Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Η μακαρονάδα της Πέμπτης: του αποχαιρετισμού

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςμακαρόνια, μακαρονάδα, κεφτέδες

“Η μακαρονάδα της Πέμπτης” σας αποχαιρετά σήμερα. Αλλά προφανώς τα ζυμαρικά δεν θα λείψουν από το bostanistas. Και διάλεξα την πιο παιδική, την πιο καθησυχαστική μακαρονάδα γι’ αυτόν τον αποχαιρετισμό. Δεν είναι του άψε - σβήσε, θέλει τη φροντίδα, την προετοιμασία και την αφοσίωση. Αλλά θέλει και μια τσαχπινιά. Ό,τι ακριβώς χρειάζονται τα παιδιά (και ακούστε με μια φορά, μη τα μπουκώνετε με παραβρασμένα μακαρόνια, συνήθως φιογκάκια, φορτωμένα με κιμά ή αυτοαποκαλούμενες κρέμες γάλακτος). 

Photo: smittenkitchen.com
Photo: smittenkitchen.com

Ριγκατόνι στον φούρνο με μικρούτσικα κεφτεδάκια

Για τα κεφτεδάκια:

  • 500 γρ. κιμά (ανάμικτο μοσχαρίσιο με χοιρινό ή και αρνίσιο αν θέλετε)
  • 1 φέτα χωριάτικο ψωμί χωρίς την κόρα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο
  • 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό
  • ¼ φλιτζ. φρέσκο γάλα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλεύρι για να τα αλευρώσουμε
  • καλό ελαιόλαδο για να τα τηγανίσουμε

Για την μπεσαμέλ:

  • 4,5 φλιτζ. φρέσκο γάλα
  • 6 κουταλιές βούτυρο
  • 5 κουταλιές αλεύρι
  • μοσχοκάρυδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα ριγκατόνι:

  • 500 γρ. ριγκατόνι
  • ¾ φλιτζ. τριμμένη παρμεζάνα
  • ¼ φλιτζ. φρέσκο γάλα
Photo: smittenkitchen.com
Photo: smittenkitchen.com

Πρώτα τα κεφτεδάκια:
Μουλιάζω το ψωμί μέσα στο χλιαρό ή και ζεσταμένο γάλα, το στίβω καλά και το ρίχνω σε μια λεκανίτσα με τον κιμά, το σκόρδο, τον μαϊντανό, το αυγό, το τριμμένο τυρί, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνω καλά. Τα κεφτεδάκια που θα πλάσω στη συνέχεια θα πρέπει να να 'ναι μικρούλια, σαν μεγάλα κεράσια λόγου χάριν. Τα αλευρώνω, τινάζω να φύγει το υπερβάλλον αλεύρι και τα τηγανίζω σε άφθονο ελαιόλαδο. Σε δυνατή φωτιά, κατά δόσεις, ώστε να κάνουν ωραία κρούστα. Όχι παραπάνω. Τα αφήνω να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί.

Έπεται η μπεσαμέλ:
Ζεσταίνω το γάλα μέσα σε κατσαρόλι μέχρι να αρχίσει να αφρίζει η εξωτερική του στεφάνη. Σε άλλο, μεγαλύτερο κατσαρόλι από δίπλα, λιώνω το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, προσθέτω το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς και σταθερά με ξύλινη κουτάλα έως ότου αναμειχθούν καλά. Το κρίσιμο σημείο: ανακατεύοντας διαρκώς με το ένα χέρι, προσθέτω με το άλλο δύο κουταλιές από το ζεστό γάλα κι ύστερα άλλες δύο, κι ύστερα άλλες δύο. Όσο το μίγμα ομογενοποιείται και γίνεται βελουδένιο, αυξάνω και την ποσότητα γάλακτος που μεταγγίζω. Όσο ανακατεύω, τόσο πήζει. Στο τέλος νοστιμίζω με αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

Τα ριγκατόνι και η μεγάλη ώρα:
Βράζω τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, οπωσδήποτε 2 λεπτά λιγότερο από την ενδεικνυόμενη ώρα. Τα σουρώνω και τα αναμειγνύω κατευθείαν και χωρίς χρονοτριβή με τα 2/3 της μπεσαμέλ, το μισό από το τριμμένο τυρί και με τα κεφτεδάκια. Μαλακά αλλά καλά και τα μεταφέρω σε πυράντοχο σκεύος. Από πάνω ρίχνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ και πασπαλίζω με το τυρί που έχει απομείνει.

Photo: smittenkitchen.com
Photo: smittenkitchen.com

Ζεσταίνω τον φούρνο στους 180: Βάζω τη σχάρα στη μέση και λίγο παραπάνω του φούρνου και ψήνω για ένα τεταρτάκι μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'