Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Αρίδα: γλυκό για επιδέξια χέρια

της Αμαλίας Λογαρά Συνταγέςγλυκά κουταλιού, κολοκύθα

Δεν είναι εύκολο γλυκό. Έχει δουλειά. Αλλά η... καλή νοικοκυρά στη φουρτούνα φαίνεται.

Για να πετύχετε το εντυπωσιακό σχήμα της αρίδας, όπως το βλέπετε στη φωτογραφία, ένα σχήμα σπιράλ, παίζουν τρία πράγματα ρόλο.

1) Η κατάλληλη κολοκύθα: είναι αυτή που έχει χοντρή εσωτερική ψίχα, αν είναι στρογγυλή. Ή, αν είναι μακρόστενη, πρέπει η μεριά προς το κοτσάνι, απ’ τη μέση και πάνω, να είναι συμπαγής.

2) Θα χρειαστεί να έχετε το κατάλληλο εργαλείο για την αρίδα. Είναι αυτό που βλέπετε πάνω στα σπειροειδή κομμάτια του κολοκυθιού και το βρίσκετε εύκολα στην αγορά (σε ειδικά μαγαζιά με είδη κουζίνας ή στα μεγάλα σούπερ μάρκετ).

3) Το σημαντικότερο: η υπομονή και το μεράκι σας

Υλικά

  •  1 κιλό καθαρισμένη κολοκύθα, φτιαγμένη σε αρίδα (δες παρακάτω)
  • 1 ½ κιλό ζάχαρη
  • 3 κούπες νερό
  • 3 κουταλιές της σούπας γλυκόζη
  • 2 βανίλιες
  • 1 μεγάλο ξύλο κανέλας
  • 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού ή ½ κουταλάκι ξινό ( κιτρικό οξύ – στα σούπερ μάρκετ)

Φτιάξτε τις (σπειροειδείς) αρίδες: Καθαρίστε την κολοκύθα εξωτερικά από τις σκληρές φλούδες. Αν είναι στρογγυλή, κόψτε την στη μέση και αφαιρέστε τους σπόρους και τις ίνες. Αν είναι μακρόστενη, κόψτε το συμπαγές κομμάτι της (από τη μέση και πέρα, προς το κοτσάνι, όπως είπαμε και παραπάνω). Καθαρίστε εξωτερικά από τις σκληρές φλούδες – στο σημείο αυτό της μακρόστενης κολοκύθας δεν υπάρχουν σπόροι και ίνες.

Χρησιμοποιήστε το κατάλληλο εργαλείο για την αρίδα, "βιδώνοντάς" το μέσα στη σάρκα της κολοκύθας (όπως ακριβώς βάζουμε το ανοιχτήρι στον φελλό του μπουκαλιού). Θα χρειαστεί να απελευθερώσετε τη σχηματισμένη αρίδα κόβοντας με ένα μαχαιράκι γύρω της το κολοκύθι. Προσέξτε ώστε να βγάλετε όσο το δυνατόν περισσότερα κομμάτια. 

Τα κομμάτια αυτά της αρίδας βάλτε τα σε ασβεστόνερο (Που το ετοιμάζετε ως εξής: βάλτε σε μια λεκάνη 4-5 λίτρα νερό. Προσθέστε 4-5 κουταλιές της σούπας γεμάτες πολτό ασβέστη (προμηθευτείτε λίγο από τα υλικά οικοδομών). Ανακατέψτε καλά να γίνει σαν γάλα. Αφήστε να κατακάτσει και πάρτε με πολλή προσοχή το καθαρό νερό που μένει από  πάνω. Μέσα σ’ αυτό βάλτε τα κομμάτια της αρίδας και αφήστε τα για 2-3 ώρες).

Στη συνέχεια βγάλτε από το ασβεστόνερο τα κομμάτια – που τώρα πια έχουν σκληρύνει - , πλύνετέ τα πολύ-πολύ καλά και πολλά χέρια και βράστε τα τρεις φορές, αλλάζοντας κάθε φορά το νερό μόλις κοχλάζει. Στραγγίστε τα κι αφήστε τα σε ένα σουρωτήρι να περιμένουν.

Στο μεταξύ βράστε 5 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλα. Προσθέστε τις αρίδες μέσα στο σιρόπι και βράστε το γλυκό μέχρι να δέσει. Ύστερα προσθέστε τις βανίλιες, τη γλυκόζη, το χυμό λεμονιού, ανακινήστε την κατσαρόλα και κλείστε τη φωτιά. 

Φυλάξτε σε αποστειρωμένα βάζα αφού αφαιρέσετε το ξύλο της κανέλας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αμαλίας Λογαρά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'