Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μόνο δροσιά: πατατοσαλάτα με τζατζίκι

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςπατατοσαλάτα, πατάτες, γιαούρτι, τζατζίκι

Είτε πρόκειται για γλυκίσματα ψυγείου - οι Μαρίες, Τσέκου και Πετρίδη, μας χάρισαν δύο άκρως δροσερές ιδέες - είτε για αλμυρά γεύματα - όπως οι μεζέδες της Αμαλίας Λογαρά και το γευστικό εκ Βουλαγρίας ταρατόρ της Αλέκας Κυφιώτη - το γιαούρτι είναι σε πρώτη ζήτηση στα καλοκαιρινά τραπέζια γιατί απαντά στο βασικό αίτημα της εποχής: μόνο δροσιά. Προσωπική αδυναμία το τζατζίκι σε όλες του τις παραλλαγές, με δυόσμο, με τριμμένο καρότο ή ως έχει, με ψητά λαχανικά. Δείχνει να ταιριάζει, και πράγματι, με όλα. Σε γνωστά λημέρια, στα κιτάπια του smitten kitchen πάλι, εντόπισα ίσως την απλούστερη και πιο δροσερή πατατοσαλάτα με τζατζίκι αρκετά ελαφρύ ως προς το σκόρδο του - αν και στο χέρι μας είναι να το “φορτώσουμε” κατά βούληση. Αν μάλιστα κατορθώσουμε να εξασφαλίσουμε κάμποσες μικρές περιβολίσιες πατάτες, δεν το σκεφτόμαστε λεπτό, ξεκινάμε:

Photo: smitten@Flickr
Photo: smitten@Flickr

(ορεκτικό για 4 ή 2 πεινασμένους)

  • 6 μικρές στρογγυλές πατάτες
  • 2 φλιτζάνια γιαούρτι
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδου - ή και παραπάνω, ανάλογα με τα γούστα μας - , ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. άνηθο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ένα μεσαίο αγγούρι, ξεφλουδισμένο και καθαρισμένο από σπόρους

Ξεπλένουμε καλά τις πατάτες και τις τρίβουμε με τη σκληρή πλευρά από ένα καθαρό σφουγγαράκι πιάτων. Θέλουμε να κρατήσουμε τη φλούδα τους αλλά όσο το δυνατόν πιο καθαρή και σε μεσαία κατσαρόλα τις καλύπτουμε με κρύο νερό. Τις ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά ώσπου να πάρουν βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε την ένταση και τις αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να τρυπιούνται ανεμπόδιστα (δοκιμάζοντας μ' ένα μικρό πηρούνι ή ένα ξύλινο σουβλάκι). Συνήθως 30 λεπτά αρκούν.

Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Εδώ η υπομονή μας δοκιμάζεται, γιατί οι βραστές πατάτες χρειάζονται πολύ, πολύ χρόνο για να κρυώσουν για τα καλά. Οι πιο βιαστικοί ας καταφύγουμε στο κόλπο της κατάψυξης: τις απλώνουμε σε μια ρηχή πιατέλα και τις αφήνουμε εκεί για περίπου 10 λεπτά.

Στο μεταξύ σε ένα μεγάλο, βαθύ μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι, τον χυμό λεμονιού, ξύδι, άνηθο, σκόρδο, αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Τρίβουμε το αγγούρι στο χοντρό μέρος ενός τρίφτη και το πιέζουμε με τις χούφτες μας στεγνώνοντάς το όσο το δυνατόν καλύτερα. Ένα τουλπάνι, αν μας βρίσκεται, θα φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμο. Το προσθέτουμε στο μίγμα του γιαουρτιού και φέρνουμε δυο γερές στροφές με μια κουτάλα για να ενωθούν.

Photo: smitten@Flickr
Photo: smitten@Flickr

Μόλις οι πατάτες κρυώσουν, τις κόβουμε στη μέση ή σε τέταρτα, θέλουμε να έχουν το μέγεθος μιας πηρουνιάς.

Photo: smitten@Flickr
Photo: smitten@Flickr

Είμαστε σχεδόν έτοιμοι, τις αδειάζουμε στο μπολ με το γιαούρτι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε ό,τι μας κάνει κέφι: ψιλοκομμένη φέτα, πιπεριές καυτερές ή γλυκιές σε μικρά κομμάτια, ελιές ή φρέσκο δυόσμο. Επιπλέον άνηθος; Οπωσδήποτε!

Αν δεν την δοκιμάσουμε αμέσως, πράγμα δύσκολο, η πατατοσαλάτα τούτη διατηρείται στο ψυγείο ως και για τρεις ημέρες με το απαραίτητο σκέπασμα από διάφανη μεμβράνη. Κι αν ψάχνουμε για τον πιο ταιριαστό της συνοδό, ο λιμπιστερός σολωμός της Αναστασίας Λαμπρία είναι η απάντηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'