Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Οι συνταγές της λίμνης: βατραχοπόδαρα

της Βίκυς Κώστα ΣυνταγέςΓιάννενα, Παμβώτις, βατραχοπόδαρα

Καλοκαιράκι, μεσημεράκι στα Γιάννενα, μια από τις λίγες ημέρες φέτος, χωρίς βροχή, που θυμίζει καλοκαίρι. Κι ενώ οι περισσότεροι θα εύχονταν το wallpaper με τα καταγάλανα νερά και τη βαρκούλα στη μέση που κοσμεί την οθόνη του υπολογιστή τους να ζωντάνευε ξαφνικά, άλλοι ζουν τη μαγεία μέσα στη... λίμνη.

Photo: wikipedia.org
Photo: wikipedia.org

Δυστυχώς, οι εποχές που οι πατεράδες μας έκαναν τις βουτιές τους στα καθαρά νερά της έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, όχι όμως και οι ατέλειωτες ευκαιρίες για διασκέδαση που προσφέρει. Το θρυλικό νησάκι στην αγκαλιά της Παμβώτιδας, ένα από τα ελάχιστα νησιά μέσα σε λίμνη που κατοικούνται και είναι απόλυτα ταυτισμένο με τον ατελέσφορο έρωτα του Aλή Πασά για την κυρα - Φροσύνη και με την τραγική μοίρα της, προσκαλεί τους χιλιάδες επισκέπτες για ανέμελες βόλτες. Μετά τις περιηγήσεις, όμως, στον παραδοσιακό οικισμό, με τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια και τις απαραίτητες αγορές από τα μαγαζιά λαϊκής τέχνης, νιώθεις το στομάχι σου να διαμαρτύρεται. Και φυσικά, δεν θα επιλέξεις να ικανοποιήσεις απλά την πείνα σου με μια γνωστή στον ουρανίσκο σου γεύση.

Αλλά θα επιδιώξεις να δοκιμάσεις κάτι παραδοσιακό, όπως τα διάσημα  βατραχοπόδαρα. Στο άκουσμά τους πριν από αρκετά χρόνια, μ' έπιανε ανατριχίλα και προτιμούσα να μείνω νηστική, παρά να δοκιμάσω την ξακουστή λιχουδιά, που μόνο έτσι δεν έμοιαζε στο μυαλό μου. Βρέθηκα όμως ένα μεσημέρι καλοκαιριού σ' ένα γιορτινό τραπέζι, στην καρδιά του νησιού και το πιρούνι μου πήρε... φωτιά, δοκιμάζοντας βατραχοπόδαρα, χέλι και καραβίδες, μαγειρεμένα τόσο απλά και δοσμένα με απλότητα. Δεν αντιστάθηκα κι έκλεψα κάποιες από τις συνταγές της οικοδέσποινας και σας τις παραθέτω. Το επόμενο, λοιπόν, τραπέζι σας με φίλους και τσιπουράκι ή ουζάκι, στρώστε το με τις αναμνήσεις σας από κάποια επίσκεψη στα Γιάννενα και το νησάκι και νιώστε σαν πασάδες! Αρχίζω απ' το πιο ξεχωριστό λοιπόν:

Photo: phoquyen.com
Photo: phoquyen.com

Βατραχοπόδαρα στο κουρκούτι

Υλικά

  • 24 βατραχοπόδαρα
  • λίγο αλεύρι
  • λίγο λάδι
  • 1 - 2 αυγά
  • μπύρα
  • αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε κουρκούτι με το αλεύρι, την μπύρα, τα αυγά και το αλατοπίπερο. Βουτάμε τα βατραχοπόδαρα και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Μπορούμε να τα σερβίρουμε σκέτα ή με ψιλοκομμένο σκόρδο και μαϊντανό.

[H Βίκυ Κώστα είναι ανταποκρίτρια του protagon.gr από τα Ιωάννινα]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'