Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τα υγιεινά: Οι φακές του διανοούμενου

του Κώστα Τσαούση Συνταγέςφακές, όσπρια

Πρώτη και προκαταβολική επισήμανση: Άλλο ο διανοούμενος της φακής και άλλο οι φακές του διανοούμενου... Εγώ, έτσι κι αλλιώς, προτιμώ τις τελευταίες γιατί ανάλογα με τα κέφια μπορώ και τις προσαρμόζω στα μέτρα της στιγμής. Επιπλέον στο ψυγείο βρίσκεται πάντα ένα γεμάτο ταπεράκι με το ταπεινό από άποψη profile όσπριο αλλά συνάμα υπερήφανο λόγω υψηλής προστιθέμενης θρεπτική αξίας.

Τούτων δοθέντων, η συνταγή από τα χεράκια μας είναι μια απλή υπόθεση. Για αρχή θα χρειαστούμε τέσσερις μεσαίου μεγέθους πολύχρωμες πιπεριές. Τις βάζουμε στο μπλέντερ – ένα «πέρασμα» αρκεί. Στη συνέχεια τις στραγγίζουμε καλά και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Το μείγμα με τις πιπεριές θα μας χρησιμεύσει ως ένα κατάλληλο στρώμα για την ανάπαυση της φακής και όχι μόνο. Αλλά, ας αρχίσουμε τη δουλειά. Διαλέγουμε ένα χαμηλό γυάλινο ποτήρι – μας βοηθά για να κανονίσουμε τις στρώσεις αλλά και για να χαίρεται το μάτι. Στη βάση του με ένα κουταλάκι τοποθετούμε το πολύχρωμο μείγμα με τις πιπεριές. Στη συνέχεια έρχονται και «κάθονται» οι φακές (ακέραιες από το βράσιμο) και ακολουθεί μια μικρή στρώση που περιέχει ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και μυρωδικά – και τα δύο, κρεμμυδάκια και μυρωδικά στο όριο της επινοημένης διακριτικότητας σας.

Το ποτήρι παίρνει το δρόμο για το ψυγείο και βγαίνει όταν θα υποψιαστούμε ότι το περιεχόμενο του μπορεί να σταθεί από μόνο του στο πιάτο μας. Το καλό είναι στη συνέχεια - οι φακές μετά της σεπτής ακολουθίας τους ραντίζονται με ξίδι βαλσαμικό (με μαύρη τρούφα και πετιμέζι στα σωθικά του).

Το απαραίτητο λαδάκι (ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ανεβάζει ακόμη περισσότερο τη διάθεσή τους). Στο τέλος, το απαραίτητο... κερασάκι: Μικρά κομμάτια τόνου – ερυθρού τόνου Αλοννήσου.

Οι φακές του διανοούμενου ή, αν προτιμάτε, φακές αλά Devised Theatre, είναι έτοιμες, προκλητικές όσο δεν παίρνει για τις αντοχές του ουρανίσκου.

Υ.Γ.: Προτιμώ να χρησιμοποιώ προϊόντα μικρής παραγωγής αγορασμένα από νεο - μπακάλικα της Αθήνας. Το ξίδι με τη μαύρη τρούφα είναι από την Μανιτάρια Δίρφυς και το λάδι από τη Stayia Farm – δύο εταιρείες που έχουν την έδρα τους στην Εύβοια. Ο τόνος είναι από την Αλόννησο και την Οικοτεχνία Αναγνώστου Γ. & Καλογιάννη Α. ΟΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Τσαούση

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'