Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τα κρητικά: απάκι από δoρυφόρο!

της Ευφροσύνης Κάτσουνα Συνταγέςαπάκι, κρεμμύδια, λιαστές ντομάτες, κρητική κουζίνα

Είχα σκοπό να επιστρέψω από τις τελευταίες διακοπές και να γράψω τη συνταγή που θα διαβάσετε, επειδή όμως πλέον έχουμε αναπτύξει μια σχέση δυνατή, ήθελα να την γράψω εδώ, στη Νότια Κρήτη, στον Λύκο, στα Σφακιά. Οι φίλοι μου, η Μένη και ο Βαγγέλης, διατηρούν ένα μικρό ξενοδοχείο 6 δωματίων στην άκρη της θάλασσας περιτριγυρισμένο από άγρια και επιβλητικά βουνά, κρυστάλλινα νερά, ησυχία και κυρίως φιλοξενία. Το πιο όμορφο σημείο είναι η αυλή κάτω από δυο μεγάλα αλμυρίκια και μια κουζίνα που χαίρεσαι να μαγειρεύεις αφού και τα δύο παράθυρα κοιτάζουν τη θάλασσα.

Η συνταγή που θα διαβάσετε παρακάτω μαγειρεύτηκε στον ηλιακό ψήστη που έχει φτιάξει ο Βαγγέλης, ένας άνθρωπος εφευρετικότατος που, με υλικά τα οποία στον δικό μας, «σύγχρονο και εξελιγμένο» κόσμο θα ήταν εντελώς άχρηστα, πιστέψτε με, μπορεί να κάνει θαύματα. Η πλάτη μιας καρέκλας, ένα δορυφορικό πιάτο, ένα σκουπόξυλο και μια χαλασμένη ομπρέλα θαλάσσης αποτελούν τον «βασικό εξοπλισμό» με κυριότερο συστατικό φυσικά την αστείρευτη φαντασία και την ευρηματικότητα. Απαιτεί φυσικά περισσότερο χρόνο μαγειρέματος και συνεχή προσοχή, επειδή κάθε 20 λεπτά πρέπει να γυρίζεις το δορυφορικό πιάτο προς την κατεύθυνση του ήλιου.

Ευχαριστώ τους φίλους μου για το «αποκλειστικό» και για την εμπειρία του μαγειρέματος με σύμμαχο τον ήλιο.

Απάκι με κρεμμύδια και λιαστή ντομάτα

Υλικά

  • μπόλικο ελαιόλαδο
  • ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο ξύδι
  • 4 κρεμμύδια κόκκινα ξερά
  • 10 λιαστές ντομάτες
  • 350 γρ. απάκι κομμένο σε φέτες

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες, προσθέτουμε τη λιαστή ντομάτα και τα περιχύνουμε με το μείγμα που φτιάξαμε. Τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε λίγο να δέσουν οι γεύσεις.

Σε μια κατσαρόλα αντικολλητική και ζεστή ρίχνουμε το απάκι, από πάνω τα κρεμμύδια με τις ντομάτες, τη σάλτσα που τα μαρινάραμε και σκεπάζουμε χαμηλώνοντας της φωτιά στο μέτριο. Ανακατεύουμε ανά διαστήματα και, μόλις τα κρεμμύδια μας μαραθούν και δέσει η σάλτσα, κατεβάζουμε και σερβίρουμε.

Αν θέλετε να καραμελώσουν τα κρεμμύδια, μπορείτε να προσθέσετε μαύρη ζάχαρη στο μείγμα το αρχικό. 

Ιδού η ιστοσελίδα του ξενοδοχείου της Μένης και του Βαγγέλη και η σχετική σελίδα στο facebook.

Υ.Γ.: Την επόμενη εβδομάδα, έρχεται συνταγή από τις μέρες που πέρασα στη Γαύδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ευφροσύνης Κάτσουνα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'