Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Απ' την Ισπανία στην Τζια: στραπατσάδα πράσινη

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςομελέτα, στραπατσάδα, κουκιά, αυγά

Αντικατέστησα τα ντελικάτα πράσινα σπαράγγια της συνταγής του David Tanis στην ισπανική ομελέτα με σπαράγγια, με φρέσκα κουκιά από τον κήπο μου - το αποτέλεσμα είναι ένα ταπεινό μεν αλλά απίστευτα γευστικό πιάτο με αυγά - ομελέτα, κουκιά και σκόρδο.

Οι εφευρετικοί μάγειρες της Μεσογείου χρησιμοποιούν κάθε εποχικό λαχανικό, μυρωδικά ή χορταρικά και τα συνδυάζουν με αυγά για να φτιάξουν φριτάτα ή φρουτάλια - την ελληνική της εκδοχή. Ενθουσιάστηκα όταν ανακάλυψα το revueltos, την απλή ισπανική ομελέτα με λαχανικά, όμοια με αυτό που στην Ελλάδα ονομάζουμε στραπατσάδα, από το ιταλικό uove strapazzate (αυγά ομελέτα).

Η στραπατσάδα μας συνήθως γίνεται με αυγά και ντομάτα και δεν είχα σκεφτεί να επεκτείνω τη βασική της ιδέα προσθέτοντας και άλλα εποχιακά λαχανικά, ώσπου διάβασα την υπέροχη ομελέτα με σπαράγγια του David Tanis - ήταν μια αληθινή αποκάλυψη! Μου άρεσε ιδιαιτέρως η ιδέα του τηγανισμένου ψωμιού σε κύβους και αμέσως απόφάσισα να φτιάξω το πιάτο με τα άφθονα φρέσκα κουκιά μου - ούτως ή άλλως φρέσκα σπαράγγια σπανίως φτάνουν στην αγορά του νησιού μας. Το καλοκαίρι τα φρέσκα φασολάκια είναι ιδανικά, μια και τα κουκιά είναι της άνοιξης.

Πρόσθεσα και παστά λεμόνια ψιλοκομμένα για νοστιμιά - το βασικό συστατικό σε όλα μου τα μαγειρέματα με λαχανικά - και παρέλειψα το λουκάνικο ή τον πασπαλά, κάτι που θα μπορούσε να αποτελεί την τζιώτικη παραλλαγή στην ισπανική συνταγή. Απλώς πασπαλίσαμε το πιάτο με τριμμένη φέτα και ήταν υπέροχο!

Ομελέτα-στραπατσάδα με φρέσκα κουκιά (ή φασολάκια) και σκόρδο
Εμπνευσμένη από την ισπανική ομελέτα με σπαράγγια του David Tanis

  • ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένες και κομμένες σε φέτες, και αν έχετε 3 - 4 χλωρά σκόρδα, το λευκό και το περισσότερο από το χλωροπράσινο μέρος τους, κομμένα σε λεπτές φέτες ή επιπλέον ½ κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 2 φλιτζ. κύβους από μπαγιάτικο ψωμί ολικής άλεσης
  • 2 -3 κουταλιές της σούπας πασπαλά ή τσορίζο -- το ισπανικό, καυτερό λουκάνικο (προαιρετικό - δείτε τη σημείωση στο τέλος)
  • 500 γραμμ. τρυφερά κουκιά ή φασολάκια, με κομμένες τις άκρες τους, κομμένα σε κομμάτια 5 εκατοστών, ή κουκιά ξεσπυρισμένα ή φρέσκα φασόλια (χάντρες) ξεσπυρισμένα 
  • ¼ φλιτζ. παστά λεμόνια ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
  • αλάτι (ελάχιστο αν χρησιμοποιήσετε τα παστά λεμόνια)
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια, το λευκό και το περισσότερο χλωροπράσινο μέρος τους, ψιλοκομμένα
  • 6 - 8 μεγάλα αυγά χτυπημένα
  • 1 πρέζα κοκκινοπίπερο maras ή μπούκοβο
  • ½ κ.γ. πάπρικα καπνιστή ισπανική (pimenton)
  • αλάτι
  • 4 κ.σ. χοντροκομμένο κόλιανδρο

Βάλτε 4 κουταλιές ελαιόλαδο σε βαθύ μαντεμένιο τηγάνι ή σε καταρόλα ρηχή με χοντρό πάτο να κάψει και προσθέτετε τις φέτες σκόρδου. Αφήστε να μόλις ώσπου να ροδίσουν και πετάξτε τες. Προσθέστε στο λάδι τους κύβους του ψωμιού, χαμηλώστε τη θερμοκρασία και σιγοτηγανίστε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πάρουν καστανό χρώμα και να γίνουν τραγανοί. Μετεφέρετε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας και αφήστε κατά μέρος να κρυώσουν.

Προσθέστε τον πασπαλά ή το λουκάνικο, αν τα χρησιμοποιήσετε, και τηγανίστε τα για λίγο. Προσθέστε τα κουκιά ή τα φασολάκια, τα παστά λεμόνια, ή αλάτι για τη γεύση, και τηγανίστε μέχρι να μαραθούν και ν' αρχίσουν να μαλακώνουν, 5 λεπτά ή περισσότερο. Προσθέστε τα φρέσκα κρεμμύδια και το χλωρό ή λιωμένο σκόρδο και μαγειρέψετε ανακατεύοντας συχνά για 1 με 2 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.

Αλατίστε ελαφρώς τα αυγά (με φειδώ αν έχετε χρησιμοποιήσει παστά λεμόνια), προσθέστε πιπέρι και την πάπρικα και ρίξτε τα στο τηγάνι. Μαγειρέψετε, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα ή με ένα μεγάλο κουτάλι, μέχρι τα αυγά να μαλακώσουν και να μείνουν κρεμώδη - για 2 με 3 λεπτά.

Προσθέστε τον κόλιανδρο και σερβίρετε αμέσως, προσθέτοντας τους κύβους του ψωμιού από πάνω.

Σημείωση:
Μπορείτε να προσθέσετε λίγη τριμμένη φέτα μαζί με το ψωμί στο τέλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'