Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Γλυκό φράουλα με λεπτούς χειρισμούς

της Ευφροσύνης Κάτσουνα Συνταγέςφράουλες, γλυκά κουταλιού

Η αλήθεια είναι ότι δίσταζα λίγο να φτιάξω το συγκεκριμένο γλυκό. Οι φράουλες είναι ένα φρούτο που πρέπει να τις χειριστούμε με λεπτότητα και το περιθώριο λάθους είναι πολύ μικρό, διότι αν μείνουν λίγο παραπάνω λιώνουν ενώ αν τις βγάλουμε νωρίς, δεν έχουν σιροπιαστεί αρκετά και ξινίζουν. Χρειάστηκε να πάω τέσσερις φορές στη λαϊκή για να αποφασίσω να το δοκιμάσω, όμως - μην ανησυχείτε -, οι υπόλοιπες τρεις έγιναν μαρμελάδα! Με «σύμμαχο» έναν λοβό βανίλιας που, κατά τη γνώμη μου, ταιριάζει πολύ με τη μυρωδιά και τη γεύση της φράουλας , το έφτιαξα και σας το παρουσιάζω με χαρά. Τα γλυκά του κουταλιού ήταν ανέκαθεν το κέρασμά μας. Σκέτα ή με λίγο γιαούρτι, με ένα ποτήρι δροσερό νερό και μια παγωμένη τσικουδιά. Κάθε εποχή, η φύση φροντίζει  να μας προσφέρει φρούτα και λαχανικά που μπορούμε να τα κάνουμε γλυκό ή μαρμελάδα απλά με τη προσθήκη ζάχαρης , ενός μυρωδικού της αρεσκείας μας και ξηρούς καρπούς. Απλά συστατικά που χαρίζουν αυθεντικές γεύσεις επειδή το βασικό τους άρωμα προέρχεται από τη φύση. 

Γλυκό κουταλιού φράουλα

Υλικά

  • 1 κιλό φράουλες διαλεγμένες, μεγάλες και με σφικτή σάρκα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 λοβό βανίλια
  • χυμό από 1 λεμόνι

Αφαιρούμε το κοτσάνι από τις φράουλες, τις πλένουμε και τις στραγγίζουμε καλά. Τις στρώνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο και σε κάθε στρώση ρίχνουμε από πάνω ζάχαρη. Μόλις τελειώσουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια μεμβράνη και αφήνουμε το γλυκό μας ένα βράδυ στο ψυγείο να κατεβάσει τα υγρά του.

Την επομένη προσθέτουμε το νερό και μόλις πάρει τη πρώτη βράση προσθέτουμε τη βανίλια (αφού την χαράξουμε κατά μήκος με τη μύτη ενός μαχαιριού) και βράζουμε το γλυκό μας για 8-10 λεπτά φροντίζοντας να αφαιρούμε τον αφρό από την επιφάνεια. Με μία σουρωτή κουτάλα βγάζουμε τις φράουλες και δένουμε το σιρόπι μας.

Μόλις δέσει, προσθέτουμε τις φράουλες, τον χυμό λεμονιού και μετά από ένα λεπτό σβήνουμε τη φωτιά. Αν περισσέψει να φυλάξετε, το αποθηκεύετε σε αποστειρωμένα βάζα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ευφροσύνης Κάτσουνα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'