Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Πέντε αστέρια: κοτόπουλο έτσι κι αλλιώς

του Δημήτρη Μπούτου Κάντο μόνος σουκοτόπουλο, φούρνος, μυρωδικά

Όλες οι σάλτσες του ταιριάζουν, δεν βρίσκω συνοδευτικό που να μην το συμπληρώνει γευστικά: ό,τι σταθεί δίπλα σε ένα καλοψημένο κοτόπουλο, από πατάτες, μέχρι τυρί και λαχανικά, επωφελείται από το ντούε άρωμα - γεύση που αναπτύσσεται στο ψήσιμό του. Κι ύστερα κι ύστερα, έρχεται η ώρα να ροκανίσεις την κρακελαριστή πετσούλα, πριν ξεκινήσουν οι γερές τσιμπιές στο ψητουδάκι. Οι bostanistas το τιμάμε όπως και όσο του πρέπει, σε εκδοχές για κάθε εποχή και γούστο:

Photo: campwander.blogspot.gr
Photo: campwander.blogspot.gr

Πρώτα και καλύτερα τα κόλπα της Αγλαΐας Κρεμέζη, που νοστιμίζει ως και τα πιο άνοστα πουλερικά: ανασηκώνει την πέτσα του κοτόπουλου και υποδόρια το ενισχύει με σκόρδο, κρεμμύδι, μπαχαρικά και μυριστικά χορταράκια. Μετά το βουτυρώνει στο τηγάνι και γίνεται ανάρπαστο πριν καλά - καλά φτάσει στο τραπέζι. Το ίδιο και για το ψητό: ετοιμάζει πάστα μεγαλειώδη στη γεύση, με λεμόνια παστά και πορτοκάλι, αλείφει τη σάρκα και το ψήνει στον φούρνο - ό,τι γευστικότερο για τα οικογενειακά τραπέζια της Κυριακής.

Η Αλέκα Κυφιώτη απαρνείται την ψησταριά και, με ανορθόδοξο αλλά ευρηματικό τρόπο, ετοιμάζει ζουμερό κοτόπουλο φουρνιστό: το ανασκολοπίζει αποφασιστικά, το βάζει να σταθεί πάνω σε ανοιχτό κουτάκι μπύρας και το ψήνει σαν να ετοιμάζεται για χορευτικό, όρθιο - μούρλια και έτοιμο σε μία ώρα! 

Το αγαπημένο μου: «Καραμέλωσέ το, μεταμόρφωσέ το», με παροτρύνει η Αναστασία Λαμπρία και με ένα τσακ, μια τόση δα αλλαγή, μεταμορφώνει το κοινό μαγείρεμα σε λιχουδιά περιζήτητη. Ετοιμάζει πρόχειρη καραμέλα στο τηγάνι με μαύρη ζάχαρη (μαύρη - όχι καστανή, μου υπενθυμίζει) και το περιλούζει. Μετά το ψήσιμο, τραγανό όσο ποτέ. Καλά λεμονισμένες πατάτες από δίπλα· αν και με τέτοια κριτσανιστή πετσούλα, ποιος θα ασχοληθεί με τα συνοδευτικά;

Λεονί Σταφυλά στα καλύτερά της: παίρνει τρυφερό φιλέτο από μπούτι, το τυλίγει σε πακέτο λαδόκολλας με μυρωδικά και τυρί, το φουρνίζει τυλιγμένο καλά και λίγη ώρα μετά ο φούρνος της φέρνει το πιο ζουμερό πεσκέσι. Ούτε λάδια, ούτε λεκέδες, δουλειές καθαρές και, προπάντων, νόστιμες. 

Photo: mealplanning101.com
Photo: mealplanning101.com

Τελευταίο το δικό μου σύνηθες κόλπο. Μπουτάκια μπόλικα (4 με 5 υπολογίζω κατ' άτομο), που μπαίνουν στο ταψί μαζί με ντοματίνια, μπόλικο σκόρδο και προκύπτουν ζουμερά, ροδισμένα, για δάγκωμα! Λίγο πριν το ξεφούρνισμα, είτε θα βράσω μια γρήγορη μακαρονάδα, είτε θα τηγανίσω κάμποσες πατάτες ή, τώρα που το καλοσκέφτομαι, θα τους ταίριαζαν τόσο εκείνες οι ανατιναχτές της Άντρης Κωνσταντίνου με τρόπο κυπριακό.

Και τούτα είναι μόνο οι αρχή. Γράψτε στην αναζήτηση κοτόπουλο και θα δείτε να παρελαύνουν στήθη, μπουτάκια και φτερούγες ακαταμάχητες - βάζω στοίχημα πως σε μία ώρα θα είστε ήδη στη ουρά του χασάπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'