Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Πέντε αστέρια: με αβοκάντο και τα ρέστα μας

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςψωμί, ψωμοτύρι, μεζέδες, αβοκάντο, μπρουσκέτες, τυρί, μπέικον, ντοματίνια, κολατσιό

Ουδέτερο στη γεύση, δροσερό και μαζί πηχτό, χορταστικό οπωσδήποτε, ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα. Ό,τι ρέστα έχουμε στα συρτάρια του ψυγείου, με λίγο φρυγανισμένο ψωμί και δυο - τρία αβοκάντο, αρκούν για το πιο φίνο καλοκαιρινό γεύμα. Πριν ξεκινήσουν οι αυτοσχεδιασμοί, μου ήρθε στο μυαλό το χάρμα οφθαλμών blog whatsgabycooking.com, η ψυχή του οποίου, η 27χρονη Gaby Dalkin, είναι ο άνθρωπος - αβοκάντο: το βουτυράτο φρούτο αποτελεί τη μεγάλη της μαγειρική εμμονή. Μ' ένα πρόχειρο πέρασμα στο αρχείο των συνταγών της, ιδού πέντε απλές ιδέες για γευστικά παιχνίδια.

Photo: whatsgabycooking.com
Photo: whatsgabycooking.com

Η προετοιμασία για όλες τις μπουκιές κοινή:
Κόβουμε ένα αβοκάντο στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσι και ξεχωρίζουμε σάρκα από φλούδα σκάβοντας την πρώτη με κουτάλι. Σε ένα μικρό μπολ το λιώνουμε πιέζοντας με πηρούνι, στίβουμε πάνω του λίγο λεμόνι και αλατοπιπερώνουμε. Φροντίζουμε στο μεταξύ να φρυγανίσουμε κάμποσες φέτες ψωμιού και το παιχνίδι ξεκινά:

Photo: whatsgabycooking.com
Photo: whatsgabycooking.com

Πρώτη εκδοχή το pico de gallo, η φρέσκια μεξικάνικη συνοδευτική σάλτσα που συνήθως φτιάχνεται με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ντομάτα και καυτερή πιπεριά - μισό από το καθένα τους αρκεί. Απλώνουμε το λιωμένο αβοκάντο στο ζεστό ακόμα ψωμί και σε κάθε φέτα από μία κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα λαχανικά. Πανδαισία χρωματική και γευστική. 

Photo: whatsgabycooking.com
Photo: whatsgabycooking.com

Δεύτερη πρόταση, η δροσερή. Κατσικίσιο τυρί ή μαλακή φέτα τριμμένη με τα χέρια μας και λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι μοιρασμένο πάνω στο αβοκάντο. Γρήγορα ετοιμάζεται, ακόμα πιο γρήγορα τρώγεται.

Photo: whatsgabycooking.com
Photo: whatsgabycooking.com

Οι πιο πεινασμένοι, ίσως συγκινηθούν από την, ομολογουμένως δελεαστική, συνοδεία αυγών σκραμπλ και μπέικον. Τηγανίζουμε το μπέικον σε ελάχιστο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει και χτυπάμε σε ένα ρηχό μπολ ένα αυγό μαζί με 2 κ.σ. γάλα, αλάτι και πιπέρι. Αδειάζουμε το μίγμα στο ήδη ζεστό τηγάνι και με μία ξύλινη κουτάλα αναδιπλώνουμε τα αυγά συνεχώς από τα άκρα προς το κέντρο. Σκοπός να ψηθούν αλλά να μην ενωθούν σαν σε ομελέτα, καθώς και να κρατούν αρκετή από την υγρασία τους. Ετοιμάζουμε τις μπουκιές όπως παραπάνω: αβοκάντο, μία κουταλιά από το χτυπημένο αυγό, τραγανό μπέικον, αλατοπίπερο.

Photo: whatsgabycooking.com
Photo: whatsgabycooking.com

Σε πιο εκλεκτικούς και υγιεινούς τόνους, η Gaby προτείνει αβοκάντο για αρχή, μία φέτα καπνιστού σολομού και ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Ψωμί ολικής άλεσης εδώ, αναμφισβήτητα πιο ταιριαστό.

Photo: whatsgabycooking.com
Photo: whatsgabycooking.com

Για το τέλος, η πιο καλοκαιρινή μπουκιά: ντοματίνια και πέστο βασιλικού. Για το πέστο, σε ένα μπλέντερ βάζουμε 100 γραμμάρια φύλλα βασιλικού, 200 ml ελαιόλαδο, 4 σκελίδες σκόρδο, 50 γραμμ. κουκουνάρι και 50 γραμμ. από το τυρί που έχουμε για τα μακαρόνια (παρμεζάνα, πεκορίνο...). Χτύπημα καλό μέχρι να προκύψει λείος πολτός. Ετοιμάζουμε τις φέτες με το αβοκάντο κατά τον γνώριμο τρόπο, ψιλοκόβουμε ντοματίνια, τα μοιράζουμε και από πάνω περιχύνουμε το πέστο. Όσο μας περισσέψει, σε βαζάκι και στο ψυγείο - δεν θα αργήσει να αξιοποιηθεί στην επόμενη μακαρονάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'