Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Η φασολάδα της καλής τύχης

της Θάλειας Τσιχλάκη Συνταγέςφασόλια, αυγοτάραχο

Πολλές φορές έχω σκεφτεί πως η ζωή δεν είναι τόσο άδικη όσο τη λέμε. Σου φέρνει εκείνα τα δύσκολα, τα μαύρα, που δεν ξέρεις πώς να τα αντιμετωπίσεις γιατί σου έρχονται απότομα, σαν ηχηρά χαστούκια, αλλά σου δίνει και τα άλλα, τα γλυκά για να νιώθεις αχάριστος που γκρινιάζεις.

Δεν είμαστε ούτε τυχεροί ούτε άτυχοι. Τα πάντα φαίνεται πως εξαρτώνται από τον τρόπο που κοιτάμε τα πράγματα. Είναι σαν κι αυτό που λένε οι Αγγλοσάξονες, αναφερόμενοι στην υποκειμενικότητα της ομορφιάς: «Beauty is in the eye of the beholder». Το ίδιο έχει ειπωθεί εξάλλου και για τη ζωή, ότι τελικά έχει το χρώμα που της δίνουμε. Γιατί τα λέω όλα αυτά; Γιατί πριν έτσι ένιωσα μερικές ώρες πριν όταν, εκεί που κοιτούσα το σχεδόν ψυγείο μου με αμηχανία, ανακάλυψα ένα μεγαλούτσικο κομμάτι από ένα αυγοτάραχο. Σκέφτηκα πως τα φασόλια που έβραζα για σαλάτα θα μπορούσαν να γίνουν ένα πολύ διαφορετικό φαγητό, οποίο όταν τελικά δοκίμασα ένιωσα πραγματικά τυχερή: Καταρχήν που είχα την έμπνευση να αγοράσω τα βραστερά, μικροσκοπικά αυτά ξερά φασόλια από ένα υπαίθριο παζάρι στο νομό Σερρών και δεύτερον γιατί μου είχε απομείνει ένα κομμάτι από το αυγοτάραχο που μου είχε χαρίσει ο παραγωγός του, Ζαφείρης Τρικαλινός, πριν λίγο καιρό. Να λοιπόν γιατί την ονόμασα «φασολάδα της καλής τύχης».


Λευκή φασολάδα με αυγοτάραχο
Υλικά

  • 1 φλιτζάνι ωμά φασόλια, μικρά και βραστερά
  • 1 κρεμμύδι, ολόκληρο, καθαρισμένο κι άκοπο
  • 1 κλαράκι δεντρολίβανο
  • 1 λεμόνι (ξύσμα)
  • 1 μεγαλούτσικο κομμάτι αυγοτάραχο ή 4-5 κ. σ. τρίμμα αυγοτάραχου
  • 1-2 κ. σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 (ακριβώς 2) σταγόνες ορό, που σχηματίζεται στο δοχείο με τις αντσούγιες (ή στον παστό γαύρο)

Μουσκεύω τα φασόλια για 8 ώρες περίπου και στη συνέχεια τα ξεπλένω και τα βράζω σε πολύ χαμηλή φωτιά με το κλαράκι δεντρολίβανο και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν για τα καλά. Στη συνέχεια  αφαιρώ το δεντρολίβανο και περνάω από το μπλέντερ παραπάνω από τα μισά φασόλια και ρίχνω τον πολτό τους ξανά στην κατσαρόλα, μαζί με τα υπόλοιπα φασόλια και  με μια ποσότητα από το νερό που έβρασαν (περίπου 1 κουτάλα του σερβιρίσματος).

Προσθέτω το ξύσμα του λεμονιού  και τα ξαναβράζω σε χαμηλή φωτιά για κανένα 15άλεπτο. Αν πήξουν πολύ ξανά προσθέτω μερικές κουταλιές ζεστό νερό και 5 λεπτά πριν απομακρύνω το σκεύος από τη φωτιά, ρίχνω τον ορό στην κατσαρόλα κι ανακατεύω. Στη συνέχεια προσθέτω το ψιλοκομμένο αυγοτάραχο ή το τρίμμα του στην κατσαρόλα, σκεπάζω την κατσαρόλα και περιμένω 5-6 λεπτά και σερβίρω αμέσως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Θάλειας Τσιχλάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'