Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Σπιτική λεμονάδα, δροσιστική και φρουτώδης

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςλεμονάδα, σπιτική λεμονάδα, σιρόπι

Από τότε που ήμουν παιδί και η μητέρα μου ετοίμαζε κατά καιρούς παχύρρευστη, συμπυκνωμένη λεμονάδα - την οποία δεν αγαπούσα ιδιαιτέρως - ποτέ δεν είχα επιχειρήσει να φτιάξω τη δική μου. Όταν η αγαπητή φίλη Barbara Abdeni Massaad μας επισκέφθηκε στην Κέα και είδε τις λεμονιές μας φορτωμένες με καρπούς, μου έδειξε μία πολύ ξεχωριστή συνταγή λεμονάδας.

Πρώτα απ 'όλα αυτή η λεμονάδα δεν είναι βρασμένη, όπως και της μητέρας μου, και έτσι διατηρεί τη φρέσκια και φρουτώδη γεύση της. Στο όμορφο, εκτενούς έρευνας και τεκμηρίωσης βιβλίο της, Mouneh: Preserving Foods for the Lebanese Pantry, η Barbara γράφει ότι πήρε τη συνταγή για τη μοναδική στη φρεσκάδα της λεμονάδα από την Dolly Shammah, μια κυρία από τη Συρία με καταγωγή από το Χαλέπι. Η κυρία Shammah κράτησε ζωντανή την τεχνική που κληρονόμησε από τους προγόνους της. Το μυστικό γι' αυτό το ιδιαίτερο σιρόπι λεμονιού είναι η εξαγωγή του αιθέριου ελαίου από την ευωδιαστή φλούδα πιέζοντας το ξύσμα σε αποστειρωμένο τουλπάνι, αφήνοντας το υγρό σε ένα βάζο για να διαχωριστεί και χρησιμοποιώντας μόνο την ανώτερη στρώση, αφήνοντας κατά μέρος το πικρό ίζημα - κατακάθι.

Η συνταγή απαιτεί ίσα μέρη χυμού και ζάχαρης, όπως τα περισσότερα παλιοκαιρίσια γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες. Όπως ξεφλούδιζα τα λεμόνια με την φίλη μου την Έλα, έτοιμη να χρησιμοποιήσω τουλάχιστον 4 κιλά φρούτα, συνειδητοποίησα πως δεν είχα αρκετή ζάχαρη. Είχαμε μόλις ετοιμάσει δύο παρτίδες μαρμελάδα λεμόνι γιατί σπεύσαμε να χρησιμοποιήσουμε ως και τα τελευταία φρούτα από τα δέντρα μας, επειδή είχαν αρχίσει να πέφτουν και να σαπίζουν.

Δεν είμαστε ιδιαίτερα κοντά σε αγορά, παρά περισσότερο στη μέση του πουθενά, οπότε σε μια παρόρμηση, όπως είχαμε ήδη ξεφλουδίσει και στύψει τα λεμόνια, αποφάσισα να φτιάξω την πρώτη παρτίδα με μέλι. Είχαμε μόλις προμηθευτεί μερικά βάζα με το διάσημο θυμαρίσιο μέλι Κέας, γι 'αυτό υπολόγισα περίπου 750 ml μέλι για κάθε λίτρο χυμού - τα λεμόνια μας δεν είναι πολύ ξινά. Το μέλι δεν ανακατεύεται και δεν αραιώνει εύκολα με τον χυμό του λεμονιού, έτσι σκέφτηκα ότι το μπλέντερ θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να συνδυάσω και τα δύο. Έχω την ευτυχία να αναφέρω ότι δούλεψε τέλεια!

Το σιρόπι από μέλι-λεμονάδα που προέκυψε, με τη λαμπρή προσθήκη του αιθέριου ελαίου από το ξύσμα, ήταν έξοχο! Η υπόνοια του θυμαριού από το μέλι συμπλήρωνε όμορφα  το κάπως πιο σκούρο από το συνηθισμένο, εξαιτίας του μελιού, σιρόπι λεμονιού, αλλά προσθέτοντας δύο κουταλιές σε ένα ποτήρι και αραιώνοντάς τες με νερό και πάγο, η λεμονάδα έχει το σύνηθες ελαφρώς κίτρινο, ημιδιαφανές χρώμα. Είμαι βέβαιη ότι ο κλασικός συνδυασμός ζάχαρης - λεμονιού θα είναι εξίσου θαυμάσιος και σκοπεύω να τον δοκιμάσω την επόμενη φορά. Έχουμε ακόμα πολλά λεμόνια και το να χρησιμοποιώ αυτό το πολύτιμο θυμαρίσιο μέλι ως γλυκαντική ουσία λεμονάδας είναι ίσως υπερβολή...

Σιρόπι λεμονιού της Barbara
(Διασκευή από το βιβλίο Mouneh: Preserving Foods for the Lebanese Pantry από την Barbara Abdeni Massaad . Δείτε στο τέλος παραλλαγή μου με μέλι αντί για ζάχαρη.)

  • 1 κιλό λεμόνια, κατά προτίμηση βιολογικά
  • κρυσταλλική ζάχαρη ίση με το βάρος του χυμού που προκύπτει από το φρούτο 

Πλύνετε και στεγνώστε τα λεμόνια. Ξύστε τα προσεκτικά συλλέγοντας το ξύσμα σε ένα αποστειρωμένο τουλπάνι. Όταν όλα τα λεμόνια ξυστούν, πιέστε το τουλπάνι πολύ σκληρά, αρκετές φορές, και συλλέξτε τον χυμό σε ένα αποστειρωμένο βάζο. Τοποθετήστε το βάζο στο ψυγείο.

Στύψτε τα λεμόνια και περάστε τον χυμό από σουρωτήρι, όχι πολύ λεπτό, αν το προτιμάτε - η Barbara γράφει πως δεν την ενοχλεί ο πολτός, το ίδιο κι εμένα. Επισημαίνει ότι ο πολτός δίνει "μια πιο φυσική όψη και γεύση στο σιρόπι".

Μετρήστε τον χυμό και προσθέστε ίση ποσότητα ζάχαρης. Τώρα θα πρέπει να ανακατέψετε υπομονετικά για μεγάλο χρονικό διάστημα - η Barbara σημειώνει ότι μπορεί να χρειαστεί ως και ανακάτεμα μιας μέρας αν φτιάξετε μεγάλη ποσότητα σιροπιού. Δεν είμαι υπομονετική μαγείρισσα, το ομολογώ, οπότε επιταχύνω τα πράγματα ανακατεύοντας τον χυμό του λεμονιού και τη ζάχαρη στο μπλέντερ - ίσως και σε παρτίδες. Μερικά λεπτά αρκούν για να ολοκληρωθεί το χτύπημα.

Τέλος, προσθέστε την κορυφαία, κίτρινη στρώση από τον χυμό του ξύσματος και πετάξτε το πιο σκούρο, πικρό ίζημα. Δουλέψτε το μίγμα στο μπλέντερ για λίγα δευτερόλεπτα για να ενσωματωθούν τα υλικά.

Αδειάστε το σιρόπι σε αποστειρωμένα μπουκάλια, συμπληρώνοντας ως το χείλος. Σφραγίστε τα και τοποθετήστε τα στο ψυγείο. Το σιρόπι λεμονιού θα διατηρηθεί για έναν χρόνο, όμως αμφιβάλλω πως θα σας κρατήσει πέρα από το τέλος του καλοκαιριού. Είναι εξαιρετικά δροσιστικό!

Παραλλαγή: Σιρόπι από λεμόνι και θυμαρίσιο μέλι

Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με θυμαρίσιο μέλι (δείτε σημείωση). Χρησιμοποιήστε την ίδια ποσότητα με τον χυμό των λεμονιών ή ελαφρώς λιγότερο, αν τα λεμόνια σας δεν είναι ιδιαίτερα ξινά. Δουλέψτε το μίγμα στο μπλέντερ και όταν το μέλι έχει ενσωματωθεί πλήρως στον χυμό, προσθέστε την ανώτερη στρώση από τον χυμό του ξύσματος, δουλέψτε για μερικά ακόμα δευτερόλεπτα και αδειάστε σε μπουκάλια με τον τρόπο που περιγράφω παραπάνω.

Σημείωση:
Θεωρώ πως το θυμαρίσιο μέλι είναι ιδεώδες για τη λεμονάδα αλλά υποθέτω πως το μέλι φασκόμηλου ή ερείκης ή λεβάντας θα λειτουργήσουν το ίδιο καλά. Κάθε άρωμα θα προσδώσει ένα διαφορετικό επίπεδο γεύσης και ευωδιάς σε αυτή την έξοχη λεμονάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'