Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Η σούπα της Δευτέρας: καροτόσουπα μεν, αλλά...

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςσούπα, καρότο, πορτοκάλι, κύμινο, κρόκος

Μέσα στα κατά καιρούς (ανομολόγητα) στοιχήματα που βάζω προστίθεται τώρα και να αποδείξω όχι το πόσο ευεργετική για το στομάχι είναι η σούπα, αλλά πόσο αντικαταθλιπτική, το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από αυτό που την έχουμε συνδέσει στα μαύρα όνειρά μας. Εν προκειμένω το πορτοκάλι αρωματίζει αλλά και μεταμορφώνει τα καρότα και τα υπόλοιπα μυρωδικά, από τον κρόκο ως το κύμινο, ανοίγουν την βεντάλια της γεύσης. Τα σπόρια στο τέλος απαραίτητα, κατά τη γνώμη μου. Για το κρατς τους.

Σούπα με καρότα και πορτοκάλι

Για 6

  • 5-6 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 800 γρ. καρότα καθαρισμένα
  • 1 πορτοκάλι, τον χυμό
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών (κατά προτίμηση σπιτικό, χειροποίητο αλλά και οι καλοί κύβοι κάνουν τη δουλειά τους στοιχειωδώς)
  • 3 κλωστές κρόκο Κοζάνης
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι κύμινο τριμμένο (ή και περισσότερο, κατά τα γούστα σας)
  • 100 γρ. γιαούρτι σακούλας

Προαιρετικά για το τελικό φινίρισμα:
1 κουταλάκι κόκκους κύμινου ολόκληρους ψημμένους, φυλλαράκια κόλιανδρο, λιόσποροι ή κολοκυθόσποροι ψημμένοι

Μέσα σε λίγο από τον ζωμό που θα χρησιμοποιήσω (ένα ποτήρι π.χ.) εμβαπτίσω τις κλωστές του κρόκου για 30 λεπτά. Κόβω τα καθαρισμένα καρότα σε ροδέλες, το κρεμμύδι και το σκόρδο και ζεσταίνω το ελαιόλαδο στην βαθιά κατσαρόλα. Ροδίζω το κρεμμύδι, ρίχνω και το σκόρδο και προσθέτω τα καρότα και το χυμό πορτοκάλι. Τα αφήνω ανακατεύοντας πότε πότε για 15 λεπτά. Η φωτιά καλό είναι να 'ναι μέτρια προς δυνατή.

Ρίχνω τον ζωμό των λαχανικών και το ποτήρι ζωμού με τον κρόκο, το τριμμένο κύμινο, κλείνω το καπάκι και αφήνω να σιγοβράζουν για 30-40 λεπτά. Σ’ αυτό το διάστημα, αν θέλω, ροδίζω σε τηγανάκι σκέτους τους κολοκυθόσπορους ή λιόσπορους και τα ολόκληρα σποράκια κύμινο. Ψιλοκόβω και λίγο γρέσκο κόλιανδρο, αν τον χρησιμοποιήσω.

Με τον παραδοσιακό μύλο των λαχανικών ή με το “μπαστούνι” κάνω την καροτόσουπα κρέμα. Δοκιμάζω και αλατίζω και τρίβω πιπέρι. Ρίχνω ανακατεύοντας απαλά και σταθερά το γιαούρτι.

Σερβίρω σε μπολ ή βαθιά πιάτα πασπαλίζοντας με τα αρωματικά της προτίμησής μου: κόλιανδρο, κύμινο και με τους σπόρους που θα κάνουν παιχνίδι στα δόντια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'