και σερβίρει τυροπιτάκια σε “φόρμα παραλλαγής” κανταϊφιού. Μέσα στο τριχοειδές φύλλο κρύβεται νόστιμη γέμιση από τυριά και, αντί για σιρόπι, τα “πνίγει” σε βούτυρο, γάλα και αυγό. 

Κολοκυθόπιτες, κασερόπιτες, τυροπιτάκια στριφτά και πίτες ανοιχτές: γράφοντας τυρόπιτα ή τυροπιτάκια στο πεδίο της Αναζήτησης (πάνω και δεξιά), άλλες τόσες θα βρεθούν μπροστά σας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'