Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μετά την παραλία: κοτόπουλο χρονομετρημένο

της Αλέκας Κυφιώτη Συνταγέςκοτόπουλο, μουστάρδα, μέλι

Το χρονομέτρησα. Είναι το τέλειο φαγητό για μετά τη θάλασσα. Φτερούγες κοτόπουλου με κινέζικη εσάνς. Η διάρκεια ψησίματός του είναι περίπου 20 - άντε 25 - λεπτά σ' έναν πιο αργό στο ψήσιμο φούρνο. Όσο χρόνο χρειάζεται, δηλαδή, κάποιος μέχρι ν' απλώσει τη βρεγμένη πετσέτα της θάλασσας, να ξεπλύνει μάσκες και βατραχοπέδιλα και να τα βάλει στο σωστό σημείο για να στεγνώσουν, να κάνει ένα ντους για να φύγουν τα αλάτια - κι εδώ θα χρειαστεί να πεταχτεί μέχρι το φούρνο και να φέρει τούμπα τις φτερούγες - να βάλει λίγο after sun σε πρόσωπο και σώμα, να φορέσει ένα ανάλαφρο δροσερό ρουχαλάκι και να κόψει ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι για μια χωριάτικη. Α! Ξέχασα τη φέτα από το ψυγείο και τη ρίγανη. Εγώ, μάλιστα, που θεωρώ ότι διακοπές σημαίνει αυτό ακριβώς που λέει και το όνομά τους, διακόπτω, δηλαδή, για κάποιες ημέρες απ' όλα αυτά που κάνω όλο τον υπόλοιπο χρόνο, τα σωστά, τα υγιεινά, τα politicaly correct, έτσι για να κάνω την προσωπική μου επανάσταση, τα συνοδεύω με πατάτες τηγανητές. Χρειάζονται κι αυτές τον ίδιο χρόνο για να ψηθούν όσο και τα κοτοπουλάκια. Αν παρόλ' αυτά δεν σας πείθω να συνοδεύσετε τις φτερούγες κοτόπουλου με πατάτες τηγανητές, το μπασμάτι είναι εξαίσιο συνοδευτικό, χρειάζεται τον ίδιο χρόνο για να μαγειρευτεί και δεν σε γεμίζει τύψεις!

Υλικά

  • 1 πακέτο φτερούγες κοτόπουλου (νομίζω ότι είναι 8 ή 10)
  • 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα με μέλι
  • 1 κουταλιά της σούπας soya sauce
  • 2 κουταλιές της σούπας teriyaki sauce
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • σουσάμι

Απλώνουμε τις φτερούγες του κοτόπουλου σ' ένα ταψάκι μιας χρήσης (για να μην έχουμε να πλένουμε μετά - διακοπές είμαστε άλλωστε). Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά μαζί εκτός από το σουσάμι. Αλείφουμε τις φτερούγες του κοτόπουλου, κόβουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε νερό στο ψυγείο και πάμε για μπάνιο.

Όταν επιστρέψουμε από τη θάλασσα, βάζουμε τα κοτοπουλάκια στον φούρνο και τις πατάτες να τηγανιστούν. Όταν αναποδογυρίσουμε τις φτερούγες, ακριβώς μετά το ντους, τις αλείφουμε ξανά με το μείγμα των υλικών που ενδεχομένως έχει περισσέψει. Πασπαλίζουμε με σουσάμι, τ' αφήνουμε άλλα 10 περίπου λεπτά να ψηθούν στους 200-220 °C κι αυτό είναι.

Φτιάχνουμε τη σαλάτα και ένα υπέροχο γεύμα είναι στη διάθεσή μας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αλέκας Κυφιώτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'