Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Ταρατόρ: του αγγουριού απέναντι

της Αλέκας Κυφιώτη Συνταγέςταρατόρ, γιαούρτι, αγγούρι

Αγουροξυπνημένη και ψιλοεκνευρισμένη, επειδή με είχε ξυπνήσει ο γνωστός γύφτος Χαλανδρίου «Αλέξανδρος, το καλό παιδί» που περνά κάθε τρεις και λίγο και θέλει σώνει και καλά να καθαρίσει τις αποθήκες μας, άνοιξα τις προάλλες το παραθυρόφυλλο της μπαλκονόπορτάς μου. Η ευσυγκινησία μου χτύπησε κόκκινο με αυτό που αντίκρυσα: ένα τεράστιο αγγούρι, καταπράσινο και πανέμορφο, μου έκλεινε το μάτι. Μόλις και μετά βίας συγκρατιόταν από το κλαράκι της αγγουριάς μου, που μεγαλώνει μέσα σε μια σακούλα και κρέμεται από τα κάγκελα του μπαλκονιού.

Είχα λείψει όλη την προηγούμενη εβδομάδα και δεν είχα παρακολουθήσει το τέλειο μεγάλωμά του, το οποίο επιτεύχθηκε με τη βοήθεια του αυτόματου ποτίσματος. Εντάξει, και η άλλη γλάστρα δίπλα είχε ντοματάκια Σαντορίνης αλλά το αγγούρι ήταν εξαιρετικά επιβλητικό. Τότε ξύπνησε μέσα μου η εκ μητρός του πατρός μου βουλγάρικη καταγωγή μου και θυμήθηκα το ταρατόρ, μια δροσερή κρύα σούπα που μας είχαν προσφέρει ως πρώτο πιάτο όταν είχαμε πάει οικογενειακώς στη Σόφια για να επισκεφθούμε τους συγγενείς μας. Ήταν μέσα στη δεκαετία του '70. Πολύ αργότερα συνειδητοποιήσαμε σε τι μπελάδες είχαμε βάλει τους ανθρώπους με την επίσκεψή μας, οι οποίοι μας εντυπωσίασαν με τη ζεστή φιλοξενία τους. Με γραπτή δήλωση είχαν αναφέρει ότι θα φιλοξενούσαν συγγενείς εξ Ελλάδος ώστε να εξασφαλίσουν κρέας για να μας κάνουν το τραπέζι περιμένοντας κάποιες καθόλου ευκαταφρόνητες ώρες στην ουρά.

Photo: prajituricisialtele.ro
Photo: prajituricisialtele.ro

Εμένα, όμως, με είχε εντυπωσιάσει το δροσερό ταρατόρ. Κάτι σαν τζατζίκι, δηλαδή, αλλά σε μορφή σούπας. Το έφτιαξα, λοιπόν, με το μισό από το ολόφρεσκο τεράστιο αγγούρι μου και το απολαύσαμε ως δροσερό μεσημεριανό.

Υλικά

  • 1 αγγούρι (φυσιολογικού μεγέθους, όχι σαν το δικό μου)
  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι
  • 3 κεσεδάκια νερό
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ανάλογα με το γούστο μας
  • 1 κουταλιά της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι κατά βούληση

Κόβουμε το αγγούρι σε κυβάκια ή το τρίβουμε σε τρίφτη. Το βάζουμε μέσα σε μια σουπιέρα, προσθέτουμε το γιαούρτι, το νερό, το σκόρδο λιωμένο, τον άνηθο ψιλοκομμένο, το λάδι, αλάτι, πιπέρι ανακατεύουμε κι αυτό είναι. Η σούπα είναι έτοιμη.

Photo: prajituricisialtele.ro
Photo: prajituricisialtele.ro

Κάποτε δοκίμασα μια εκδοχή ταρατόρ με χοντροκομμένα καρύδια και μια κουταλιά ξύδι. Δεν ήταν κακό, όμως εγώ το προτιμώ σκέτο και πιο ανάλαφρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αλέκας Κυφιώτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'