Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τα κρητικά: μελιτζάνες με ξινόχοντρο

της Ευφροσύνης Κάτσουνα Συνταγέςκρητική κουζίνα, μελιτζάνες, τραχανάς

Το συγκεκριμένο φαγητό ανήκει στα top 10 των αγαπημένων μου. Οι μελιτζάνες κάνουν δειλά – δειλά την εμφάνισή τους και ο τρόπος μαγειρέματός τους ποικίλει ανάλογα με τα γούστα και τις προτιμήσεις μας. Η μελιτζάνα γενικότερα είναι από τα λαχανικά που αγαπάμε στην Κρήτη με μια ιδιαίτερη προτίμηση στις τσακώνικες, ξέρετε, αυτές που έχουν ένα ανοιχτό μωβ χρώμα και είναι μακρόστενες. Σαν παιδί η πρώτη μου επαφή ήταν από τη γιαγιά τη Μικρασιάτισσα, η οποία έκανε ένα καταπληκτικό ιμάμ στην κατσαρόλα με μελιτζάνες μακρόστενες, μικρού ως μετρίου μεγέθους, τις οποίες χάραζε και τις γέμιζε με πολύ κρεμμύδι, μαϊντανό, σκόρδο και φρέσκια ντομάτα. Όσες φορές έχω προσπαθήσει να φτιάξω αυτό το φαγητό στην κατσαρόλα, δυστυχώς δεν έχω καταφέρει να το φτιάξω όπως εκείνη. 

Μια δημοφιλής κρητική συνταγή είναι οι μελιτζάνες με ξινόχοντρο. Ο ξινόχοντρος είναι σπασμένο σιτάρι βρασμένο με ξινισμένο πρόβειο γάλα, το οποίο απλώνουμε στον ήλιο και περιμένουμε καρτερικά να στεγνώσει. Η διαδικασία είναι λίγο ζόρικη - δεν σας το κρύβω - διότι, όταν «απλώνεις τραχανά» πραγματικά πρέπει να είσαι από πάνω και να τον γυρίζεις συνέχεια για να μη μουχλιάσει. Όταν στεγνώσει όπως πρέπει, διατηρείται σε μια μαξιλαροθήκη για όλο τον χρόνο, σε δροσερό μέρος. Όπως καταλαβαίνετε, βασικός «σύμμαχος» σε όλο αυτό το εγχείρημα, είναι ο ήλιος! Ο ξινόχοντρος έχει μια γλυκόξινη γεύση και είναι πολύ θρεπτικός αφού αποτελείται μόνο από σιτάρι και γάλα. Εκτός από τις μελιτζάνες συνδυάζεται καταπληκτικά με χοχλιούς και πολλές νοικοκυρές βάζουν και λίγο στη γέμιση για τα γεμιστά. Τον χειμώνα, βρασμένος σε ζωμό απο ζυγούρι και με λίγη ντομάτα, είναι πραγματικά ό,τι καλύτερο για το κρύο. Προς το παρόν πάμε να τον φτιάξουμε με τις μελιτζάνες μας!

Μελιτζάνες με ξινόχοντρο

Υλικά

  • 6 - 7 μελιτζάνες μακρόστενες μετρίου μεγέθους κομμένες σε ροδέλες πάχους 3 εκατοστών
  • αλάτι για να τις ξεπικρίσουμε
  • ελαιόλαδο για να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες
  • 1 φλιτζάνι ξινόχοντρο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλες ντομάτες κόκκινες και ζουμερές περασμένες από τον τρίφτη
  • 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
  • αλάτι, πιπέρι

Ξεκινάμε ξεπικρίζοντας τις μελιτζάνες μας. Αφού τις κόψουμε, τις βάζουμε σε μια λεκάνη με μπόλικο αλάτι και τις αφήνουμε για ένα 20λεπτο. Τις ξεπλένουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν. Ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο και τις τηγανίζουμε μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν. Τις τοποθετούμε σε μπόλικο χαρτί να τραβήξει το λάδι. Σε μια άλλη λεκάνη μουσκεύουμε τον ξινόχοντρο για να φουσκώσει βάζοντας νερό μέχρι να τον καλύψει και δύο δάκτυλα ακόμη.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Μόλις μαραθεί προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ και τον ξινόχοντρο μαζί με το νερό. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι το φαγητό μας να μελώσει ανακατεύοντας συνέχεια για να μη μας κολλήσει. 3-4 λεπτά πριν κατεβάσουμε το φαγητό από τη φωτιά, προσθέτουμε τις μελιτζάνες, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ελαφρά για να δέσουν οι γεύσεις. Συνοδεύεται με μια σαλάτα εποχής και καλή παρέα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ευφροσύνης Κάτσουνα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'