Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Κοκοράκι με πλιγούρι: και τι πλιγούρι!

του Κώστα Τσαούση Συνταγέςπλιγούρι, κοκόρι, ξηροί καρποί, αμύγδαλα, καρύδια

Το κύριο αίτημα της εποχής μας είναι η σύμπραξη των πιο δημιουργικών και παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας – τόσο στη χώρα μας όσο και στο κοινό μας σπίτι, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς την σύμπραξη την κάναμε πράξη στο σπίτι μας – στον κρίσιμο τομέα της μαγειρικής τέχνης. Η αγαπημένη κυρία Σοφία Τσαούση, 76 ετών σήμερα με καταγωγή από την Χαλκίδα, ως αφοσιωμένη μητέρα στις κατά καιρούς τρέλες του γιου της, προσέτρεξε με χαρά και δήλωσε ενεργή συμμετοχή στο project των δευτεριάτικων συνταγών.

Η αρχική μας σκέψη ήταν να παντρέψουμε σε σαλάτα το πλιγούρι – το χρησιμοποιούμε στην οικογένεια αντί του ρυζιού - με το κοτόπουλο. Αλλά στην αγορά της Καλλιθέας βρήκαμε σε πολύ καλή τιμή φρέσκα κοκοράκια με πολύ ψαχνό και λίγο λίπος. Μάλιστα ζητήσαμε να μας διαχωρίσουν τα φιλέτα και τα υπόλοιπο σώμα (φτερούγες κλπ), τα κρατήσαμε στην άκρη για το ζωμό. Πλάκα - πλάκα ο ζωμός είναι και το μυστικό της όλης συνταγής. Χρησιμοποιήσαμε φτερούγες κλπ και πολλά πολλά χορταρικά – ολόκληρα για να αφαιρεθούν στο τέλος. Η επιλογή δική σας αλλά προς Θεού μην ξεχάσατε ένα ολόκληρο κρεμμύδι, δύο τρία καρότα και κολοκυθάκια και μπόλικο σέλινο.

Όταν είναι έτοιμος ο ζωμός, αφαιρούμε ό,τι πρέπει να αφαιρεθεί και τον κρατάμε καθαρό (δηλαδή το απαραίτητο πέρασμα από το σουρωτήρι) προκειμένου σε δεύτερη φάση, ακόμη ζεστός, να δεχθεί το δεύτερο βασικό συστατικό της σαλάτας, το πλιγούρι.

Αδειάζουμε τον ζεστό – όσο πιο ζεστό μπορείτε - ζωμό  σε ένα μεγάλο διάφανο μπολ. Ρίχνετε το πλιγούρι σε αναλογία 2 προς 1 – δύο μέρη ζωμό, ένα μέρος πλιγούρι. Καλό ανακάτεμα και αφήστε το μείγμα να ξεκουραστεί σε αναπαυτική μεριά για 2 και 3 ώρες. Σε αυτό το θέμα ας είσαστε υπερβολικά υπομονετικοί. Λίγο πριν να σερβίρετε, ψήστε τα φιλέτα από το κοκοράκι. Μια κατάλληλη ένδυση με καλό λάδι, κρέμα από βαλσαμικό ξύδι και μέλι είναι ό,τι πρέπει. Τα ροδοκοκκινισμένα φιλετάκια τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια.

Είμαστε έτοιμοι για το σερβίρισμα της σαλάτας μας. Τρεις γεμάτες κουταλιές από το ενισχυμένο με τα κομμένα λαχανικά πλιγούρι και μια κουταλιά με τους κύβους από τα ψημένα φιλετάκια. Απομένει η διακόσμηση του που περιλαμβάνει την μαεστρική διανομή αποξηραμένων φρούτων και καρπών. Στη συνταγή μας χρησιμοποιήσαμε κομμένα αποξηραμένα σύκα Κύμης, δαμάσκηνα και βερύκοκα, αμύγδαλα και καρύδια, μαύρη κορινθιακή σταφίδα αλλά και ξανθή σταφίδα και μαζί μύρτιλο και κράνα.

Υ.Γ.: Τα μυρωδικά, όσα δίνουν μια αίσθηση μακρινής Ανατολής – των εποχών που δεν είχαν εμφανισθεί οι κάθε λογής τζιχαντιστές -, πρέπει να φροντίσουμε να φθάσουν εγκαίρως λίγο πριν ο ζωμός πάρει την τελική βράση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Τσαούση

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'