Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Η πορτοκαλόπιτα του πρωινού μου

της Αλέκας Κυφιώτη Συνταγέςπορτοκάλι, κέικ, πορτοκαλόπιτα

Τα Ναβαλίνα (navelina) έκαναν και φέτος την εμφάνισή τους στα μανάβικα. Είναι τα αγαπημένα μου πορτοκάλια γιατί δεν είναι τρομερά γλυκά, έχουν πολύ χυμό και σχεδόν καθόλου κουκούτσια. Είναι μέτρια σε μέγεθος σε ωοειδές σχήμα. Πήραν το όνομά τους από τον παράξενο ομφαλό τους όπου περιέχεται ένα μικρό φρούτο σε εμβρυϊκή κατάσταση. Η χοντρή, λεία φλούδα τους είναι ιδεώδης για γλυκό του κουταλιού. Εγώ, όμως, προτίμησα να κάνω την αγαπημένη μας πορτοκαλόπιτα, που μας κλείνει γλυκά το μάτι καθημερινά, την ώρα του πρωινού.

Για το σιρόπι έχουμε τρεις επιλογές:

ή 4 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα πορτοκάλι αραιωμένη σε 3 κουταλιές της σούπας νερό

ή το σιρόπι από ένα βάζο με γλυκό του κουταλιού

ή 2 κουταλιές της σούπας μέλι, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, τον χυμό από μισό πορτοκάλι και 1 κουταλιά της σούπας νερό, που τα ανακατεύουμε όλα μαζί σε μια μικρή κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 περίπου λεπτά.

Για το κέικ

  • 4 πορτοκάλια
  • 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 200 γρ. φαρινάπ
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 100 γρ. αμύγδαλα τριμμένα στο μούλτι
  • 4 αυγά

Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 180 °C. Παίρνουμε το ξύσμα από τα δύο πορτοκάλια. Κόβουμε σε ωραίες στρογγυλές φέτες τα πορτοκάλια, αφού τα έχουμε ξεφλουδίσει καλά.

Χύνουμε το σιρόπι σε ένα ταψί στρογγυλό 23-25 εκατ. Από πάνω στρώνουμε τις πιο ωραίες φέτες πορτοκαλιού. Ψιλοκόβουμε τα πορτοκάλια που έχουν περισσέψει.

Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μπολ. Τα χτυπάμε καλά καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Το χύνουμε πάνω στα πορτοκάλια και βάζουμε το ταψί στον φούρνο. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά. Το βγάζουμε, το αφήνουμε να σταθεί για 5-10 λεπτά και μετά το αναποδογυρίζουμε στην πιατέλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αλέκας Κυφιώτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'