Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τα κρητικά: μαυρομάτικα με βλίτα

της Ευφροσύνης Κάτσουνα Συνταγέςκρητική κουζίνα, φασόλια, βλίτα

Πολύ χαίρομαι που βρίσκομαι κοντά σας μετά από μια μικρή αποχή, που ήταν όμως αρκετή για να φορτώσω τις μπαταρίες μου. Κι επειδή κάθε καλοκαίρι προσωπικά προσθέτω κιλά στη ζυγαριά, μη μπορώντας να καταλάβω γιατί οι περισσότεροι χάνουν βάρος, για σήμερα σας έχω κάτι δροσερό, απλό, γρήγορο και κυρίως νόστιμο.

Σίγουρα η χωριάτικη σαλάτα είναι σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού στη χώρα μας αφού και μόνη της μπορεί ν' αποτελέσει ένα κυρίως γεύμα σε συνδυασμό με φρέσκο ψωμί ή παξιμάδι. Επειδή όμως όλα είναι θέμα γούστου, για μένα καλοκαίρι σημαίνει φρέσκα μαυρομάτικα φασόλια με βλίτα, δροσερά μικρά κολοκυθάκια και φυσικά κομμένα λαχανικά απο πάνω, όπως αγγουράκι, ντομάτα και κρεμμύδι. Λίγο ελαιόλαδο, μπόλικο λεμόνι ή ξύδι και ιδού η απόλυτη «σαλάτα» του καλοκαιριού η οποία συνοδεύει άριστα ψάρι, κρέας, ακόμη και λαδερά. Αν δεν σας αρέσουν τα μαυρομάτικα φασόλια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε κάποια άλλα φρέσκα φασολάκια, ακόμη και ξερά άσπρα φασόλια τα οποία φυσικά πρέπει να βάλετε στο νερό από το προηγούμενο βράδυ. Να θυμάστε γενικότερα ότι το καλοκαίρι που τα όσπρια δεν είναι και τόσο εύκολο να τα φάμε σούπα λόγω ζέστης,  μπορούμε με αυτά να φτιάξουμε μοναδικές και νόστιμες σαλάτες συνδυάζοντάς τα με λαχανικά εποχής. Φυσικά, επειδή και η σημερινή συνταγή είναι πολύ απλή, θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στην ποιότητα των λαχανικών και του ελαιολάδου που θα χρησιμοποιήσουμε, γιατί θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα. Δεν θα σας δώσω ποσότητες για τη συνταγή εφόσον δε χρειάζεται να μαγειρέψετε κάτι, απλά θα βράσετε τα βλίτα, τα κολοκυθάκια και τα φασολάκια, οπότε επιλέξτε ανάλογα με τα γούστα και τον αριθμό των συνδαιτυμόνων που θα το μοιραστείτε.

  • βλίτα καθαρισμένα και πολύ καλά πλυμένα
  • μικρά φρέσκα κολοκυθάκια
  • φρέσκα μαυρομάτικα φασόλια καθαρισμένα
  • αλάτι
  • ντομάτες, αγγουράκια και κρεμμύδι
  • ελαιόλαδο
  • φρέσκο χυμό λεμονιού ή ξύδι

​Βράζουμε τα βλίτα σε αλατισμένο νερό. Μόλις τα βγάλουμε απο την κατσαρόλα, βράζουμε τα κολοκυθάκια. Αλλάζουμε το νερό, προσθέτουμε αλάτι και βράζουμε τα φασολάκια. Μόλις κρυώσουν, τα σερβίρουμε σε μια βαθιά πιατέλα και απο πάνω ψιλοκόβουμε τις ντομάτες, τα αγγουράκια και το κρεμμύδι.

Περιχύνουμε με μπόλικο ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού ή το ξύδι. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ευφροσύνης Κάτσουνα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'