Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τα κρητικά I: μοσχαράκι με χρωματιστή συνοδεία

της Ευφροσύνης Κάτσουνα Συνταγέςμοσχάρι, καρότα, πατάτες, κολοκυθάκια, μαγειρευτά

Το μοσχάρι αργήσαμε να το βάλουμε στην κρητική  διατροφή. Ίσως επειδή προτιμάμε να μαγειρεύουμε αρνί  ή κατσίκι, που υπάρχει άφθονο στο νησί. Φαντάζομαι ότι κάτι θα έχετε καταλάβει μέχρι τώρα, αφού οι περισσότερες συνταγές που έχετε διαβάσει στη στήλη μου,και περιέχουν κρέας, είναι κυρίως αρνίσιο ή κατσικίσιο! Φυσικά, πλέον, το μοσχάρι το καταναλώνουμε αρκετά συχνά και το συνδυάζουμε με λαχανικά εποχής, όσπρια και φυσικά κριθαράκι που γίνεται ένα νοστιμότατο γιουβέτσι. Στη σημερινή συνταγή, δια χειρός πατέρα μου, το φτιάχνουμε με κολοκυθάκια δροσερά, πατάτες και καρότα. Πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων που δένουν με τη σάλτσα από φρέσκες ντομάτες και το άφθονο ελαιόλαδο. Μπορείτε, αν επιθυμείτε, αντί για πατάτες να φτιάξετε έναν πουρέ με μπόλικη τριμμένη γραβιέρα ίσως, για να του δώσει μια πιο πικάντικη γεύση ή απλώς να τις τηγανίσετε σε ελαιόλαδο με την γραβιέρα από πάνω.

Μοσχαράκι πολύχρωμο με λαχανικά
Υλικά

  • μπόλικο (3/4 φλιτζ) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 
  • 1 κιλό μοσχάρι (ποντίκι) κομμένο σε μέτρια κομμάτια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 3 μεγάλες φρέσκες ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη
  • 2 κουταλιές ντοματοπελτέ
  • ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 6 καρότα μέτρια
  • 3 μέτριες πατάτες κομμένες στη μέση
  • 4-5 μικρά κολοκυθάκια
  • 1 ξύλο κανέλας (αν θέλετε)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρέας. Μόλις θωρακιστεί καλά και ξεκολλάει από τον πάτο της κατσαρόλας, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Συνεχίζουμε το τσιγάρισμα και σβήνουμε με το κρασί. Σειρά έχει η ντομάτα και ο πελτές. Σκεπάζουμε το κρέας με τον ζωμό λαχανικών ή το νερό και το αφήνουμε να μαγειρευτεί αργά σε μέτρια φωτιά.

Όταν είναι σχεδόν ψημένο, προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα και τελευταία τα  κολοκυθάκια. Λίγο πριν ψηθεί το φαγητό μας, προσθέτουμε την κανέλα και αλατοπιπερώνουμε. Συνοδεύεται με μια σαλάτα εποχής και αμέτρητες φέτες ψωμί για βουτιές στη σάλτσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ευφροσύνης Κάτσουνα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'