Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μεζέδες για Μουντιάλ, V: πατατοκεφτέδες απ' το Εκουαδόρ

της Γκέλης Βούρβουλη Συνταγέςπατάτα, μεζές, Μουντιάλ

Το Εκουαδόρ παίζει τον πρώτο αγώνα του εναντίον της Ελβετίας κι όπως διαπίστωσα, ερευνώντας τα της κουζίνας του, οι Ελβετοί μπορεί να έχουν το περίφημο «ρόστι» τους αλλά και στο Εκουαδόρ ξέρουν να φτιάχνουν έναν σοβαρό μεζέ απο πατάτα. Tον λένε Γιαπινγκάτσος (Llapingachos) και πρόκειται για κεφτέ πατάτατας, γεμιστό με τυρί, ο οποίος παραδοσιακά σερβίρεται με σάλτσα φυστικιού. Συνδεύει θαυμάσια τηγανητά αυγά αλλά τρώγεται και μόνος του – με θέα καλή μπάλα.

Photo: laylita.com
Photo: laylita.com

Llapingachos

  • δύο κιλά πατάτες
  • ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 φλυτζάνι τριμμένη μοτσαρέλα
  • 4 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 κουταλιές πάπρικα
  • αλάτι και πιπέρι

Βάζουμε τις πατάτες να βράσουν σε μπόλικο νερό με αλάτι. Σωτάρουμε το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο και το βάζουμε στην άκρη για να κρυώσει.

Μόλις οι πατάτες βράσουν και κρυώσουν ελαφρώς, τις χτυπάμε στο μίξερ για να πολτοποιηθούν και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και πάπρικα. Προσθέτουμε το τσιγαρισμένο κρεμμύδι και τον κρόκο αυγού στο μίγμα της πατάτας, σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες – ιδεωδώς όλο το βράδυ.

Προσθέτουμε το τυρί και τα πράσινα κρεμμύδια .

Πλάθουμε το μίγμα σε μέγεος μπάλας του γκολφ.

Κάνουμε μία τρύπα με το δάχτυλό μας και πιέζουμε μία κουταλιά του μίγματος τυριού. Κλείνουμε την τρύπα και πατάμε ελαφρά την μπάλα πατάτας για να γίνει πλακέ.

Τις βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

Photo: laylita.com
Photo: laylita.com

Ζεσταίνουμε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και τηγανίζουμε λίγους-λίγους τους πατατοκεφτέδες, για περίπου 3 λεπτά απο κάθε πλευρά.

Τις διατηρούμε ζεστές σε χλιαρό φούρνο μέχρι να σερβίρουμε.

Photo: laylita.com
Photo: laylita.com

Σάλτσα φυστικιού

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 φλυτζάνια γάλα
  • ½ φλυτζάνι φυστικοβούτυρο
  • 1 κουταλάκι πάπρικα
  • αλάτι και πιπέρι

Βράζουμε το γάλα με το κρεμμύδι για 10-15 λεπτά.

Αφαιρούμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε στο γάλα το φυστικοβούτυρο. Μόλις αρχίσει να παίρνει βράση, ανακατεύουμε για 3 λεπτά, μέχρι να πήξει το μίγμα. Βγάζουμε απο τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και πάπρικα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Γκέλης Βούρβουλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'