Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Όταν η καρυδόπιτα έγινε μπισκότο

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςφούρνος, μπισκότα, καρύδια, καρυδόπιτα

Τις τελευταίες νύχτες από την κουζίνα μας, όσο όλοι κοιμούνται ήσυχοι, ακούγονται κοφτά, μυστηριώδη «κρατς» και κατόπιν σιγανά μασουλήματα: έφτασαν πεσκέσι δύο σακούλες γεμάτες φουσκωμένα καρύδια και με τον πολύτιμο συνεργό μου, καρυοθραύστη, τα αφανίζω επιμελώς, με λαιμαργία σκίουρου. Προτού περιλάβω και τη δεύτερη τσάντα, τα μισά κατασχέθηκαν από τους πιο έμπειρους και υπομονετικούς για μερακλίδικη καρυδόπιτα και με τα υπόλοιπα αποφάσισα να δοκιμάσω εκείνα τα εύκολα μπισκότα που μοιάζουν με μινιατούρα καρυδόπιτας, σαν εκείνη της Γκέλης Βούρβουλη. Οι περισσότερες σχετικές συνταγές αξιοποιούν τα αμερικάνικα pecans, όμως και τα δικά μας ταίριαξαν φίνα.

Photo: christyrobbins.blogspot.gr
Photo: christyrobbins.blogspot.gr

Για περίπου 20 μπισκότα:

  • 1 φλιτζ. βούτυρο μαλακό
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη καστανή
  • 1 αυγό
  • 1 κ. γλ. βανίλια σε σκόνη
  • 2 φλιτζ. αλεύρι
  • 1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ

Για τη γέμιση:

  • 1 φλιτζ. καρύδια ή pecans ψιλοκομμένα
  • 3 κ.σ. μέλι ζεσταμένο (για να είναι πιο ρευστό)
  • 1 κ. γλ. κανέλα

Επιστρατεύουμε δύο μεσαία μπολ και ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς.

Στο πρώτο ρίχνουμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με μίξερ χειρός ώσπου να αφρατέψουν (αν διαθέτουμε μεγάλο μίξερ, ασφαλώς το προτιμούμε). Προσθέτουμε το αυγό, τη βανίλια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να προκύψει μίγμα λείο. Κατόπιν αλεύρι και μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε ανακατεύοντας. Η ζύμη θα πρέπει να πλάθεται εύκολα και να μη κολλάει πολύ στα χέρια μας.

Στο δεύτερο μπολ, η γέμιση: καρύδια, μέλι και κανέλα. Ανακατεύουμε καλά με ένα μεγάλο κουτάλι και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα πλατύ, άνετο ταψί. Πλάθω μπισκοτάκια: Απλώνουμε τη ζύμη σε πάγκο καθαρό με τα χέρια μας, μέχρι να φτάσει σε πάχος τα δύο εκατοστά. Με ένα μικρό φλιτζάνι του εσπρέσο ή του ελληνικού καφέ κόβουμε μικρούς ζυμαρένιους κύκλους. Όση ζύμη περισσεύει από τα κοψίματα, ξαναπλάθεται και μπαίνει στο παιχνίδι εκ νέου.

Photo: christyrobbins.blogspot.gr
Photo: christyrobbins.blogspot.gr

Τα μοιράζουμε στον πάγκο και πιέζοντάς τα στο κέντρο φτιάχνουμε μια μικρή λακκούβα που θα υποδεχτεί την καρυδένια γέμιση. Ένα κουταλάκι του γλυκού φτάνει για κάθε μπισκότο. Τα μεταφέρουμε στο ταψί - προσέχουμε για τις δέουσες αποστάσεις, έστω μισού εκατοστού μεταξύ τους -, ανασηκώνουμε ελαφρώς τη ζύμη περιμετρικά και φουρνίζουμε στην ίδια θερμοκρασία (170 °C) για περίπου 11 με 12 λεπτά. Μόλις τα μπισκότα ροδίσουν και δούμε πως έχουν ξεκολλήσει από τη λαδόκολλα, δεν περιμένουμε: ξεφούρνισμα και άπλωμα σε σχάρα για να κρυώσουν.

Photo: christyrobbins.blogspot.gr
Photo: christyrobbins.blogspot.gr

Αν περισσέψει γέμιση, δεν πτοούμαστε: με σβηστό αλλά ζεστό ακόμα τον φούρνο, την απλώνουμε στη λαδόκολλα και την ψήνουμε για μερικά λεπτά. Μελωμένη και υγρή όπως είναι, την μοιράζουμε κουταλιά προς κουταλιά πάνω στα μπισκότα - ναι, ποτέ δεν έχουν αρκετή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'