Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Ο ασθενής με άποψη τρώει σπανάκι

της Καλής Δοξιάδη Συνταγέςσπανάκι, πουρές, αυγά

Όσο δυναμώνει λίγο ο Λευτέρης, τόσο θάρρος παίρνει στα θέματα φαγητού. Δεν προλαβαίνω να αρθρώσω κάποιο συστατικό που θεωρείται δυναμωτικό και αμέσως οραματίζεται την πιο ανθυγιεινή του εκδοχή. Έτσι λοιπόν όταν, εμπνευσμένη από τον Πόπαϋ, πρότεινα το σπανάκι, έλαμψε ολόκληρος. «Αυγά φλορεντίν, αναφώνησε, από τα αγαπημένα μου. Θυμάσαι εκείνο το brunch στο Μανχάταν…». Η μνήμη του για τα γαστρονομικά είναι εντυπωσιακή. Εγώ, πάλι, με το άκουσμα άρχισα να λογαριάζω πώς θα ξεμπλέξω. Τα κλασικά αυγά φλορεντίν αποκλείονταν. Είναι λουσμένα στην σος ολαντέζ που αποτελείται κατά πενήντα τα εκατό από βούτυρο…

Ακόμα και εγώ, γνωστή για την τάση μου να αντικαθιστώ το βούτυρο με το ελαιόλαδο σε κάθε ευκαιρία, δεν θα τολμούσα ποτέ να ταράξω την τελειότητα μιας ολαντέζ. «Σου αρέσει και το σπανάκι πουρέ», είπα (αυτό το είχα κάνει με λάδι με επιτυχία). «Θα στο φτιάξω με αυγά ποσέ». Έτσι και έγινε, με φυλλαράκια από νέο σπανάκι της εποχής, λαδάκι πράσινο μυρωδάτο, λίγο σκόρδο και ψιλοκομμένο δυόσμο, να αναπληρώσουν σε νοστιμιά την πολύ μειωμένη δόση αλατιού. Τα αυγά ποσέ που παλιά με δυσκόλευαν, τα έκανα με μια καινούργια μέθοδο ειδική για ατζαμήδες.

Αυγά με σπανάκι πουρέ (για 2 μερίδες)

Υλικά

  • 1 κιλό σπανάκι νέο τρυφερό
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένο
  • 1/3 φλιτζανιού λάδι εξαιρετικής ποιότητας
  • 1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
  • μισή πρέζα αλάτι
  • 2 ή 4 αυγά βιολογικά (ανάλογα αν θέλετε ένα ή δύο σε κάθε μερίδα)

Οδηγίες

Καθαρίζετε το σπανάκι αφαιρώντας τη ράχη (κοτσάνι) από κάθε μεγάλο φύλλο και αφήνοντας ολόκληρα τα πολύ μικρά και τρυφερά, το ξεβγάζετε καλά και το αφήνετε σε τρυπητό να στραγγίξει.

Βάζετε το μισό λάδι σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο σε μεσαία φωτιά, προσθέτετε το σκόρδο ανακατεύοντας για μισό λεπτό με ξύλινη κουτάλα, ίσα ίσα να μυρίσει, και μετά το στραγγισμένο σπανάκι, τον δυόσμο και το αλάτι. Χαμηλώνετε τη φωτιά ανακατεύοντας το σπανάκι (φέρνοντας το πάνω κάτω) για μισό λεπτό ακόμα και μετά σκεπάζετε καλά την κατσαρόλα αφήνοντας το σπανάκι να ψηθεί στα ζουμιά του για 3 λεπτά. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά για να μη συνεχίσει να ψήνεται. Με το μαγικό ραβδί το πολτοποιείτε προσθέτοντας και το υπόλοιπο λάδι.

Για τα αυγά θα χρειαστείτε δύο μικρά φορμάκια σουφλέ ή, αν δεν έχετε, δύο σχετικά μικρά φλιτζάνια και μεμβράνη κουζίνας. Κόβετε δύο μεγάλα κομμάτια μεμβράνης και τα τοποθετείτε στα φορμάκια πιέζοντας (προσεκτικά να μην τρυπήσουν), να προσαρμοστούν στην κοιλότητα της φόρμας. Ψεκάζετε το εσωτερικό με ελάχιστο ελαιόλαδο. Σπάτε από ένα αυγό σε κάθε φόρμα και μετά δένετε προσεκτικά τις άκρες κόμπο κάνοντας ένα σακουλάκι σφραγισμένο.

Φέρνετε σε βράση μια κατσαρόλα νερό, χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο και βάζετε τα πακετάκια αυγό στο νερό με μια τρυπητή κουτάλα. Τα αφήνετε για 5 λεπτά σε νερό που μόλις βράζει, τα βγάζετε με την κουτάλα και κόβετε τον κόμπο με κοφτερό ψαλίδι. Με κουτάλι βγάζετε κάθε αυγό από το περιτύλιγμά του και το τοποθετείτε σ’ ένα μπολ σπανάκι πουρέ, με λίγο αλάτι και πιπέρι (ή πάπρικα αν θέλετε). Το συνοδεύετε με μια φρυγανιά από μαύρο ψωμί με κατίκι ή άλλο τυρί χαμηλό σε λιπαρά.

Την επομένη, με τον υπόλοιπο πουρέ (εφόσον μόνο μια μερίδα καταναλώθηκε) κάνετε μια θρεπτική σούπα, ανακατεύοντας μέσα λίγο ζωμό λαχανικών και 2-3 κουταλιές γιαούρτι 2% ή άπαχο. Τον ζωμό εγώ τον έφτιαξα με τα κοτσάνια του σπανακιού και λίγο κρεμμύδι αλλά μπορούσα κάλλιστα να βάλω και έτοιμο (του ψυγείου που έχει λίγο μόνο αλάτι). Επειδή οι συνταγές αυτές είναι νόστιμες και για τους μη ασθενείς, τις φτιάχνετε με όσο λάδι και αλάτι θέλετε και με πλήρες γιαούρτι.

Σημείωση:
Σχετικά με το πόσο ασφαλής είναι η χρήση μεμβράνης σε ψηλές θερμοκρασίες: Οι πηγές μου καταλήγουν ότι οι οδηγίες της συσκευασίας της μεμβράνης είναι σωστές σε θέματα ασφαλείας. Αν λέει υπεύθυνα ότι είναι ασφαλές, είναι ασφαλές. Επειδή υπάρχουν διάφορες ποιότητες, βεβαιωθείτε ότι η δική σας είναι κατάλληλη για μαγείρεμα πριν την αγοράσετε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'